Sport

NAJAVA: 5. Lađarski kup sv. Ante Komin

 5. Lađarski kup sv. Ante Komin će se održati 16.06.2023.(Petak) sa startom u 18 sati.


Utrka dužine 10km vozi se kroz cijelu dužinu Komina (2 i pol kruga).
Start je uzvodno te kreće iz centra Komina. Tristotinjak metara od samog starta na obje strane su postavljene bove prije kojih nijedna ekipa ne može ići uz samu obalu te je to dio gdje se ekipe trebaju izboriti za što bolju poziciju s obzirom na tok Neretve. Startne bove vrijede samo u prvom krugu.
Pozicija na startu se bira na osnovu lanjskog plasmana.
Na vrhu Komina (uzvodno) uz obje obale Neretve postavljene su dvije bove te se ovisno o startnoj poziciji i taktici ekipe odlučuju na kojoj će od bova vršiti okret. Okret uzvodno se vrši u smjeru obala – sredina rijeke.
Nakon okreta vesla se nizvodno u dužini od 2km do bova postavljenih uz obje strane obale gdje ekipe ponovno biraju na kojoj bovi će vršiti okret. Okret na nizvodnim bovama se vrši u smjeru sredina rijeke – obala.
Utrka se dalje nastavlja prema uzvodnim bovama gdje vrijede ista pravila kao i na prvom okretu.
Svaka ekipa trebala bi izvršiti 5 okreta oko bova (1.okret – uzvodno, 2.okret – nizvodno, 3.okret-uzvodno, 4.okret – nizvodno, 5.okret – uzvodno). Nakon 5.okreta dolazi se do cilja utrke koji se nalazi na mjestu na kojem je bio i start utrke, u samom središtu Komina.
Ako se jedna ekipa na prvoj uzvodnoj bovi okrene oko bove uz lijevu obalu Neretve, nije nužno da se na sljedećem okretu ista ekipa okreće uz bovu s lijeve obale Neretve, dakle, izbor bove ovisi o taktici pojedine ekipe te je on slobodan.
Prvi lađarski kup svetog Ante u Kominu održan je 09. Lipnja 2018. Godine.
Na kupu je sudjelovalo 10 ekipa, prvo mjesto je osvojila ekipa Gusara iz Komina, drugo Stablina, a treće Gospa Karmelska Krvavac.
Na drugom lađarskom kupu nastupilo je 9 ekipa, prvoplasirani su bili Gusari Komin, drugoplasirani Gusari Komin 2, a trećeplasirana je bila ekipa Baćine.

Lađarski kup sv. Ante 2020. godine nije održan zbog problema i mjera uzrokovanih koronavirusom.
Na trećem lađarskom kupu sv. Ante 2021. nastupilo je 10 ekipa, prvoplasirani su bili Gusari iz Komina, drugoplasirani Gusari Komin 2, a trećeplasirana je bila ekipa Crnog puta.

Na četvrtom lađarskom kupu sv. Ante 2022. nastupilo je 10 ekipa, prvoplasirana je bila ekipa Stabline, drugoplasirani Zagreb te trećeplasirani Gusari Komin.
Prijave ekipa:
KONTAKT: Željko Vlahović, mob: 091 930 4755

Pozicija na startu se bira u odnosu na prošlogodišnji plasman:
1. Udruga lađara Stablina
2. Udruga lađara Zagreb
3. Udruga lađara Gusari Komin
4. Udruga lađara općine Slivno
5. HRM
6. Udruga lađara Studenti Split
7. Udruga lađara Gospa Karmelska Krvavac
8. Udruga lađara Baćina
9. Udruga lađara Staševica
DNF UL Sv.Ilija Metković

Ovakvom dodjelom pozicija(primjenjuje se od 2.kupa sv.Ante) i ovogodišnja utrka spada kao pole position za sljedeću godinu, a ovakvim načinom se mi kao organizator želimo zahvaliti ekipama koje su sudjelovale na prošloj utrci.
Ekipe koje nisu lani nastupile na utrci poziciju biraju prema poretku s lanjskog Maratonu lađa.

– 16:30 okupljanje lađara, sastanak organizatora, kapetana I sudaca u prostorijama ULGK
– 18:00 start utrke
– 19:30 cilj utrke
– 20:00 večera za lađare i uzvanike uz dodjelu medalja

Udruga lađara Gusari Komin
Foto: Jure Zovko

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci