Sport

Ni Maraton lađa ne može bez repova: suci naknadno podijelili prvo mjesto između ekipa Zagreba i Stabline

Lađari Zagreba pobjednici su 23. Maratona na Neretvi. Oni se, naime, smatraju pobjednicima jer su uvjerljivo prvi prošli kroz cilj, iako su se nakon svega oglasili – suci. I naknadnom odlukom podijelili prvo mjesto između Zagreba i Stabline.


Kako je obrazloženo, nepravilnost je nastala kroz prolazak kroz uski tumbin na Čeveljuši gdje je, po mišljenju sudaca, Stablina trebala proći prva. No to se nije dogodilo, a imalo je odlučujući utjecaj na konačan poredak.

Publika je vidjela tek da su lađari Zagreba najbrže izveslali lađarsku rutu od Metkovića do Ploča te su se zato i okitili zlatnim medaljama i štitom kneza Domagoja. Odmah iza njih u cilj su uveslali lađari Stabline, a treći su bili lađari Sveti Ilija Metković.

Kapetan lađara Zagreba, Metkovac, Ivan Obad, kaže da je ova pobjeda ostvarenje njegovog dječačkog sna:
– Kao dijete sam gledao Maraton, želja mi je bila sudjelovati i pobijediti. Prošle smo godine osnovali udrugu lađara u Zagrebu i ove smo godine pobjednici-prvaci Neretve, kazao je Obad.

Njegova udruga je svojevrsna mješavina Neretvana sa zagrebačkom adresom i Purgera.

– Trenirali smo deset mjeseci na Jarunu i evo, isplatilo se – kazao je lađar Zagreba Petar Brljević, inače Neretvanin sa ZG-adresom. Ponisan je što je 80 posto članova udruge Neretvani koji žive i rade u Zagrebu, prenosi Slobodna Dalmacija.

 

Podsjetimo, točno u 17 sati startao je 23. Maraton lađa na Neretvi. U posebnim epidemiološkim uvjetima, službeno bez gledatelja, 35 lađarskih ekipa bori se za zlatne medalje i štit kneza Domagoja koji im je prema protokolu u Pločama uručio predsjednik RH, Zoran Milanović, inače visoki pokrovitelj ove manifestacije.

Na stazi dugoj 22,5 kilometara ove godine maraton veslalo je pet debitantskih lađarskih ekipa, četiri povratničke, deset lađarskih udruga izvan područja doline Neretve. Za organizaciju i sigurnost maratona angažirano je 60 volontera, 75 zaštitara, pet posada HGSS-a, vatrogasci, hitna pomoć, lučka kapetanija i policija a o regularnosti natjecanja brine 15 sudaca, koji u posebnim plovilima prate utrku.

Za većinu Neretvana u Domovini i po svijetu Maraton lađa je najvažniji dan u godini. Nažalost zbog pandemije Corona virusa izostala je masovnost kakvu smo naviknuli gledati na obalama Neretve. Uz predsjednika RH, Zorana Milanovića, u Metkoviću su još viđeni i još neki političari.

“Neka grmi i neka siva Neretvom se pisma piva, velika se fešta sada sprema jer nema toga osim Boga da pokvari slavlje neretvanskog šampiona“- tekst je lađarske himne koja puno govori o ovom jedinstvenom natjecanju, koje je svojom atraktivnošću već odavno preraslo okvire doline Neretve i Dubrovačko-neretvanske županije.

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci