Sport

KAJAKAŠKI RAJ Na Neretvi trenutno trenira 100-njak Hrvata, Mađara, Slovaka, Slovenaca i Čeha

Za sve bolje poznavatelje kajaka i kanua rijeka Neretva je raj na zemlji. Stoga ne čudi da je trenutno u dolini Neretve od Rogotina do Metkovića na pripremama oko 100-njak veslača iz nekoliko europskih zemalja.

Kako piše portal likemetkovic.hr, u Metkoviću, sada već tradicionalnoj bazi Hrvatske kajakaške reprezentacije, održavaju se desetodnevne pripreme juniorske reprezentacije. U grupi s našima treniraju i juniori iz slovenske reprezentacije.

Plan i program rada sa sportašima provode trener reprezentacije Vinko Mijočević i direktor reprezentacije Nikica Ljubek. Treninzi se uglavnom odvijaju do tri puta dnevno što uključuje jutarnji trening 20km veslanja, poslijepodnevni trening 12-15km veslanja te trčanje ili teretana u samom hotelu Narona.


Riječ je o redovitim kondicijskim zimskim pripremama u kojima se veslaju duge dionice i gdje se veslači pripremaju za sva važnija europska i svjetska natjecanja u sezoni 2018. Neretva nam je idealna zbog klimatskih uvjeta i uvjeta na vodi. Osim toka rijeke Neretve, za treninge koristimo i pritoke, veslamo čak do jezera Kuti, rekao nam je trener reprezentacije Vinko Mijočević.

Na Neretvi se pripremaju i druge reprezentacije i klubovi. Mađari trenutno treniraju u Rogotinu, u Blacama i Opuzenu su smješteni Česi i Slovaci. U grupi sa Česima je i naša prošlogodišnja osvajačica medalje na Europskom prvenstvu u Beogradu Vanesa Tot.

Ne treba čuditi što kajakaši i kanuisti vole Neretvu. Ovdje su trenirale mnoge reprezentacije poput bivšega SSSR-a i Rumunjske. Osamdesetih godina ovdje je na pripreme dolazio Matija Ljubek i Milan Janić koji je posebno volio Neretvu. Matija je čak htio u dolini Neretve napraviti kajakaški centar koji bi, osim za naše potrebe, služio i drugim reprezentacijama i klubovima, prisjeća se trener Mijočević

S obzirom da je Hrvatska, odnosno grad Metković, domaćin Europskog prvenstva u maratonu početkom srpnja, ove pripreme će dobro poslužiti našim reprezentativcima.

Na pripreme su pozvani: Bruno Kumpez – KKK Matija Ljubek, Zagreb,  Inga Karakaš – KKK Matija Ljubek, Zagreb, David Aračić – KKK Olimpik, Slavonski Brod, Denis Folvarek – KKK Olimpik, Slavonski Brod, Leona Pavlešin – KKK Olimpik, Slvonski Brod, Josip Lenac – KKK Hrvatska Kostajnica, Franjo Žnidarić – KKK Hrvatska Kostajnica,  i Adrian Bužimkić – KKK Hrvatska Kostajnica

O trošku kluba pripremama su se priključili još Dunja Lipovac – KKK Olimpik, Slavonski Brod, Lucija Lovrić – KKK Aljmaš i Roko Lang – KKK Aljmaš.

Od pozvanih opravdano su izostali Rafael Kolundžić (KKK Oriolik, Slavonski Kobaš) i Darko Erceg (KKK Marsonia, Slavonski Brod) koji zbog školskih obaveza nisu bili u mogućnosti putovati na ove pripreme.

Foto: Vinko Mijočević/likemetkovic.hr