Sport

Matko Glamuzina nova je zvijezda na području fitnessa i kondicijskih priprema

Iskoristili smo vrijeme godišnjih odmora kad je većina naših Pločana doma, da porazgovaramo s mladim Matkom Glamuzinom, vrlo uspješnim fitness i kondicijskim trenerom koji ostvaruje zapažene rezultate u svojoj struci.

  • Reci nam Matko nešto o svojim počecima, kako je počeo tvoj put u svijetu treninga, fitnessa, vrhunskih rezultata?

– Moja trenerska priča počinje 2013. na drugoj godini kineziološkog fakulteta kad sam počeo trenirati isključivo prijatelje i njihove poznanike iz još uvijek najčešćih razloga, poput redukcije potkožnog masnog tkiva i povećanje mišićne mase. Kako me je takav oblik posla jako zaniteresirao, trudio sam svakog dana biti bolji i pokušati iskakati iz mase. Krenuo sam na predavanjima gdje bih obasipao profesore čestim pitanjima jer sam posjedovao veliku želju za znanjem.

U Kajak kanu klubu Matija Ljubek upoznajem tada kajakaša Marka Demsara koji je dugo bio profesionalni sportaš, a poslije toga kondicijski i fitness trener. Kao tip osobe koja je dosta studiozna, bio je prva osoba koja mi je dala alate za rad, prva uputstva i prva znanja.


(Antun Novaković, europski juniorski i svjetski prvak u kajaku jednosjedu)

  • Ok, počeci su sigurno bili vrlo teški i neizvjesni, ali kad si osjetio da je to to i da ćeš krenuti u daljnje usavršavanje?

– Godine 2014. glumica Doris Pinčić Rogoznica angažira me za osobnog trenera i s njom radim godinu dana u kojoj smo zaista puno napredovali i došli do zadanih ciljeva. Nakon rada s Doris i više rekreativaca moji ciljevi postaju viši i logično se nametala želja za radom sa sportašima. Tada uz fakultet upisujem akademiju Motus meliora čiji je osnivač Dr.sc. Goran Marković, jedan od od vodećih stručnjaka u području kineziologije. Profesor Goran mi na svojim edukacijama iz smjera funkcionalnog treninga otvara put u jednu novu razinu znanja koje mi pruža da sa svojim klijentima radim na još boljoj i profesionalnijoj razini. Radim od tada sa mnogim sportašima najčešće mlađih dobnih uzrasta i odlazim na brojne edukacije iz područja treninga i rehabilitacije poput weightliftinga, medical flossinga, sportske masaže i slično.

Kako cijelo to vrijeme tražim pravi način da stečena znanja ukomponiram i najbolje implementiram u rekreaciju i sport, rađa se InMoto funkcionalni trening, moj vlastiti projekt, osmišljen iz želje za znanjem i uspjehom u moru fitness i kondicijskih trenera i ogromnom konkurencijom. Posebno ovom prilikom zahvaljujem Predragu Kežiću na podršci i pomoći.

  • Šta je točno InMoto i kako je taj projekt prihvaćen od strane profesionalnih sportaša?

– InMoto je mjesto, proizvod i moj vlastiti sustav vježbanja u koji sam ukomponirao sva dosadašnja znanja i vještine koje posjedujem i koje koristim kako bi rekreativci i sportaši koji dođu u InMoto bili funkcionalniji. Tako i počinje moja suradnja sa vrhunskim sportašima.

Antun Novaković je juniorski svjetski viceprvak i europski prvak u kajaku jednosjedu koji u InMotu radi na mjerama oporavka i kondicijskoj pripremi. Nedugo nakon Antuna počinje suradnja sa Spelom Ponomarenko Janić, slovenskom kajakašicom koja je nastupala na 3 olimpijske igre, u Pekingu, Londonu i u Rio de Janeiru (4. mjesto!). Spela sa svojim kolegicama reprezentativkama Anjom Osterman i Miom Medved uz trenera Stjepana Janića u InMotu dobivaju nadopunu kondicijskog treninga vježbama koje smo osmislili kako bi bile što specifičnije njihovom sportu.

(Slovenska ženska reprezentacija u kajaku: s lijeva Špela Ponomarenko Janić, Stjepan Janić, Anja Osterman i Mia Medved)

Naš rad postaje prepoznat i od nekih poznatih brandova iz svijeta sporta pa tako Kineta fitness accessories, tvrtka koja proizvodi fitness rekvizite, postaje naš sponzor koji nam olakšava posao u smislu opreme. Nedugo nakon toga trgovina Machsport Zagreb vlasnici Under Armour dućana oblače nas u njihovu vrhunsku Under Armour odjeću i time pomažu da InMoto obitelji raste svakoga dana i širi svoje ime .

  • Jesi li ostvario sve svoje ciljeve ili smatraš da ima tu još mjesta za napretkom?

– Svjestan sam da moram još učiti i usavršavati se jer ova struka je takva, što mi ustvari pričinja veliko  zadovoljstvo jer sam svjestan da će time moj rad biti bolji i InMoto će biti profesionalniji. Nadam se da ću napredovati jednakom brzinom kao do sada ako ne i brže. Iako je kineziologija takva da nema ništa preko noći. Potrebno je jako puno vremena za isporobavanjem novih stvari, da se vidi kako organizam reagira na određene podražaje jer nismo svi isti. Svaka osoba treba individualan pristup.

  • Planovi za bližu budućnost? Uz ove dugoročne o napretku i usavršavanju..

– Trenutno smo na godišnjem odmoru u našim Pločama, a kad odmor završi čeka nas veliki posao, brojne edukacije i još malo fakultetskih obaveza. Sretan sam što živim svoj san, što radim posao koji volim i što ljudi i klijenti to prepoznaju.

Razgovarao: Dino Doboš

(Damir Martin, osvajač dviju olimpijskih srebrnih medalja)

foto: https://www.facebook.com/inmototrening/