Sport

Mago di Umago VS Ivan Jerković

Uoči utakmice 7. kola 1. HRL za žene u kojoj ŽRK Umag dočekuje RK Dalmatinku iz Ploča razgovarali smo s trenerom gostujuće ekipe i izbornikom Hrvatske juniorske ženske reprezentacije, Ivanom Jerkovićem.

Pozdrav gdin Jerković, za početak dotaknimo se plana i programa priprema koje Vas očekuju uoči kvalifikacija u Nizozemskoj za EURO U20 koje će se održati u Celju (Slovenija) iduće godine.
– Pozdrav vama i svim čitateljima, od 21.11.- 26.11. u Đurđevcu ćemo održati prvo kontrolno okupljanje nakon svjetskog prvenstva u Slovačkoj koje je održano ovog ljeta u Slovačkoj na kojem smo zauzeli 8. mjesto.

– U sklopu tih priprema dogovorili smo i dvije prijateljske utakmice sa reprezentacijom Crne Gore (22. i 23.11) gdje ćemo isprobati 7-8 novih/starih imena i vidjeti koliko mogu pomoći u kvalifikacijama koje nas čekaju. Zatim nas od 11.-15.1. iduće godine očekuje 2. kontrolno okupljanje te nakon toga i završne pripreme za kvalifikacije kojima je domaćin Nizozemska od 19.3. u kojima nas uz domaćina očekuju još Finska i Ukrajina.


– Smatram da je grupa prolazna, s Nizozemkama smo se sreli na proteklom Svjetskom prvenstvu koje smo u teškoj utakmici pobijedili dok su Finska i Ukrajina još uvijek totalna nepoznanica no optimist sam i mislim da ćemo se plasirati na Euro.

Kakva je Vaša ocjena 1.hrvatske ženske lige? Gdje vidite mogućnost kvalitativnog pomaka ponajprije?
– Činjenica je da je liga iz godine u godinu sve mlađa rekao bih, osim Podravke i Lokomotive koja je ove godine okupila praktički gro juniorske/omladinske reprezentacije (96′ godište). Sve ostale kvalitetnije seniorske igračice, reprezentativke koje imaju priliku „pobjeći“ van odlaze prvom prilikom u zemlje koje bolje plaćaju i to se osjeti na kvaliteti samog natjecanja.

– Po mom mišljenju liga je preširoka, vidi se to i po ekipama koje ulaze u ligu, klasičan primjer smo ŽRK Arena i mi koji smo ušli ove sezone u 1.ligu praktički sa kadetskim ekipama. Prošle sezone bili smo prejaki za 2. ligu a nemamo baš kvalitetu za 1. ligu što se i vidi po dosadašnjim rezultatima.

– Mislim da bi po muškom modelu trebali smanjiti ligu na 10 klubova a 2. ligu ujediniti u jednu cjelovitu i time dobiti na kvaliteti natjecanja.

Kako procjenjujete izglede Hrvatske ženske seniorske reprezentacije na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj koje nas očekuje za nešto manje od mjesec dana (1.-17.12.)?
– Izvukli smo jako tešku grupu, zadnja tri natjecanja nas ždrijeb definitivno nije „pomazio“. Šansu vidim u Rumunjskoj koja je snažna reprezentacija ali igraju promjenjivo od natjecanja do natjecanja dok su Ruskinje i Norvežanke priča za sebe što se svjetskog ženskog rukometa tiče.

– Ruskinje su se vratile na veliku scenu i u mlađim dobnim skupinama dok je skandinavski model rada sa mlađim kategorijama iz kojih izvlače ono najbolje za seniorsku vrstu za nas još uvijek dalek i nedostižan.

Zašto je tome tako po Vašem mišljenju, gdje griješimo odnosno ne radimo kako bi trebalo? Što bi trebali promijeniti?
– Po mom mišljenju najveći je problem stanje u našem društvu, našoj državi i nemarnosti države prema sportu. Dugo sam već u raznim selekcijama u ženskom rukometu te sam imao priliku putovati u druge zemlje i upoznavati rad u sportu to jest odnos prema sportu općenito i tu ne mislim samo na rukomet.

– Svi puno ulažu u sport, sportska kultura je na jednoj visokoj razini, razini koja je daleko od naše. Problem broj 1 sporta u Hrvatskoj je školski sustav gdje je nevjerovatno da djeca od 6-10 godina, kada su njihove mogućnosti učenja i svladavanja motoričkih kretnji, upijanja novih saznanja najveće, nemaju priliku ni mogućnost raditi sa školovanim sportskim djelatnicima, profesorima tjelesne kulture, kineziolozima.

– Naprotiv, bez da se nitko ne uvrijedi ta djeca su prepuštena nastavnicima razredne nastave i odgajateljicama u vrtiću koji nisu osposobljeni za rad sa djecom u smislu sportskog odgoja, a tim načinom rada ih ni ne mogu zainteresirati za bavljenje sportom u slobodno vrijeme. Sustav sportskog odgoja u školskom sustavu je totalni promašaj i tu se mora napraviti preokret.

I za kraj, najavite nam današnju utakmicu u Umagu, očekivanja?
– Danas kao i kroz cijelo prvenstvo očekujem od svojih djevojaka što veći otpor domaćinu koji je apsolutni favorit. Umag smatram jednom od kvalitetnijih ekipa u ligi, jedna od rijetkih „seniorskih“, iskusnih ekipa. Tu je Šegota na golu zatim Jajčević, Rajić, Gašić, Imamović koje dugo već igraju 1. ligu i dugo su na okupu. Ove sezone su doveli još i Tenu Japundžu, jednu od najperspektivnijih igračica u selekciji kojoj sam ja izbornik.

– Cilj nam je ostaviti što bolji dojam, boriti se od prve do zadnje minute te izbjeći „crne rupe“ i ostvariti što povoljniji rezultat.

Zahvaljujemo na razgovoru za portal Mago di Umago te želimo puno uspjeha u budućem radu, kako sa klubom tako i sa reprezentacijom.
– Hvala vama na željama i sportski pozdrav svim čitateljima.

Tekst: www.magodiumago.com
Foto: FB Ivan Jerković

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci