Sport

NAJBOLJA SE VRAĆA IZ MIROVINE: “Iza mene je najljepša godina života, ali ostala sam dužna sebi!”

Pripremajući se za intervju s rukometašicom Martom Batinović, iskopali smo jedan njen davni razgovor u kojem je sebe, između ostalog, opisala kao veselu i uvijek nasmijanu. I upravo se takva i javila na telefon. I odmah se krenula ispričavati.


“Mali mi je danas nešto dulje spavao, pa nisam znala kad ćemo moći točno pričati. Dok sam ga nahranila, spremila…”

Naravno, rekli smo joj da se nema što ispričavati. Obitelj, a pogotovo dijete na prvom mjestu. Tako je i kod nje, unatoč tome što je dogovorila novi ‘posao’ u rumunjskom prvoligašu Valcei.

Što te natjeralo da se predomisliš i vratiš iz mirovine?

“Dobro rečeno, baš sam se vratila iz mirovine”, smije se Marta i nastavlja:

“Kad sam ostala trudna, rekla sam sebi da je to – to. Razmišljala sam ovako – ostvarila sam se kao rukometašica, igrala četiri puta Final four rukometne Lige prvaka, osvojila to natjecanje… Bila sam profesionalka od svoje 16. godine kad sam otišla u Koprivnicu. I zaista sam mislila da sam završila s karijerom. Plan mi je bio raditi s djecom no stizale su ponude. Ali kako nisu bile dovoljno primamljive, rekla sam – nema šanse! Onda me nazvao menadžer i iznio ponudu Rumunja. Oni su bili spremni na sve moje zahtjeve, nije im smetalo što sam pauzirala godinu dana. I sami nisu postavljali nikakve uvjete. Prihvatili su sve što smo tražili”, otkriva ova rukometna vratarka.

Naravno, za ovako veliki korak morala je razgovarati s obitelji, mužem Matom, nekadašnjim vaterpolistom.

“Kroz razgovor s obitelji došla sam do zaključka – pa zašto ne bih ponovo zaigrala! Razmišljala sam da sam ionako sebi ostala dužna tu godinu dana, da uživam još malo u rukometu. Htjela sam otići van Balkana jer i u Koprivnici i u Podgorici sam bila kao kod kuće. Željela sam u stranu zemlju, da vidim kako ću se snaći. Valcea mi je predstavljala izazov i prihvatila sam ga”, ističe Marta uz jednu napomenu:

“Ne bih ulazila u sve ovo da nisam vidjela da se mogu vratiti, da mi nije problem trenirati i ući u taj ritam.”

Imala je, kao što i sama kaže, ponude drugih klubova. Ali ta 3-4 kluba koja su se zanimala za nju nisu ispunjavala određene Martine uvjete.

“Jednostavno mi to nije bilo to, dva zainteresirana kluba nisu igrala Ligu prvaka. Dva jesu, ali već imaju etabliranu vratarku. U Valcei imaju mladu vratarku s kojom ću se boriti za mjesto među vratnicama. Iskreno, nije mi se dalo ići negdje gdje ću biti zacementirana na klupi, idem u klub gdje imam dobru šansu da budem prva vratarka i to mi je bilo najvažnije.”

Što se tiče fizičke spreme, uvjerava nas kako nema nikakvih problema. Unatoč stanci od godine dana.

“U svibnju 2018. sam prestala, ali u potpunosti sam se vratila. Treniram maksimalno, radim i individualno i da sutra počinju pripreme, bila bih spremna! Zaista sam se brzo vratila na željenu razinu. Nisam znala hoću li moći, razmišljala sam na način da ako vidim da ne mogu, da si neću nabijati pritisak i mučiti se. Ali vidim da mogu.”

Kondicija je dakle par excellence. A forma? Gdje je u odnosu na onu Martu otprije nekoliko godina kad je bila najbolja rukometašica Hrvatske?

“Teško mi je reći na koliko sam posto od maksimuma po pitanju forme, treba mi rukometnih treninga i utakmica, ali mislim da će i to brzo doći na svoje. Već sam ja sve ispitala i pripremila se za Valceu ha-ha, imat ćemo 10-12 pripremnih utakmica. Dovoljno da vratim osjećaj. Ne bojim se uopće! A ionako je bitna samo glava”, tvrdi proslavljena rukometašica.

Iako je iza nje jednogodišnji odmor, to se odnosi samo na karijeru. Bila je Marta poprilično zauzeta sve ove mjesece.

“Završila sam fakultet, riješila stambeno pitanje…”

Rodila sina…

“Iako nisam radila posao koji volim, ova godina je bila najljepša u mom životu! Bila sam trudna, uživala, kupala se cijelo ljeto. A kad je u listopadu stigao Ivano, sve se promijenilo. Sad je samo on, on i on. I sad kad ga pogledam, uopće ne znam kad je prošlo šest mjesec s njim. Čista uživancija!”, kaže Marta i dodaje:

“Uživancija s tri uskličnika”

U svakoj njenoj riječi osjeti se da je sretna. Stvari su joj se odlično posložile, živi idilu, a ovaj angažman u Rumunjskoj došao je kao šlag na vrh torte. A put Valcee ide cijela obitelj.

“Muž radi u luci Ploče, ali stavili smo sve na papir i odlučili da će on zamrznuti svoj posao i ide sa mnom”, ističe Marta koja ne brine ni sekunde oko toga kako će uskladiti karijeru profesionalke i obiteljske obveze pa na pitanje boji li se toga svega, spremno odgovara:

“Nema straha, baš s uživancijom idem na trening. Radim posao koji volim, a muž mi jako puno pomaže oko djeteta! No i mali je dobar, igra se sam, po cijeli dan se zabavlja. Nije zahtjevan. Ne traži previše pažnje. Tako da, iskreno, jedva čekam da krene ta avantura u Rumunjskoj! U najgorem slučaju, ako ne uspijem, mogu reći sama sebi da sam pokušala.”

S Rumunjima ima ugovor na dvije godine, a s 29 još svakako može dati puno rukometu. No što kad jednom definitivno kaže zbogom?

“Iskreno, nisam nikad razmišljala što ću ubuduće. Da nisam potpisala ugovor s Valceom, imala sam dogovor s RK Dalmatinkom da ću voditi mlade cure u tom klubu. Kad se vratim jednog dana, zašto ne!? To volim, cijeli život sam u tome, voljela bih učiti mlade cure, naučiti ih što su mene učili. Vidim se u tome i baš me ispuni sreća kad sad dođem na trening s njima! Mala nećakinja ide na školsko prvenstvo u rukometu. Kad sam to čula, odmah sam u glavi vrtjela svoj film iz mladosti, sve one kampove, reprezentacije, natjecanja…”

Reprezentacija je i dalje bolna točka za Martu, rastanak nije bio nimalo lijep.

“Dogodio se jedan veliki nesporazum jer sam otišla u Crnu Goru i pričalo se da ću igrati za njihovu reprezentaciju, što nije točno. Bila sam usred najtežeg razdoblja u životu, umrla mi je mama i nisam se osjećala dobro, a trebala sam igrati za Hrvatsku. Otkazala sam jer sam htjela samo biti kod kuće. Za mjesec dana je opet bilo reprezentativno okupljanje, ali sam dobila temperaturu. Valjda se organizam iscrpio nakon majčine smrti. Išla sam i pod temperaturom, a da skratim priču, nisu mi vjerovali! I onda sam rekla da mi ne trebaju ljudi koji mi u tom delikatnom trenutku nisu vjerovali”, u dahu nam priča Marta i zaključuje:

“Reprezentacija je svetinja, sve pripreme dotad sam prošla, puklo mi je rame protiv Francuske, htjela sam i takva stati na gol. Igrala sam s rupturom ramena, nikad nisam odbila Hrvatsku! I prvi put kad sam iz opravdanih razloga odbila, nisu mi vjerovali. Odlučila sam da neću više igrati. Igrala sam iz ljubavi prema domovini, ali ako nisu stali iza mene i vjerovali mi, onda to više nije imalo smisla. Nitko mi se kasnije više nije javljao, nisu mi čestitali ni kad sam rodila… Tako da ne želim igrati za reprezentaciju dok god su u njoj određeni ljudi.”

 

Tekst: Dejan Šmehil / 100posto.hr
Foto: CROPIX / 100posto.hr

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci