Sport

Hrvatska mora zadržati prvo mjesto na kraju rujna

Već se dosta o tome pisalo proteklih mjeseci, ali ovaj kvalifikacijski ciklus za Svjetsko prvenstvo u nogometu znatno je teži nego što je to prije bio slučaj. Naime, samo će prvoplasirana ekipa iz svake kvalifikacijske skupine ići direktno na to veliko natjecanje, dok će drugoplasirane reprezentacije imati zaista težak posao kroz dodatne kvalifikacije izboriti taj cilj. Naravno, to se tiče i Hrvatske koja se nalazi u kvalifikacijskoj skupini H, gdje trenutno nakon tri odigrana susreta drži prvo mjesto zbog bolje gol razlike od Rusije. Već na startu rujna očekuju je tri bitne utakmice u nastavku tih kvalifikacija, a cilj definitivno mora biti ostanak na toj prvoj poziciji nakon spomenutih utakmica.

Već u prvoj direktan okršaj s Rusima

Kao što smo rekli, Hrvatska ima jednako bodova kao Rusija, ali je na prvoj poziciji u skupini zbog bolje gol razlike. Obje ove reprezentacije imaju po šest bodova, a upravo su njih kladionice i procijenile glavnim favoritima u skupini. Iza njih se smjestila Slovačka s pet bodova, zatim Cipar s četiri, Slovenija s tri te Malta s jednim bodom. Upravo će prva utakmica Hrvatske u tom rujanskom ciklusu od tri utakmice biti protiv Rusije na gostovanju 01.09. i mogla bi već u ovoj ranoj fazi kvalifikacija odrediti konačni ishod cijele skupine. Puni plijen na tom gostovanju zaista bi bio ogroman korak, dok je čak i neriješen rezultat vrlo dobar ishod. Poraz bi značio nove probleme i jednu nezavidnu situaciju uoči iduće dvije utakmice.

Tri dana kasnije – Slovačka

Nakon gostovanja u Rusiji, Hrvatska će morati otputovati u Slovačku tri dana kasnije na drugi od tri ogleda i možemo reći da će to biti još jedno neugodno gostovanje. No, pobjeda jednostavno mora biti jedini cilj u toj utakmici, posebice ako pogledamo predstave Slovačke u ovim kvalifikacijama u kojima nisu uspjeli slaviti niti protiv Malte, a niti protiv Cipra. Međutim, znakove života pokazali su tek u trećem kolu kada su uspjeli svladati Rusiju. Zato je vrlo bitno ostati oprezan, ali kao što smo rekli, sve osim pobjede s tog gostovanja trebali bi shvatiti kao neuspjeh.


Zaključak rujna protiv Slovenije

Hrvatska je u ovom kvalifikacijskom ciklusu već igrala protiv Slovenije na gostovanju i to u prvom kolu. U utakmici u kojoj su Hrvatsku kladionice okarakterizirale kao favorita, Slovenija je šokirala sve i došla do pobjede od 1:0. Sada će Hrvatska u svom trećem susretu ovog ciklusa 07.09. na svom travnjaku dočekati Sloveniju i pobjeda je imperativ. Tri boda protiv Slovenije bila bi sjajan zaključak rujna, naravno pod uvjetom da su zacrtani ciljevi ostvareni i u dvije prethodne utakmice.

Prvo mjesto na kraju rujna mora biti cilj

Kao što smo rekli u uvodu, budući da samo prvo mjesto vodi direktno na Svjetsko prvenstvo, Hrvatska reprezentacija na kraju rujanskog ciklusa za cilj si mora postaviti tu prvu poziciju. Posao plasmana na to veliko natjecanje tako bi bio znatno olakšan budući da će do kraja ostati neki od lakših susreta kao oni protiv Malte i Cipra, a druga utakmica s Rusijom također će se igrati u Hrvatskoj.