Sport

Košarkaški veterani četvrti u Kranjskoj gori

Uvijek aktivni i iznimno uspješni košarkaški veterani iz Ploča proteklog vikenda sudjelovali su na 5.Međunarodnom turniru veterana u Kranjskoj Gori. Njihov je to drugi nastup na turniru u ovom slovenskom gradu a po prvi put igrali su u konkurenciji iznad 50 godina (50 +). Na kraju su zauzeli četvrto mjesto s učinkom od po jedne pobjede i poraza.

Ždrijeb je htio da se na otvaranju natjecanja sastanu s kasnijim pobjednikom u ovoj kategoriji Luxurisom iz Ljubljane. Pločani su taj susret izgubili rezultatom 39:44 (12:9, 9;8, 10;15, 8;12) što je značilo da ne mogu u borbu za odličja i pobjedničko postolje. Vrijedi naglasiti kako su veći dio susreta bili u vodstvu, sredinom treće četvrtine imali su +10 ali mala rotacija (išlo ih je samo sedam) na kraju je bila odlučujuća. Susret je bio otvoren i izjednačen do posljednju minutu i pol kada je do izražaja došao višak snage kod Slovenaca predvođenih bivšim poznatim internacionalcem Dušanom Hauptmanom.

Dojam je kako bi konačni rezultat bio u korist Pločana da su imali barem još dvojicu igrača u rotaciji, a nedostajali su Duško Sučević, Momo Knežević, Željko Matić i Jurica Vukojević. U susretu za 4.mjesto Pločani su pobijedili drugu slovensku momčad Kočevje rezultatom 36:29 (8:6, 10:8, 12:12, 6:3).


U ovoj najstarijoj kategoriji zlato je pripalo Luxurisu (Ljubljana), drugi je Beograd a treći VKK Zagreb.

Boje Ploča branili su Teo Musić, Zlatan Penavić, Teo Marinović, Ante Šakić, Zoran Lončar, Boris Palac i Davor Matić. Momčad Pet bunara iz Zadra (Šarlija, Vanjak, Komazec) pobjednik je u konkurenciji 35 +, u finalu su bili bolji od zagrebačkog MORH-a (Marcelić, Krstić, Simon). Kod kategorije 45 + pobjednički pehar otišao je u ruke VKD Štajerska (Slovenija), drugi je zagrebački Fortunal. Ukupno je na turniru sudjelovalo 36 momčadi iz Slovenije, Italije, Hrvatske, BiH i Srbije.

Od zanimljivosti vrijedi spomenuti kako su pločanski košarkaški veterani ovaj nastup u Sloveniji iskoristili za kratki izlet i bolje upoznavanje Europske unije u kojoj smo i mi od 1.srpnja ove godine. Naime, obišli su i popili kavicu u Austriji i Italiji, Kranjska Gora na samoj je granici s ovim državama. I još nešto, na dolasku Pločane je dočekalo proljetno vrijeme a u nedjelju ujutro ispratio ih je snijeg. Ali zato su tu bili vrsni vozači Boki i Gali , sve pod kontrolom vođe puta Teofila. Na adresu Pločana stigli su već brojni pozivi na nove turnire, za ovu godinu ništa više, sljedeće kompletni kreću u nova osvajanja.

Jurica Vukojević