Sport

Luka Gašpar predvodi boćarsku obitelj iz Ploča

Na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu za boćarice, mlađe seniore i juniore hrvatski predstavnici osvojili su 8 medalja, 2 zlata te po 3 srebra i bronce. Među osvajačima odličja bio je i junior Luka Gašpar, koji se iz daleke Kine u svoje Ploče vratio s dvije titule svjetskog doprvaka. Srebrne medalje zaslužio je u bližanju i izbijanju u krug te u paru klasično s Filipom Matijašićem iz Pazina.

– Imao sam veliku prigodu doći do zlata u bližanju i izbijanju u krug, kod rezultata 21:20 za protivnika nisam pogodio tri boće i tu je bio kraj. Kod parova sve u svojim rukama imali su Talijani i zasluženo su slavili rezultatom 7:6. Super sam zadovoljan, prije svega uživam u igri i nadmetanju, nema kod mene nikakvog pritiska, svaki put opušteno nastojim poboljšati svoj učinak – uvodno će Luka na početku razgovora na boćarskim terenima SC Močvara.

Naravno, s njim su otac Mario i mlađi brat Marko. Boćarska obitelj Gašpar. Otac je član drugoligaša Umčana, Marko trećeligaša Ploča, a Luka će u novoj sezoni igrati za prvoligaša Metković i na dvojnu registraciju za Ploče. To mu dopuštaju propozicije, prošle je sezone baš očevom klubu pomogao dobrim igrama ostati među drugoligašima. Planira li trio Gašpar zajedno odigrati barem jednu sezonu.

– Teško će se to ostvariti, otac će još odraditi ovu sezonu i okončati karijeru, meni sljedeće godine nakon mature slijedi upis na fakultet i vidjet ćemo gdje ću nastaviti igrati. Šteta, bila bi to zanimljiva kombinacija i vjerujem uspješna – kaže Luka.

Zato će s bratom Markom, učenikom 5. razreda OŠ Vladimra Nazora, dijeliti svlačionicu u pločanskom klubu te juniorskoj reprezentaciji Dubrovačko-neretvanske županije. Prošle godine juniori najjužnije županije bili su brončani na državnom natjecanju. Očekivanja su sada veća.


– Meni će ovo biti posljednja juniorska godina, prošlogodišnju broncu vjerujem da ćemo pozlatiti. Imamo dobru županijsku juniorsku reprezentaciju, a posebno mi je drago što će tu biti brat Marko i još jedan mladi Pločanin Matej Vukanović – odlučno će Luka.

Debitirat će među prvoligašima u redovima Metkovića: Nada se da će biti od pomoći i koristi. Tremu nema. Iako ga brojni boćarski znalci u Hrvatskoj predstavljaju kao najsvestranijeg i najperspektivnijeg mladog boćara čvrsto stoji na zemlji.

– Imam dosta nastupa među seniorima međutim ovo je viša razina i igrat ću one discipline koje mi povjeri trener. Podrška starijih kolega nije upitna, moje je samo da se opustim, uživam i pružim maksimum. Uvjeren sam u dobre rezultate i visok plasman Metkovića – odlučan je 18-godišnji Gašpar.

Iako je daleko do toga, cilj mu je kaže nastupiti na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu kada će boćanje postati dio programa. Sve ovo pomno sluša i prati petaš Marko, red je i na njegovih pet minuta. Počeo je trenirati boćanje prije godinu dana, išao je stalno za starijim bratom. Gdje Luka tu i Marko, preko nogometa, košarke do valjanja i izbijanja boća. Osmijeh mu ne silazi s lica, brat je naravno uzor.

– Samo malo sreće Luki je nedostajalo da bude svjetski prvak, ali ovo što je napravio je super. Imam već nastupe za seniore u trećoj ligi, mogu se pohvaliti pobjedama u trojkama i štafeti. S guštom treniram, bilo bi lijepo kad bi dostigao Luku. Valja biti uporan pa se možda i ostvare moji snovi – zbori Marko i naglašava kako će uživati u igri s Lukom i Matejom u majici Ploča.

Otac Mario svjetla reflektora prepušta sinovima, ta na mlađima svijet ostaje. On je tu podrška u svakom trenutku, njegova briga je da sinovima osigura najoptimalnije uvjete u okviru mogućnosti. Prije svega, pomoći uskladiti školske i sportske obveze sinova. Supruga i majka Kata je ponosna na svoju boćarsku trojku, najžešća navijačica, ona je ta koja ih s osmjehom ispraća i dočekuje.

Za kraj dvostruki svjetski srebrni, brončani s EP, najbolji sportaš Ploča želi se iskreno zahvaliti svima na čestitkama i podršci, od svoje škole SŠ Fra Andrije Kačića Miošića, preko grada Ploča i Županije do klupskih kolega i navijača.

Tekst i fotografije: Jurica Vukojević