Sport

Lađar veteran Boro Jelčić: Manje pijte i jedite na naš račun, ostat će koja kuna i veslačima

Nakon ostavke Marka Marušića, predsjednika Udruge lađara Neretve i Upravnog odbora, uzdrmana je organizacija tradicionalnog Maratona lađa koji se treba održati u subotu 8. kolovoza.

Oba tijela udruge podnijela su neopozive ostavke, predsjednik Marušić jer nije mogao ispoštovati zahtjeve lađara, a uprava se solidarizirala s njim, pa u najmanju ruku čudno zvuče njihove izjave da se na koncu ništa nije promijenilo te da organizacija Maratona lađa nije upitna.

Smanjite gužvu na startu
Podsjetimo, lađari su na nedavnoj skupštini istaknuli svoje zahtjeve vezane uz tehničku organizaciju starta ispod mosta u Metkoviću te su još zatražili da se poveća novčani fond glavne nagrade s 25 tisuća na 30 tisuća kuna. Lađari-veslači smatraju da novca u budžetu udruge ima unatoč krizi i besparici u društvu jer se kotizacijom za sudjelovanje koju plaćaju sve ekipe namakne osamdeset tisuća kuna, što je više nego dovoljno da se isplati i uvećani iznos nagrada.


Lađari, naime, drže da novac od kotizacije treba kroz nagrade vratiti lađarima, dok se ostali rashodi Maratona trebaju podmirivati donacijama i sponzorstvima. Ukupni troškovi organizacije Maratona kreću se oko 600 tisuća kuna, a novac osiguravaju država, županija i sponzori.

Manji broj lađa u prvom redu na startu lađari traže iz sigurnosnih razloga, jer se do sada događalo da se lađe sudaraju te da neki upadaju u Neretvu. Tri lađe manje u prvom startnom redu za gledatelje ne znače ništa, a lađarima je puno sigurniji start – kazali su nam natjecatelji. Međutim, stav predsjednika Udruge je bio da će se tako umanjiti “šušur“ Maratona, te da će start izgubiti na atraktivnosti. Međutim, neslužbeno doznajemo da se zbog višegodišnjih aktivnosti predsjednik umorio te da su naizgled banalni zahtjevi lađara zapravo samo kap koja je prelila čašu.

Većina s kojima smo razgovarali drži da bi predsjednik u ostavci ipak trebao odraditi ovaj Maraton te onda najesen podnijeti ostavku i organizirati novu izbornu skupštinu.

– Radi se o prevelikim zahtjevima lađara koje uprava ne može ispoštovati – rekao nam je Milojko Glasović, doživotni predsjednik Udruge lađara Neretve.

Nesportski zahtjevi
– To su nesportski zahtjevi za određene privilegije na Maratonu. U sportu toga nema – drži Glasović, koji smatra da se o fondu nagrada može raspravljati te u konačnici novčano nagraditi osam ekipa. Međutim problem je što Maraton nije prepoznat od strane državnih institucija, a i novac jedinica lokalne uprave stiže na kapaljku.

– Ne smije se dogoditi da nova i neiskusna uprava dovede u pitanje manifestaciju Maratona lađa koja je po brojnosti najmasovnija u državi. To sve nosi određeni rizik – drži Glasović koji naglašava da se apetiti pojedinih udruga lađara moraju smanjiti. – Pojedinačni klubovi ne vode Ligu prvaka. Postoje ljudi koji su za to zaduženi. Tako je i u Maratonu lađa. Ne mogu lađari voditi svoju politiku – poručuje Glasović.

Ante Ćelić, član Upravnog odbora iz Udruge lađara Jerkovac, nada se da unatoč ostavkama Maraton lađa neće biti doveden u pitanje.

– Hoće li se naći novi ljudi, vidjet ćemo, jer je prekratko vrijeme ostalo za organizaciju nadmetanja. Maraton traži odricanja kroz cijelu godinu. Glavni problem je među ekipama koje stvaraju pritiske na skupštini, a ništa ne pomažu u organizaciji. Za sada nam je glavni cilj da Maraton prođe besprijekorno – kazao je Ćelić.

Nedjeljko Jerković Žuti, lađar veteran, nije iznenađen ostavkama. On smatra da vodstvo udruge treba razumjeti jer svi rade volonterski.

– Udruga lađara Neretve treba se posvetiti veslačima. Previše se srlja okolo, a veslači su zapostavljeni. Ispada da lađari veslaju godinu dana i dobiju nagradu za pobjedu, čime ne mogu pokriti ni osnovne troškove – kazao je Jerković, naglašavajući da postoje brojne nelogičnosti u pravilniku Maratona lađa od utrke za startne pozicije pa do samog natjecanja, koje bi trebalo promijeniti.

– Mislim da bi trebalo naći nove ljude koji će biti plaćeni za rad u udruzi tijekom čitave godine – drži Jerković.

Stanjem u Udruzi lađara Neretve ogorčen je i Boro Jelčić, još jedan lađar veteran. On smatra da u Neretvi ima sposobnih ljudi, kojima ne trebaju ni kune, ni funkcije i koji su sposobni uhvatiti se ukoštac s organizacijom Maratona.

– Upravni odbor udruge lađara, koji je podnio ostavku, izabrala je politika i to se treba znati, a politici nije mjesto u Maratonu lađa. Udruga ima dovoljno novca za organizaciju, jer se samo na mobitele troši 25 tisuća kuna godišnje, pa zašto ne bi lađari pobjednici dobili novčanu nagradu od trideset tisuća kuna – naglašava Jelčić.

– Novca ima, daje Županija, daju glavni sponzori, lađari uplaćuju kotizaciju, samo ga treba znati rasporediti. Lađari su prioritet. Neka se smanji trošenje na ručkove, putovanja, pa ako hoćete i neka se smanji broj uzvanika na Maratonu, tada će ostati za nagrade veslačima – rezolutan je Boro Jelčić.

Marušić: Nismo u rasulu
Udruga lađara Neretve nije u rasulu. Potpuno su funkcionalni i Skupština i Nadzorni odbor Udruge. Dosadašnji Upravni odbor obavio je veći dio poslova potrebnih za organizaciju ovogodišnjeg, 18. po redu, Maratona lađa na Neretvi.

Svi članovi dosadašnjeg Upravnog odbora bit će na raspolaganju novom Upravnom odboru kako bi novoizabrane članove rukovodstva Udruge uputili u završene, započete i ostale radnje potrebne da bi se 18. maraton lađa na Neretvi uspješno organizirao.

Odluke Skupštine s kojima se članovi dosadašnjeg Upravnog odbora ne slažu shvatili smo kao poruku Skupštine da naša vizija organizacije ovogodišnjeg Maratona i smjer u kojem želimo da se Maraton razvija nema podršku Skupštine.

Kako bi se omogućilo najvišem tijelu Udruge da provede svoje odluke, podnijeli smo ostavke i na taj način otvorili put izboru Upravnog odbora koji će skupštinske odluke i provesti – ističu Marko Marušić, predsjednik u ostavci, Goran Kovač, zamjenik predsjednika u ostavci, te Pavo Delija, predsjednik Upravnog odbora u ostavci.

 

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Duje Klarić / CROPIX
www.slobodnadalmacija.hr