Sport

LIJEPO JE VIDJETI – 1. Podravka, 2. Sesvete, 3. Dalmatinka

Odigrana su dva nekompletna kola 1. HRL (ž), a iz našeg kuta gledanja lijepo je vidjeti tablicu: 1. Podravka Vegeta 4 (+31), 2. Sesvete Agroproteinka 4 (+11), 3. Dalmatinka 4 (+10), 4. Lokomotiva 2 (+15).

Sada slijedi stanka zbog reprezentativnih obveza (susreti s Kinom i Finskom) do 6. listopada, a u subotu će Lokomotiva odigrati odgođeni susret 1. kola protiv Bjelovara pa trenutni vodeći tercet s maksimalnim bodovnim učinkom najvjerojatnije će postati kvartet. Iako je sami početak, dug je put do kraja i potpunog raspleta, uvodni susreti naše Dalmatinke podigli su raspoloženje i atmosferu u jedinom pločanskom prvoligašu. Ponavljamo, još je rano za bilo kakve zaključke međutim realnim nam se čine očekivanja oko ispunjenja osnovnog cilja – ostanka u prvoligaškoj konkurenciji. Prema onoj narodnoj – po jutru se dan poznaje. Dalmatinka je 40. rođendan obilježila povratkom u najelitniji razred hrvatskog ženskog rukometa, 41. rođendan neka proslavi zadržavanjem tog statusa.

Do gostovanja Lokomotive u Pločama u sklopu 3. kola pred nama je 15-ak dana, dovoljno da se zbroje dojmovi s dva uspješna nastupa i pobjede i da se odlučno spreme za nadmetanje s jednim od dva glavna favorita prvenstva. Možemo slobodno reći da Lokomotiva dolazi u pravi trenutak, neopterećene konačnim ishodom Dalmatinke imaju prigodu predstaviti se u pravom svijetlu i još jedanput testirati svoje vrijednosti protiv kvalitete više, pokazati se pred izbornikom reprezentacije Nenadom Šoštarićem i pozdraviti se sa svojim dojučerašnjim suigračicama i reprezentativkama Teom Pijević i Anamarijom Boras.


Ulazak u novu sezonu za Dalmatinku je bio kao iz snova. Otvaranje na svom parketu protiv Zrinskog, psihološki vrlo težak susret, završeno je pobjedom 20:17. Bilo je uspona i padova tijekom susreta međutim oko zasluženosti osvajanja važnih bodova nema spora. Ta pobjeda rasteretila je sve u klubu pa se bez rezultatskog imperativa krenulo na prvo gostovanje, u Zagreb kod Trešnjevke. Uspješno je apsolvirano i prvo putovanju u goste, pobjedu 32:25 secira trener Ivan Jerković:

– Krenuli smo s obranom 5-1, igralo se gol za gol, imali smo prigodu u završnici prvog dijela odvojiti se ali griješimo, dajemo im čistu loptu što domaćin koristi i iz sedmerca poravnava, uz isključenje Renate Kežić (14:14). Nastavak je bio druga priča, odlična naša igra, posebno napadački, super. Rano se odvajamo na 3 pogotka prednosti, kako je vrijeme odmicalo tako smo povećavali prednost i Trešnjevka se predala 10 minuta prije kraja, uvidjeli su da nam ne mogu ništa. Pohvala svim igračicama, ovo je pobjeda kolektiva, pobjeda poticaja za ono što nas čeka. A čekaju nas brojna iskušenja za koja ćemo se spremiti, te korak po korak idemo prema cilju.

Možda je naznaka dobre igre i pobjede u Kutiji šibica bila dodjela pehara Dalmatinkama od strane HRS-a za osvojeno prvo mjesto u 2. HRL-jug.

Za kraj ovog osvrta još malo impresivnih činjenica iz statistike napadačkog učinka. Prvi strijelac susreta neuhvatljiva Magdalena Žderić imala je čudesnih 87% realizacije (13-15), Anđela Zelić 71% (5-7), Ema Barbir 100% (3-3), Lana Jarak 50% (4-8), Marija Radoš 67% (2-3), Renata Kežić 56% (5-9), ukupno odličnih 70% (32-46). A ono što se ne može vidjeti u statističkim listama je igra koju prezentira Renata Kežić, spiritus movens ove ekipe. Kod nje i Anđele Zelić se vidi iskustvo igranja u prvoligaškoj konkurenciji. Renata je jednostavno motor, pokretač ovog sastava. Samozatajna, mirna i koncentrirana u trenucima odluke, ali čvrsta u akcijama u oba smjera. Očito su sportski geni „pokupljeni“ od roditelja, mirnoća majke Julije (rukometašica) i odlučnost – čvrstina oca Cvitana (nogometaš). Uostalom, Renata je nekoliko posljednjih sezona nosila i održala Split 2010 među prvoligašima. Nakon završetka fakulteta vratila se u svoje Ploče s istom misijom. Rezultatski početak lige daje naslutiti kako bi takav mogao biti i završetak. Sretno Dalmatinke i uživajmo u pogledu na trenutnu tablicu.

Jurica Vukojević / Ploče Online