Sport

Kajak – kanu, kadetsko prvenstvo Hrvatske: PETAR JE ČUDO OD DJETETA

U subotu i nedjelju na Jarunu je održano državno natjecanje za mlađe uzraste u kajaku i kanuu.

Cijelo natjecanje obilježio je mali Neretvanin, 12 – godišnji dječak Petar Šunjić iz Rogotina, član Marsonije iz Slavonskog Broda. S četiri zlata oduševio je sve koji su pratili ovo prvenstvo. Osvojio je dva pojedinačna zlata u kanuu (C-1) na 1000 i 500 metara, te s klupskim kolegom Tihomirom Pavlešinom to ponovio u kanuu dvokleku (C-2).


Međutim, vrijedi naglasiti kako se Petar ovim sportom bavi tek oko mjesec dana. U starom kanuu veslao je jezerom Vlaška dok ga nije primjetio Marko Lipovac, trener u Marsoniji, inače trener i lađar u momčadi Rogotina. Lipovac je ostao u čudu, nije se mogao nadiviti umijeću malog Petra:

– Ovo je neviđena senzacija u kajakaškom i kanuističkom sportu, Ljudi ne mogu vjerovati što se dogodilo. Dječak koji je sam učio veslati kanu, a tek nekoliko puta o tehnici veslanja i položaju tijela govorili su mu Ivan Šabjan i Štefan Lutz, dok sam mu ja dao nekoliko savjeta, pobijedio je u svim disciplinama u kojim je nastupio. Riječ je o velikom talentu koji treba podršku cijele neretvanske doline. Za početak treba mu nabaviti novi kanu i nova vesla.

A skromno i ponosno neretvansko dijete, dijete Rogotina i Vlaške, veličanstveni nastup i uspjeh samo je kratko prokomentirao:

– Ja sam samo veslao! A što očekivati od dječaka kojemu su voda, Neretva, Vlaška, more i veslo svakodnevica. Zlatni Petar i otac Ivan na povratku su iz Zagreba u našu zlatnu dolinu, sretan im put, a ne bi nas iznenadilo da Petar odmah po dolasku u Rogotin uskoči u kanu i napravi pobjednički đir od Vlaške, kanalom do mora. (jv)

Foto: Ivan Šunjić