Sport

JADRAN LP – Uvjerljivi prvaci jeseni u najjužnijoj županiji

STVORILI DOBAR TEMELJ ZA PROLJEĆE

Pločanski jadranaši uvjerljivi su jesenski prvaci u 1 ŽNL Dubrovačko – neretvanskoj. Kako god se okonča situacija s odgođenim i neodigranim susretom protiv Omladinca na Lastovu momčad iz grada na ušću Neretve pokazala je i potvrdila da je koplje iznad svih ostalih sudionika. Pločani su dominirali od početka do kraja polusezone, rasli kako je odmicalo natjecanje i na 11 odigranih susreta upisali 10 pobjeda i 1 minimalni poraz. Impresivna im je i razlika pogodaka od 44:5 a posebno dojmljivi i efikasni bili su pred svojim navijačima gdje su upisali svih 6 pobjeda uz 30:3 odnos postignutih i primljenih pogodaka. Ukratko, bila je ovo polusezona povratka u normalu nakon ispadanja iz trećeligaške konkurencije.

Prije samog početka bilo je dosta nepoznanica, prije svega nije se znalo kako će reagirati potpuno nova momčad, znatno obnovljena i pomlađena. Kasnilo se s pripremama a ulogu trenera preuzeo je Ante Marinović kao debitant u seniorskim trenerskim vodama. Naravno , o manje više svim protivnicima nisu znali skoro ništa.
– Išli smo korak po korak, razmišljali kako što bolje ukomponirati novu momčad. Nismo znali kako će reagirati naši mladi igrači u seniorskoj konkurenciji ali nakon nekoliko početnih kola vidjeli smo da je kvaliteta debelo na našoj strani.To je značilo da su momci u nove susrete ulazili opušteniji, nametali svoj stil igre i rezultati nisu izostali. Uvjerljive pobjede bile su rezultat naše igre, momci nisu kalkulirali ni nakon visokog vodstva. Jedino slabo izdanje imali smo kod Croatije i minimalno izgubili mada smo i tu mogli ostati neokrznuti. Ali sve je to dio školovanja ove mlade momčadi. Ustalili smo jedan ritam rada koji se za sada pokazao uspješnim a za proljeće ćemo se još bolje i temeljitije pripremiti. Nismo imali nikakav rezultatski imperativ  pa je vjerojatno i to razlog ovako uspješne jeseni. Svi momci su pružili ono što smo od njih i očekivali uz naglasak da kod svakog ima još prostora za napredak. Dakle, prvi ispit smo položili i stvorili dobre temelje za proljetni nastavak koji bi nam trebao donijeti završnu glazuru za kvalifikacije – osvrt je trenera Ante Marinovića.


Produžena trenerova ruka na terenu svakako je bio iskusni kapetan Danijel Dabić koji je polusezonu odigrao u jednom dahu. Iako na mjestu zapovjednika obrane Dabić je stigao postići 7 pogodaka i drugi je na listi klupskih strijelaca. Uz njega sigurnost obrani jadranaša donosio je samozatajni Aljoša Krstičević koji se može pohvaliti brojnim asistencijama suigračima za pogotke. Na vratima su se uspješno mijenjali iskusni  Marijo Batinović i 18 –godišnji Marko Čagalj. Bočne pozicije popunjavali su Marin Biočić i Vlado Franić, kasnije im se pridružio i iskusni Dinko Vukušić. Za prvu dvojici nitko ne bi rekao da su im ovo bile debitantske seniorske minute dok su kvalitete i borbenost Dimare već dobro poznate. U obrambenim zadaćama sigurnost i staloženost pokazao je i mladi stoper Josip Žderić. Prije početka prvenstva najviše su se Pločani pribojavali kako će im funkcionirati sredina terena jer su tu redom bili neiskusni nogometaši ili oni koji su u prethodnim sezonama imali malu minutažu i sporedne uloge.

Međutim, i tu je sve bolje štimalo kako je odmicalo natjecanje a uz najmlađeg 16-godišnjeg Nikolu Katića posebno veliki posao odradili su Tomislav Krilić i Stipe Nikolac. Ljubo Roso pokazao je kako može biti itekako koristan u kreaciji igre međutim izostao je s polovice susreta a u sredini, iako napadačke orijentacije, solidne role imao je Marin Džeko kao i još jedan mladac Josip Jopa Žderić.  Napad je bio najubojitije oružje Pločana a tri mlada jadranaša Nikola Marinović, Nino Maleta i Ante Kraljević bili su prava napast za protivničke obrane. Najstariji od njih 19-godišnji Marinović prvi strijelac je lige s 13 pogodaka iako nije nastupio na svim susretima zbog ozljede zadnje lože. Brz, prodoran, fizički moćan razlikuje se od godinu odnosno dvije mlađih Malete i Kraljevića koji više teže asistencijama i tehničkim kreacijama pred protivničkim vratima.
– Čestitam momcima i treneru na postignutim rezultatima, pokazali su se kao pravi u ovom za klub važnom razdoblju i osim ove na kraju nes(p)retne situacije s  neodigranim susretom protiv Omladinca jesenski dio prvenstva zaslužuje najviše ocjene – riječi su predsjednika Hrvoja Vejića.

Jurica Vukojević

STRIJELCI I REZULTATI

Dvanaest jadranaša upisalo se u strijelce tijekom jeseni, a na 11 odigranih susreta 44 puta tresli su protivničke mreže ( 4 u prosjeku). Prvi topnik Pločana i natjecanja s 13 pogodaka bio je Nikola Marinović, nastupio je na 10 susreta a jedino nije zabio u Kominu protiv Gusara. Slijede kapetan Danijel Dabić 7, Nino Maleta 6, Ante Kraljević 5, Stipe Nikolac 3, Ljubo Roso, Marin Džeko i Dinkjo Vukušić po 2, Nediljko Grgurinović, Nikola Katić, Marin Biočić i Josip Žderić po 1.
Jadranaši su kod kuće ostvarili svih šest pobjeda (razlika pogodaka 30:3), u gostima su upisali pet pobjeda i jedan poraz (14:2) a iz kola u kolo to je izgledalo ovako: Grk – Jadran LP 1:3, Jadran LP – Dubrovnik 3:2, SOŠK – Jadran LP 0:6, Jadran LP – Orebić 7:0, Maestral – Jadran LP 0:3, Jadran LP – Metković 5:0, Gusar – Jadran LP 0:2, Jadran LP – Hajduk 4:0, Croatia – Jadran LP 1:0, Jadran LP – Slaven 6:0, Jadran LP – Župa Dubrovačka 5:1. (jv)