Sport

Kominsko ušće za surfere ili autokamp

Grad Ploče i zagrebačka tvrtka Zmaj sport prijavile su se na dva različita natječaja, raspisana od strane različitih institucija, za isti prostor. Riječ je o prostoru tzv. kominskoga ušća s vrijednom borovom šumom, uz lijevu obalu rijeke Neretve, neposredno uz ornitološko i ihtiološki rezervat.


Prostornim planom Dubrovačko-neretvanske županije ta je lokacija predviđena kao autokamp, pa je Grad Ploče, na čijem se području ona nalazi, aplicirao na natječaj Ministarstva turizma pod nazivom Fond za razvoj turizma, kako bi osigurao sredstva za sufinanciranje projektne dokumentacije za izgradnju infrastrukture, kao osnovnog preduvjeta da se sada potpuno zapušteni i devastirani prostor privede svrsi, sukladno prostornom planu.

No, Hrvatske vode, nositelj prava upravljanja tim prostorom, koje još od srpnja nisu odgovorile na zamolbu Grada Ploča za izdavanjem pozitivnog mišljenja za pokretanje postupka obnove infrastrukture za autokampove na ušću i Baćinskim jezerima, raspisale su natječaj za zakup javnog i vodnog dobra, a predmet natječaja bio je i dio čestice zemlje površine preko 12 tisuća metara četvornih koja se nalazi na području Grada Ploča, a riječ je upravo o prostoru kominskoga ušća.

Prema spoznajama iz gradskih službi, na taj natječaj pristigla je jedino ponuda tvrtke Zmaj sport, koja je taj prostor predvidjela za uređenje sportsko-rekreativnih terena kitesurfing i windsurfing sportova, uspostavljanjem vodećeg Kite i windsurfing centra u RH, koji bi trebao biti mjesto priprema natjecatelja i reprezentativaca iz tih i drugih sportova.

U Gradu ističu kako je opisana namjena evidentno u suprotnosti s prostorno-planskom namjenom predviđenom od strane Županije i Grada Ploča, na koju su i Hrvatske vode dale suglasnost, te da je sadržaj ponude zagrebačke firme u kontradikciji sa sadržajem natječaja.

Naglašavaju, također, da Hrvatske vode nisu nadležne za davanje takvog odobrenja. Traže od Hrvatskih voda da “u suradnji s Gradom Ploče pokrenu odgovarajuće mjere kako bi se opisani prostor priveo njegovoj prostorno-planskoj namjeni u kojem pravcu je Grad Ploče već napravio ozbiljne korake”.

ANTE ŠUNJIĆ
slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci