Sport

LUKA GAŠPAR oborio mlađe seniorski svjetski rekord u brzinskom izbijanju: ‘Da sam imao još dvije sekunde…‘

Jučer je osvojio svoju prvu medalju na seniorskom prvenstvu Hrvatske. U paru s Jurom Maglićem uzeo je srebro, a danas je isto uspio u brzinskom izbijanju, međutim, ‘Mali’ iz Ploča je u nedjelju, 25. listopada 2020., zadivio sve i prije velikog finala iz razloga jer je, pazi sad, pogodio 49 boća iz 49 pokušaja!

– To je mlađe seniorski državni rekord u brzinskom izbijanju, a ukoliko nitko nije ovih par dana bio uspješniji, onda je to i svjetski mlađe seniorski rekord. Mnogi kažu kako bi svjetska organizacija već bila objavila da je netko uspio biti bolji – priča Luka Gašpar, koji je danas član zagrebačkog Zrinjevca, trofejnog kluba, nekadašnjeg europskog prvaka.

U njegovom ‘zelenom’ dresu je izborio dva spomenuta naslova seniorskog doprvaka, ali i oborio rekord u riječkoj Podvežici, boćarskom hramu,


– Jednostavno, krenulo me je. Ušao sam u seriju. Nisam mogao promašiti, a dvije sekunde su mi nedostajale da izjednačim seniorski svjetski rekord, koji je 50/50. Da sam imao još dvije sekunde vremena uspio bih ciljati i s pedesetom boćom. Vjerujem kako bi i nju pogodio.

Dok je bio junior Luka je stajao u svim disciplinama na pobjedničkom postolju državnog juniorskog prvenstva, te je očekivano dobio poziv u juniorsku reprezentaciju, a u ‘kockicama’ je osvojio prvo broncu na Europskom juniorskom prvenstvu u Francuskoj, a potom dva srebra na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Kini.

Prošle godine je uzeo broncu na Svjetskom mlađe seniorskom prvenstvu u Italiji, a to mu je donijelo prošli mjesec Nagradu ‘Dražen Petrović’, koja se dodjeljuje darovitim mladim sportašima za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj.

Pamtimo kako je još kao kadet pogodio 43/43 za Umčane u zadnjem drugoligaškom kolu, te ih ostavio u ligi. Do jučer mu je najbolji rezultat u brzinskom izbijanju bio 48/48.

– Da, ali na treningu, dok mi je najbolji rezultat na nekom natjecanju 47 pogođenih od 48. Samo jednom sam uspio izbacit 50 boća za pet minuta, a cilj je pogoditi svih 50! – rekao je prije 45 dana brucoš Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu. Danas 49/49.

Luka Gašpar, mladi boćar iz Ploča foto: Tonči Vlašić

– 49/49 sam bacio u borbi za finale seniorskog prvenstvu brzinskom izbijanju. To je bio najbolji rezultat kruga u kojem je nastupilo deset najboljih, a od kojih su dva najbolja išla u finale, a treći i četvrti se poslije borili za broncu. Drugi je u tom krugu bio Marino Miličević iz Bistiona, koji je pogodio 48/50, i to je ponovio u finalu, a ja sam u finalu bio umoran. Nisam uspio izdržat. Pogodio sam 41 od 47, ali sam presretan i sa seniorskim srebrom, te, naravno, rekordom.

Potom se Pločanin, koji je s devet godina počeo igrati boće. koji je još kao kadet počeo igrati protiv seniora, vratio još jednom na sjajnih 49/49, koje je ‘ispalio’ u svojoj najdražoj disciplini.

– Od prve boće sam čuo povike: ‘To Luka! Idemo Luka! Tako je mali!’. Kad sam pogodio trideset i petu, već su mnogi u dvorani povisili glas. Moji, koji su namještali boće, počeli su me također bodriti, navijati, a kad sam bacio i pogodio četrdesetu boću, pa sve iduće, do zadnje, četrdeset i devete, bio sam toliko skoncentriran da nikoga više nisam čuo. Činilo mi se da sam jedino ja u dvorani – rekao je 20-godišnji Luka, kojem je boćanje, sto puta je rekao: ‘Prije svega zabava‘, dok u svakoj utakmici želi prije svega nadmašiti samog sebe!

Danas je to uspio, a pritom je nadmašio i sve druge, i to ni manje ni više nego sve druge u povijesti svjetskog boćanja u uzrastu do 23 godine!

Tekst i foto: Tonći Vlašić/Dubrovački vjesnik

 

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci