Sport

KOLIKA ĆE BITI POMOĆ HNS-a? Jadran LP će u novoj sezoni putovati i do 600 km!

Kao što ste vjerojatno načuli prethodnih tjedana, mjeseci, pa čak i godina, pred hrvatskim klupskim nogometom su ogromne promjene u format kako bi se u prva tri stupnja natjecanja maksimalno koncentrirala kvaliteta.


Prva HNL će ostati u svojem standardnom formatu, a najrecentnija promjena je bila ta da će se prvi rang hrvatskog nogometa ipak nastaviti zvati Prva HNL, a ne Elitna liga kako je bilo najavljeno u početku, piše Večernji list.

Važnost nižim stupnjevima

Najveće i najzanimljivije promjene dogodit će se u ostale dvije prve lige. Naime, do završetka ove najrecentnije sezone Druga HNL brojila je 16 klubova, dok je Treća HNL bila podijeljena u pet regija: Središte, Jug, Sjever, Zapad i Istok. Znači, u drugom i trećem rangu hrvatskog nogometa protekle je sezone bilo čak 96 klubova.

Od iduće sezone će ih u ta dva ranga natjecanja biti samo 28, što je promjena o kojoj se u hrvatskom javnom nogometnom diskursu nije puno govorilo. Više se, pak, govorilo o promjeni imena u drugoj i trećoj ligi koje, po mnogim ljubiteljima domaćeg nogometa, apsolutno nemaju smisla.

Naime, Druga HNL će se od iduće sezone zvati Prva liga, dok će Treća HNL od iduće sezone nositi naziv Druga liga. Predsjednik HNS-a Marijan Kustić objasnio je:

– Željeli smo na neki način izdvojiti prvi stupanj natjecanja, a opet dati dodatnu važnost nižim stupnjevima natjecanja, pa smo pritom razmatrali nekoliko rješenja. Dali smo na važnosti klubovima drugog, trećeg i četvrtog stupnja te ćemo nastaviti sustavno jačati marketinške, promotivne i komercijalne aspekte svih natjecanja.

No, to je zapravo poslužilo dobro iz perspektive HNS-a jer je publika počela pričati o jednoj ne toliko važnoj temi, dok se o onoj najvažnijoj, vjerojatno i najkritičnijoj prema nadležnima, toliko ni ne razgovara.

Najvažnija situacija u cijeloj ovoj priči je koliko je cijeli ovaj novi sustav zapravo klubovima, igračima i trenerima bio nepoznat. Do sredine svibnja uopće nismo znali koliko će klubova biti u toj novoj jedinstvenoj trećoj ligi, a popis klubova koji će nastupati finaliziran je tek nedavno.

Isto tako, kad se prije nešto više od dvije godine najavio ovaj projekt, iz Hrvatskog nogometnog saveza najavljeno je da će se u trećem rangu hrvatskog nogometa, zbog naglog prelaska s pet regija na jedinstvenu ligu, sufinancirati troškovi klubova koji sada postaju naglo veći.

Osim te rečenice nismo dobili nikakve detaljnije upute, a takvo što bi u ovom sistemu trebalo biti maksimalno transparentno. Primjerice, Jadran iz Ploča će prosječno putovati 300-400 kilometara na svako gostovanje, a neka putovanja koja će im trajati i po 500-600 kilometara podrazumijevaju i noćenje.

Za tako objektivno malen klub takvi troškovi na bazi od svaka dva tjedna su izvan svakog dosega tog kluba i stoga bi HNS, prema obećanom, takvim momčadima trebao znatno financijski pomoći jer u protivnom ovakvi klubovi neće izdržati ni po pet-šest tjedana u natjecanju baziranom na cijelom teritoriju Hrvatske.

Dakle, rečenica “pomoći ćemo klubovima iz te lige” ne znači gotovo ništa dok ne dobijemo potvrdu crno na bijelo, dok ne saznamo koliko je točno kuna (i to u lipu) HNS izdvojio za pojedine klubove. Ne samo zbog same transparentnosti nego i zbog toga da se neki klubovi nakon točno objavljenih cifri ne osjećaju zapostavljeno.

Prvak direktno u prvu ligu

Što se tiče same tehničke i logističke strane ovog formata, situacija nam je nešto jasnija. Iz naše najjače lige ispast će posljednji, desetoplasirani klub, dok će direktno iz 2. Lige (Prva NL) u viši rang ući samo prvak. Dakle, između prva dva ranga nema nikakvog dodatnog doigravanja.

Između drugog i trećeg ranga pak ima doigravanja, između pretposljednjeg u drugom rangu i drugoplasiranog u trećem rangu, dok će prvi i posljednji standardno ići u ligu više, odnosno niže.

Jedino je nešto kompliciraniji sistem ulaska i izlaska iz jedinstvene treće lige, odnosno Druge NL. Posljednje dvije momčadi te lige, znači one s 15. i 16. mjesta, direktno ispadaju u neku od pet četvrtih liga, dok momčad s 14. mjesta ulazi u doigravanje s pet prvaka četvrtih liga. Od tih šest momčadi kreirat će se tri nokaut-para, od kojih će pobjednici osigurati svoje mjesto u jedinstvenoj ligi, prenosi Večernji.

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci