Sport

KINA IZ EGIPTA ZA PLOČE ONLINE: Vjerujem u borbu za medalje!

Jure i Kina Kaleb 30.01.2012. na RPP-u nakon EP u Beogradu

VJERUJEM U BORBU ZA MEDALJE

U srijedu je, prije dva dana, u Egiptu počelo 27. Svjetsko prvenstvo rukometaša i trajat će do 31.siječnja. Na otvaranju domaćin Egipat bio je bolji od Čilea rezultatom 35:29. Po prvi puta sudjeljuju 32 reprezentacije, podijeljene u osam skupina, a u drugi krug plasirat će se po tri najbolje plasirane reprezentacije. Zbog poznate situacije s koronavirusom natjecanje će se odvijati bez gledatelja. U posljednji trenutak odustale su reprezentacije Češke i SAD (brojni zaraženi koronom), pa su umjesto njih uskočili Makedonija i Švicarska.

Hrvatska je smještena u skupinu C koja se igra u Aleksandriji. S nama u skupini su Japan, Angola i Katar. Prvi susret, protiv Japana, igramo večeras (petak) s početkom u 18 sati. Zatim slijedi Angola (nedjelja), i na kraju Katar (utorak). Križamo se sa skupinom D u kojoj su branitelj naslova Danska, Argentina, Bahrein i DR Kongo.


Našoj reprezentaciji ovo je 14.nastup na svjetskom prvenstvu, nismo preskočili niti jednu svjetsku smotru od osamostaljenja. Osvojili smo jedno zlato (Portugal 2003), tri srebra (1995 Island, 2005 Tunis i 2009 Hrvatska), te jednu broncu (2013 Španjolska). Treće mjesto iz Španjolske posljednje je postolje kauboja sa SP. Na posljednjem SP u Danskoj/Njemačkoj (2019) bili smo šesti.
Izbornik Lino Červar poveo je u Egipat 20 igrača, među njima su tri naša Neretvanina, Metkovci Ivan Čupić (desno krilo), Ilija Brozović (pivot) i Mate Šunjić (golman).
Hrvatska je, prema prognozama, u najužem krugu favorita, tu su još Francuska, Danska, Norveška i Španjolska.
Sve susrete hrvatske reprezentacije prenosit će RTL televizija, a jedan od komentatora bit će Nikša Kaleb Kina, bivši rukometni reprezentativac, svjetski prvak iz 2003.godine i zlatni olimpijac iz 2004.godine.

– Sigurno najčudnije prvenstvo ikad održano do sada, u kojem se svaka reprezentacija snalazi na svoj način, pa tako i naša. Unatoč svemu, nalazimo se u krugu favorita, uz Dansku, Francusku, Norvešku, Španjolsku i po meni Sloveniju. Vjerujem da ćemo se ugurati u borbu za medalje, ali samo na način da razmišljamo utakmicu po utakmicu, od kojih je Japan prva u nizu. Pozdrav iz Egipta sa razgibavanja reprezentacije – upravo je za Ploče Online napisao popularni Kina. (jv)

Jutarnje razgibavanje rukometnih reprezentativaca Snimio Nikša Kaleb Kina