Sport

NK GUSAR: Rekapitulacija sezone u 12 fotografija Jure Vukojevića!

Uvjerljivom pobjedom u posljednjem jesenskom kolu nogometaši kominskog Gusara zaslužili su naslov prvaka prvog dijela natjecanja među prvoligašima naše županije. Nakon 13 kola Kominjani su skupili 32 boda uz razliku pogodaka 34:10 i prve pratitelje iz Orebića ostavili na razmaku od tri boda. Neretva i Župa dubrovačka zaostale su još bod više, a upravo su te momčadi prije početka natjecanja označene glavnim favoritima, posebno dojučerašnji trećeligaš iz Metkovića. Gusar se spominjao kao favorit iz sjene, momčad koja može iznenaditi, ali nitko ga nije stavljao u prvi plan. Međutim, Žuta podmornica išla je iz susreta u susret, dizala formu i nizala pobjede pa im na kraju ostalih trinaest sudionika gleda u krmu.

Znalo se da Gusar ima kvalitetan, respektabilan roster, dobrog i iskusnog stratega na klupi, Marija Oršulića, ali nitko nije u njihovim redovima bio opterećen konačnim plasmanom. Znali su da im je mjesto u vrhu, a samu čelnu poziciju prigrabili su nekoliko kola prije odlaska na zimsku stanku i znalački je zadržali. Žuti s Pržine upisali su najviše pobjeda (10), najmanje poraza, samo jedan kao i Župa dubrovačka. Nakon Neretve postigli su najviše pogodaka (34), uz Orebić i Župu dubrovačku njihova mreže tresla se najmanje puta, samo 10.

U svim statističkim rubrikama su na vrhu ili uz sam vrh. Jesen je u pravom smislu riječi bila obojana u žuto, s njihove Pržine nitko nije odnio niti boda, bilo je to sedam zasluženih pobjeda. Ostvarenih prije svega, nadigravanjem, zajedništvom iako, kako i na gostovanjima, nema susreta u kojem im netko nije nedostajao. Znao je trener Oršulić vješto kormilariti iz susreta u susret, a samopouzdanje je samo raslo. Pjesma koja se redovito čula iz svlačionice Neretvanskih gusara, kako sami sebe nazivaju, potvrđivala je o kakvoj se klapi radi.


U prvom je planu uvijek bila momčad, maksimalni doprinos svakog pojedinca samo je jačao kolektiv. Na terenu je svatko znao svoju zadaću, eventualno slabi dan nekog pojedinca pokrivao je prvi do njega. Napisali smo da su Kominjani drugi po uspješnoj realizaciji pred protivničkim vratima, 34 pogotka postiglo je čak 15 igrača, od toga dva autogola suparnika, što potvrđuje da su Gusari prijetili sa svih strana, a nominalno njihovi prvi topnici Edo Raguž i Darko Dodig bili su ti koji su pritiskali protivničke obrane i tako postajali prva crta obrane.

 

Još malo brojeva, za Gusar je tijekom jeseni dosuđen jedan jedanaesterac (u 9. kolu Marko Šunjić realizator protiv Konavljanina), protiv Gusara svirane su dvije najstrože kazne, u 6. kolu Orebić je izjednačio na svom terenu na 1:1, a u 13. kolu Marijo Batinović obranio je udarac Maštralovca Bebića.

Zanimljiv su raspored imali nogometaši Gusara početkom natjecanja, redom su to bili derbiji, u prvih 6 kola Žuti su za protivnike imali redom momčadi koje su na kraju zauzele prvih pet mjesta. Naravno, najdraža im je pobjeda protiv glavnog favorita Neretve, susret 5. kola.

Evo pregleda nastupa Gusara iz kola u kolo, trinaest etapa s veličanstvenim završetkom:

1. KOLO Komin: Gusar – Župa dubrovačka 2:1 (Ivan Medak, Mario Runje – autogol)
2. KOLO Smokvica: Jadran 1929 – Gusar (Eduard Raguž 2, Zrinko Šuman)
3. KOLO Komin: Gusar – Croatia 2:1 (Darko Dodig, Eduard Raguž)
4. KOLO Vela Luka: Hajduk 1932 – Gusar 3:2 (Darko Dodig, Tomislav Batinović)
5. KOLO Komin: Gusar – Neretva 2:1 (Alen Oršulić, Domagoj Kuran – autogol)
6. KOLO: Orebić: Orebić – Gusar 1:1 (Stipe Nikolac)
7. KOLO Komin. Gusar – Slaven 1:0 (Alen Oršulić)
8. KOLO Žrnovo: Žrnovo – Gusar 0:6 (Tomislav Blažević 2, Alen Oršulić, Stanko Vlahović, Eduard Raguž, Darko Dodig)
9. KOLO Komin: Gusar – Konavljanin 3:1 (Marin Oršulić, Eduard Raguž, Marko Šunjić – 11m)
10. KOLO Lastovo: Omladinac – Gusar 0:3 (Marko Šunjić, Josip Žderić, Marin Oršulić)
11. KOLO Komin: Gusar – Metković 2:0 (Marin Oršulić, Eduard Raguž)
12. KOLO Potomje: Grk – GUSAR 2:2 (Jure Vladimir 2)
13. KOLO Komin: Gusar – Mćstral 5:0 (Jure Vladimir 2, Darko Dodig 2, Alen Oršulić).

Klupska lista strijelaca: 6 pogodaka – Eduard Raguž, 5 – Darko Dodig, 4 – Alen Oršulić i Jure Vladimir, 3 – Marin Oršulić, 2 – Tomislav Blažević, Marko Šunjić, 1 – Ivan Medak, Zrinko Šuman, Stipe Nikolac, Stanko Vlahović, Josip Žderić, Tomislav Batinović, autogolovi Mario Runje (Župa dubrovačka) i Domagoj Kuran (Neretva).

Analiza pojedinačnog učinka odvela bi nas na dugo i široko, već smo naglasili dobra kolektivna izdanja uz maksimalan doprinos svakog igrača, naravno u okvirima vlastitih mogućnosti. Ipak, ne može se zaobići sigurnost koju donosi na vratima Bata, Tule kao produžena ruka trenera, kvintet mladaca Stanko Vlahović, Jopa Žderić, Alen i Marin Oršulić te Marko Šunjić, Raguža i Dodiga smo već spominjali, Blažević koji ide glavom gdje drugi neće nogom, Giba uvijek unosi neku svježinu i pomutnju u protivničkim redovima, pas i točnu loptu Nede Vlahovića, Ivana Medaka koji sada zbog školovanja nije tu, a iako u Zagtrebu stalno je na Pržini, i tako dalje, i tako dalje.
Tko su tvorci jesenskih najpogodaka, eurogolova, u redovima Kominjana, Stipe Nikolac u Orebiću i dva puta Jure Vladimir u Potomju. Oba puta osvojen je po bod, vrlo važan u tim trenucima. Naravno, ovo je naš izbor. I za kraj ne smije se zaboraviti istaknuti dvojac koji je uz igrače najzaslužniji za ovaj uspjeh, prepoznatljiv je potpis trenera Oršulića na terenu a oko terena predsjednika Marjana Scipionija, najnervoznijeg navijača žutih.

Čestitke Gusarima za ostvareno, neka uživaju u ove zimske dane, bit će vremena za razmisliti što i kako na proljeće, u kom smjeru upraviti pramac Žute podmornice.

Tekst i fotografije: Jurica Vukojević