Sport

Močvara uskoro u novom ruhu

Uskoro ćemo na obnovljenu i ušminkanu Močvaru, a čast da prvi nastupe na preuređenom izdanju kultnog mjesta pločanskog sporta imat će sudionici 15. MNT Ko to more platit.

Nekoliko rečenica i podataka iz povijesti SC Močvara. Izgrađena je 1977.godine, u rekordnom roku od četiri i pol mjeseca, po projektu diplomiranog inženjera Andrije Marinka Milića, a izvođač radova bilo je GP Ploče.

Na žalost nema više niti domaćeg građevinskog poduzeća, niti vrijednog i samozatajnog inženjera Andrije, koji je puno dao Pločama u mnogim segmentima života grada.
Povod za izgradnju sportskog centra u središtu grada, na mjestu gdje je bila baš močvara i koje je bilo mjesto održavanja brojnih malonogometnih turnira, je domaćinstvo Luke Ploče 6. Sportskih igara radnika luka i pristaništa Jugoslavije.


Luka Ploče je nakon odustajanja Luke Brčko preuzela ulogu domaćina, a zajedništvom svih općinskih struktura, gospodarstva i politike, od početka lipnja do sredine listopada na močvari je izrasla Močvara.

Ploče i Luka bili su odličan organizator i domaćin Lučkim igrama od 13. – 16.listopada 1977.godine, nastupilo je 18 lučkih momčadi iz cijele bivše države, svi osim Dubrovnika, oko 1100 natjecatelja. Natjecalo se u devet sportskih disciplina (mali nogomet, rukomet, boćanje, kuglanje, šah, potezanje konopa, streljaštvo, stolni tenis, pikado) i četiri radne.

Ukupni pobjednik bila je Luka Ploče ispred Rijeke i Splita, a iza njih su se poredali Koper, Beograd, Bar, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Pula, Zadar, Šibenik, Brčko, Vukovar, Pančevo, Smederevo, Prahovo, Metković, Osijek. Posebno su bili praćeni susreti malog nogometa, a Luka Ploče je do zlata došle pobjedom 3:1 protiv Beograda.

Tribine SC Močvara bile su svaki dan ispunjene do maksimuma. Možda, vrijedi spomenuti još jedan detalj, na otvaranju Igara zastavu ove manifestacije podigao je Tomislav Beidenegl, član jake malonogometne momčadi Luke Ploče.

Tekst: Jurica Vukojević/Radio Ploče

Foto: Ploče Online

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci