Sport

Lijepa rukometna priča iz Ploča koja traje već 45 godina

Rukometašice pločanske Dalmatinke sezonu su zaključile nastupom u Poreču na završnici Hrvatskog kupa. Zaslužile su brončane medalje, kao i 2012.godine, te uz osmo mjesto s 21 bodom otišle na toliko čekani i zasluženi odmor. Iza njih je sezona s brojnim izazovima, posebno drugi dio, kao što sami ističu ne pamte kada su bili u sličnoj situaciji. Brojni izostanci diktirali su puno toga, međutim kada se podvuče crta nema mjesta nezadovoljstvu ili tmurnim mislima, prenosi Radio Ploče.

– Proteklom sezonom sam zadovoljan iako smo imali, pokazali dva lica. Više nego dobru jesen, do nove godine, u kojoj smo osvojili dosta bodova. Iz toga razdoblja jedini kiks je domaći poraz protiv ŽARK Splita, ali smo ostvarili pet gostujućih pobjeda. Nakon toga, početkom ove godine, dolazi do „raspada” u sastavu što se tiče treninga i utakmice. Anđela Zelić, Magdalena Žderić i Josipa Oršulić teško, skoro nikako nisu mogle uskladiti treninge i igre s obvezama na poslu. Zatim, Andreja Vugdelija u dva navrata je dulje izostajala zbog fakultetskih obveza, pa ozljede Ive Žderić i Ive Bule, kompletna postava bitnih igračica.

Ne mogu biti zadovoljan tim drugim dijelom, ali na spomenute situacije nismo mogli utjecati, bile su to objektivne okolnosti. Da smo bili kompletni uvjeren sam da bi učinak bio sličan onom iz prvog dijela – uvodno će trener Ivan Jerković, te naglašava:
– Iznimno sam zadovoljan našim premijernim europskim nastupom, prije svega odlično smo odradili organizacijski taj ispit. Bili smo i rezultatski blizu do zadnjih desetak minuta kada smo pali zbog neiskustva i gošće iz Inđije su otišle na velikih +7. Ali, zato smo im uzvratili na njihovu parketu, stigli do prve europske pobjede, i čini mi se da smo jedini od svih ženskih hrvatskih ekipa u prošloj sezoni s pobjedom u europskom natjecanju.


Planirano smo krenuli u drugom dijelu s davanjem prilika mlađim igračicama i možemo biti zadovoljni kako su reagirale, te na njih ozbiljnije možemo računati sljedeće sezone.

Oduvijek se na ušću Neretve dobro radilo s mlađim uzrastima. Poseban pečat tu daje legendarni trener Ante Jerković, čovjek s više od 50 godina rukometnog staža.

Potvrda tome su bronca mlađih kadetkinja (U-14), drugu godinu zaredom, na završnici državnog natjecanja i šesto mjesto kadetkinja (U-16) na istom. Iva Bule i Petra Gustin dio su juniorske reprezentacije, Nina Burđelez kadetske, gdje je godinu mlađa Antea Jerković u pričuvi. Ivan Jerković je izbornik mlađe kadetske selekcije, a na prvom okupljanju će biti Antea Jerković, Mia Putica i Vanja Špehar.

Dakle, ljeto s brojnim reprezentativnim aktivnostima ne može bez Dalmatinki, a Jerković već pomalo slaže kockice za novu sezonu:
– Odmah smo se okrenuli planiranju sljedeće sezone, kao i uvijek prvi cilj je zadržati prvoligaški status. Što se tiče igračkog kadra želja je zadržati na okupu ovaj sastav, radimo na tome i nadam se najboljem. Naravno, morat ćemo svi skupa poraditi na tome kako što bolje uskladiti, na najbezbolniji način, fakultetske i poslovne obveze igračica s igranjem.

Ukoliko to riješimo, uz kvalitetne pripreme, vjerujem da možemo biti ozbiljan i konkurentan suparnik svim ekipama iz samog vrha.
Jedini prvoligaš iz Ploča krajem kolovoza, točnije 30. kolovoza slavi 45.rođendan. Veliki i vrijedni jubilej zaslužuje da ga se obilježi na pravi način. Već neko vrijeme razgovara se, pregovara kako i na koji način to uveličati.

– U planu je jaki međunarodni turnir, s respektabilnim sudionicima. Već se krenulo u realizaciju i bit će to praznik pločanskog ženskog rukometa. O detaljima kad sve definiramo, ali uvjeren sam da će ovaj turnir pobuditi veliko zanimanje i bit će iznenađenje za mnoge. Naravno, ujedno bi nam to bio pokazatelj i priprema za novu sezonu – zaključno će Jerković.

U povodu Dana Grada Ploča, 28.svibnja, RK Dalmatinka je nagrađena godišnjom nagradom Grada za sva postignuća u prošloj 2022. godini, najuspješnijoj u povijesti kluba. Zasluženo. Inače, Dalmatinka je najtrofejniji sportski kolektiv Ploča.

Priču o ženskom rukometnom klubu s ušća Neretve, ne bez razloga, zaključit ćemo imenima Ivane Jelčić, Marte Žderić, Žane Čović, Lane Jarak, Tee Pijević i Valentine Blažević, bivšim i sadašnjim hrvatskim reprezentativkama, koje su počele ili provele dio svojih karijera u Pločama.

 

Piše: Jurica Vukojević/Radio Ploče

Foto: HRS

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci