Sport

Ivan Šabjan, bivši svjetski prvak, s lađarima Stabline ide po svoje deseto zlato

Odbrojavaju se dani do početka 26. Maratona lađa na Neretvi, nema više oglednih natjecanja, sve momčadi sada odrađuju završne pripreme, ispravljaju sitnice kako bi što spremnije dočekali start 12. kolovoza ispod Lučkog mosta u Metkoviću.

Naslov pobjednika od prošle godine brane lađari Zagreba, njihov trofejni trener Josip Kaurin promijenio je momčad i sada je s Crnim putom, lađarima s desne metkovske obale Neretve.

Srebro je prošle godine otišlo u vitrine Stabline koja je lovila treće zlato u nizu, nisu uspjeli pa će morati čekati novu priliku za pridružiti se Gusarima Komin i Rogotinu, koji imaju veliki štit kneza Domagoja u trajnom vlasništvu.


Lađare iz Stabline ponovo će predvoditi Ivan Šabjan, bivši svjetski prvak u kanuu, najtrofejniji trener na ovoj jedinstvenoj sportskoj manifestaciji. Šabjan je osvajao naslov pobjednika na lađarskom maratonu čak devet puta, s tri različite momčadi, Rogotin, Gusari Komin i Stablina.

S kominskim Gusarima, najtrofejnijom lađarskom udrugom, čak pet puta. Dio ovog natjecanja je od 2005. godine, odavno je tu domaći, kupio je kuću u Krvavcu, jednostavno slavonski Neretvanin.

Start maratona jedinstvena je slika koja se ne može vidjeti i doživjeti nigdje u svijetu. Svake godine ponovo me oduševi, čovjek se jednostavno naježi. To treba doživjeti, kolorit boja, na znak za početak četiri stotine veslača krene veslati najžešćim tempom. Neretva se zapjeni, uzavre. S obje obale načičkani posjetitelji povicima i pljeskom bodre svoje lađare. Pokretne tribine, jer cijelom stazom od 22,5 km lađari imaju podršku navijača. Toga nema nigdje u svijetu – uvodno će Šabjan, te naglašava još jednu stvar:

Neretva je raj za veslački sport, posebno u proljeće, zbog klime, brojnih rukavaca i mogućnosti kombiniranja treninga.
Njegovi lađari, plavi s Crne rike, najuspješnija su posada u zadnjih osam godina, stalno na postolju, od toga četiri puta zlatni. Bili su dobri u pripremnom razdoblju, na održanim tradicionalnim kupovima u Đakovu, Kominu, Krvavcu i Metkoviću, pobijedili su u Kominu, drugi su bili na ostalim natjecanjima.

Bilo je dobro, momci su odradili pripreme za pet, bilo je opravdanih izostanaka, ali u dobrom raspoloženju čekamo brzinske utrke, pa maraton. U Opuzenu na brzinskim utrkama smo pobjedili zadnjih pet godina, leži nam Mala Neretva.

Maraton je druga priča, spremni smo za sve izazove. Bit će to prava bitka na Neretvi, očekujemo neizvjesno i uzbudljivo nadmetanje.

O mjestima na postolju odlučivat će sitnice, najuži krug favorita čine Zagreb, Crni put, Gusari Komin, Slivno i mi. Mogla bi to biti luda utrka, trebat biti hladne glave i vrućeg srca, imamo sve to u udarnoj posadi, optimisti jesmo, uvažavamo suparnike, a u jedno sam siguran, momci će taj dan dati sve od sebe, ostavit će srce i dušu na Neretvi – govori 62godišnji Šabjan, još uvijek spreman izveslati cijeli maraton.

S lađaricama Stabline Šabjan je 2015.godine osvojio zlato na ženskom maratonu, tada su i lađari Stabline po prvi puta bili prvi, dobro mu je poznato stanje i u tom dijelu ovog posebnog natjecanja. Lađarice iz Siska brane prvo mjesto od lani, nakon godine stanke vraća se u konkurenciju sastav Donjanki iz općine Slivno, pobjednice 2020. i 2021., a evo njegove prognoze:

Sisak je po meni glavni favorit, gledao sam njihov nastup u Đakovu, zaista odlične. Došle su na Neretvu prije nekoliko dana odraditi probni maraton, što pokazuje njihovu ozbiljnost i odlučnost u namjeri da obrane naslov.

Dobro je da su se vratile Donjanke, osvježenje i hit prije nekoliko godina, dobro radi Baćina, Gusarice Metković, a vidjet ćemo mogu li nešto više napraviti debitantice iz Đakova.

Ivan Šabjan će po 19. puta biti sudionik lađarskog maratona, može li do jubilarnog desetog zlata u muškoj konkurenciji znat će se iza 19 sati 12. kolovoza kada se na cilju u Pločama očekuju najbrže lađarske posade.

Tekst i foto: Jurica Vukojević/Radio Ploče

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci