Sport

Jakov Marević: Nisu se smjele oduzimati medalje Baćini i Stablini

Jakov Marević je veslao za ekipu Staševice 11 godina, bio predsjednik Udruge lađa Staševica, a sada je iz lađe prešao na direktorsko mjesto Udruge lađara. Na Izbornoj skupštini gdje je bilo dosta tenzija, dobio je povjerenje za direktora te nadglasao kandidature Jurice Šetke i Bore Jelčića.

‘Puno stvari treba mijenjati u samoj organizaciji Maratona lađa, bilo je tu niz nedostataka i problema’, rekao je Jakov navodeći pritom problematiku davanja starta, a nije ispustio ni osvrnuti se na problematiku diskvalifikacije ekipa Stabline i Baćine prilikom zadnje utrke. ‘To je bila jako nezgodna situacija i bio sam među rijetkima koji je rekao da se uručene medalje ne smiju oduzimati jer tim omalovažavamo sebe kao organizatora. No, to je bio sitan eksces naspram onoga što se događalo za vrijeme utrke, bilo je tu dosta propusta’, utvrdio je. Ujedno je naveo kako sigurnost lađara mora biti prioritet, što ne može pokriti samo jedan policijski gliser koji je vršio nadzor na toliko sudionika utrke. ‘Sve treba dignuti na viši nivo i predvidjeti neke stvari. Već sam izložio ideju da uvedemo šest kružnih kamera koje će pokriti utrku, kao i razne novitete na kojima trebamo raditi, npr. organizacija Noći lađara u Metkoviću gdje računamo i na potporu gradonačelnika Petrova. Treba nam dodatnih atraktivnosti i promjena, svake godine je isto’, navodi Jakov te ističe da su upravo te stavke možda ključne kako posjećenost i praćenost Maratona lađa ne bi bilježila pad kao prethodnih godina.

Jakov planira okupiti tim od 30 ljudi koji će raditi na privlačenju dodatnih sponzora i provođenju njegovih ideja čime bi upotpunio program Maratona lađa. ‘Staševica ima sponzora u ova krizna vremena, treba donijeti novce iz privatnog biznisa i već sam ostvario kontakte . Prihod Udruge treba doći do milijun kuna’, navodi te tim poručuje da će kao direktor Udruge lađa raditi po jednakom principu rada i ostvarenih rezultata koje je imao kao predsjednik Udruge na Staševici.


Na direktorskom mjestu do sada se izmijenilo šest imena, a neki su davali ostavke i prije vremena. ‘Veslao sam 11 godina i znam što to znači, a direktorsku funkciju ću ocijeniti kada prođe sljedeći Maraton lađa. Odabrali su me lađari, oni me mogu i smijeniti, a ostavku dati neću’, zaključuje.

Pločanski dnevnik