Sport

Malezijski milijarder: Želim kupiti NK Jadran!

Kontroverzni malezijski biznismen Vincent Tan, vlasnik engleskog Premierligaša Cardiff Cityja, uskoro bi trebao postati vlasnik našeg ligaša Jadran LP!

Prema napisima engleskih medija, Tan je dogovorio sve uvjete kupnje, a službeno bi se posao trebao realizirati u lipnju 2014. godine, na sljedećem sastanku Upravnog odbora Nk Jadran.

Ostaje za vidjeti kako će na Tanovo preuzimanje Nk Jadrana reagirati engleska Premierliga i UEFA budući njihova pravila brane da ista osoba u isto vrijeme bude vlasnik dva različita nogometna kluba.


Malezijski milijarder Vincent Tan u jednom od rijetkih medijskih istupa pristao je ekskluzivno za Neslužbeni portal grada Ploča govoriti o svojim planovima u vezi s NK Jadranom iz Ploča i mogućim ulaganjima u Ploče i dolinu Neretve.

Vlasnik engleskog premijerligaša Cardiff citya, čija se imovina procjenjuje na 1,3 milijarde američkih dolara (“Forbes”), objašnjava za naš portal otkud mu uopće ideja da kupi pločanski klub i koji su preduvjeti da uloži milijune. Iskreno i bez ustezanja govori o mogućnosti da investira u biznis u našem gradu, ali otkriva i da je već dao predujme za terene na Baćinskim jezerima.

Osnivač i vlasnik internacionalne korporacije “Berjaya”, koji je svom sinu Robinu lani prepustio mjesto predsjednika uprave grupe pod čijim se krovom nalazi skoro 800 tvrtki širom svijeta, ne libi se pričati o privatnom životu, interesu za nogomet i sport, hobijima…

Poštovani gospodine Tan, prije svega, hvala Vam za priliku da napravimo ovaj intervju. Prvo, možete li objasniti svoj motiv zašto ste zainteresirani za ulaganje u NK Jadran Ploče? Zašto baš u ovaj, a ne u neki drugi dalmatinski nogometni klub?

– Ideju mi je iznio moj prijatelj, koji godinama ljetuje u Brelima. On me je uvjerio da vrijedi ulagati u NK Jadran Ploče, jer je to klub sa najvećim potencijalom u ovoj regiji. Također, Upravni odbor i Skupština kluba donijeli su novi Statut, kojim se omogućava investitorima da kupuju pravo upravljanja i kontrole kluba. To je otvorilo vrata ulagačima.

Prošla su tri mjeseca od Vaše prve posjete Pločama i stvaranja ideje za ovaj projekt. Je li u tom periodu ostvareno ono što ste imali na umu? Jeste li zadovoljni suradnjom s ljudima iz Ploča i kluba?

– Zadovoljan sam suradnjom s ljudima iz kluba, oni naporno rade da ovaj posao uspije. Od mog boravka u prosincu, uspostavili smo suradnju između Jadrana i Cardiff citya i potpisali sponzorski ugovor (“Visit Malaysia”). Započeli smo i razgovore o starim dugovima te s vlastima o restrukturiranju duga prema državi. Važan dio posla je nogometna škola, već smo pregovarali sa gradonačelnikom o lokaciji za gradnju mini kampa. Nadam se da ćemo uskoro zaključiti sve ove poslove.

Zadovoljan sam i pojačanjima koja planiramo dovesti u ljetnom prijelaznom roku, riječ je o provjerenim kadrovima koji su vezani za ovaj kraj i koji će nam pomoći u dovođenju mnogo jačih nogometnih imena. Na ljeto nam se pridružuju Blatnjak, Nino Bule, Marin Oršulić..

Dogovorili smo i angažman novog sportskog direktora (Igor Štimac) i želim mu mnogo sreće u velikom poslu koji je ispred njega. Konačno, novi trener u idućoj sezoni će biti dokazani Mišo Krstičević, ponudili smo mu uvjete koje je bilo nemoguće odbiti.

tan5

Možete li nam otkriti koliko planirate uložiti novca u klub na račun sponzorskog ugovora i koji su Vaši sljedeći koraci?

– Uložit ćemo dovoljno da klub zadovolji hitne potrebe, ali i pokazati svoju predanost ovoj investiciji. Sljedeći koraci su da završimo restrukturiranje starih dugova tako da možemo uložiti novac u omladinski pogon, igrački kadar i totalnu obnovu gradskog stadiona (gradnja južne tribine sa krovom).

Šta u tom smislu, očekujete od aktualnog rukovodstva kluba, navijača, pločanske javnosti, kao i gradske vlasti?

– Želio bih, zajedno s lokalnim partnerima, kupiti pravo upravljanja i kontrole nad klubom. Da bi taj posao bio uspješan, uvjet je da potraživači dugova sjednu za stol (s nama) i budu fleksibilni. Ističem izvrsnu suradnju sa predsjednikom kluba, Hrvojem Vejićem koji se dokazao kao profesionalac kakav je bio i na nogometnim terenima.

Zainteresirani smo i za gradnju trening-kampa na lokaciji Baćinskih jezara i u tom smislu očekujemo od gradske vlasti da nam ponude lokacije na kojima bismo gradili.

Jeste li razmišljali o dovođenju lokalnih igrača u Cardiff city?

– Da, to je jedna od ideja, ujedno i naš cilj – dati igračima NK Jadran priliku da zaigraju u Cardiffu i, naposlijetku, u engleskoj Premijer ligi. Želimo afirmirati i iskorisiti ovaj silni talent u klubu, osigurati im vrhunske uvjete za trening i omogućiti im da igraju u najboljim ligama na svijetu.

NK Jadran Ploče je uvijek bio pun talenata i plan je da tim talentima omogućimo napredak kako bi od toga profitirali i NK Jadran a i grad Ploče u budućnosti. Planiramo dovesti i vrhunske igrače iz regije u NK Jadran te koristiti klub kao svojevrsni filter do prelaska u Cardiff city.

Također već smo zaključili sporazum o suradnji dva kluba. Cardiff city će pružiti tehničku podršku NK Jadranu u gradnji nogometnog kampa, kao i stručnu u smislu treniranja mladih igrača. Ipak, sporazum nadilazi suradnju na nivou omladinskog nogometa. Planiramo igrati prijateljske utakmice, razmjenjivati igrače, organizirati zajedničke trening-kampove, marketinške kampanje…

Vrlo sam optimističan i nadam se da će ova suradnja biti vrlo korisna za oba kluba, kao i za hrvatski nogomet u cjelini.

Gospodine Tan, hvala Vam na ovom razgovoru i želimo Vam ugodan boravak u našem gradu.

– Hvala Vama na suradnji i pozivam sve simpatizere kluba da podrže ovu ideju jer sam uvjeren da možemo postići iznimne rezultate. Konačan cilj nam je prva liga i izlazak na međunarodnu scenu.

tan2