Sport

Mogu li se titule s kontinenta vratiti u neretvansku dolinu

Bliži se početak 26. Maratona lađa na Neretvi u muškoj konkurenciji i 10. Maratona lađarica, a blizu je istek roka za prijave na ovim natjecanjima. Oni koji žele biti dio ovoga spektakla na Neretvi moraju se po već poznatoj proceduri prijaviti zaključno s 31.srpnja krovnoj lađarskoj organizaciji UL Neretve.


Održani tradicionalni kupovi diljem Hrvatske (Lipik, Đakova, Komin, Krvavac, Metković, Baćina) pokazali su da se lađarice i lađari ozbiljno i marljivo pripremaju za svoje glavne nastupe, lađarice 10.kolovoza, a lađari 12.srpnja.
Prema do sada pristiglim prijavama očekuje se nastup 30-ak muških posada i 12 ženskih.

Kod lađara u pripremnim nastupima najviše su pokazale momčadi Stabline, Zagreba, Crnog puta i Slivna, a njima u borbi za postolje treba pridodati posade Gusara Komin, Svetog Ilije Metković i Argonauta Bjelovar. Naslov pobjednika od prošle godine brani Zagreb, a u zadnja tri maratona medalje su osvajali Stablina i Zagreb po dva zlata i po jedno srebro, Crni put dvije bronce i Sveti Ilija jedna bronca. Godine 2020. Zagreb i Stablina su podijelili prvo mjesto.

Prema prognozama koje stižu iz lađarskih krugova za očekivati je veliku i neizvjesnu borbu za prva tri mjesta, a nitko se ne usuđuju odrediti tko će biti zlatni, srebrni, odnosno brončani.
Zanimljiva je situacija i u ženskoj konkurenciji, za sada je prijavljeno 12 sastava, jedan više nego prošle godine. Tri su debitantske posade, a one stižu iz Đakova, Vinkovaca i Sombora. Naslov pobjednica brane lađarice Siska, koje su baš lani došle do svog prvog zlata. U pripremnom razdoblju su pokazale odličnu formu, pa ih se uz Baćinu, Gusarice Metković i Donjanke Slivno, povratnice u natjecanje nakon prošlogodišnje stanke, stavlja u krug favorita.

U tri prethodna ženska maratona dva zlata su osvojile Donjanke, Sisak po jedno zlato, srebro i broncu, Nereide Zagreb dva srebra, a Baćina i Gusarice Metković po jednu broncu. Šteta bi bilo da ne bude Nereida, prema informacijama iz lađarskih krugova njihov nastup je upitan.

Prošle godine, po prvi puta, zlata u obje konkurencije su otišla na kontinentalni dio Hrvatske (Zagreb, Sisak), pa je to izazov više za lađarice i lađare iz neretvanske doline.

Tekst: Jurica Vukojević/Radio Ploče

Foto: Jure Zovko

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci