Sport

Gusari Komin: Zadivljeni smo higijenskim navikama članova Upravnog odbora Udruge lađara Neretve

Zadivljeni smo higijenskim navikama članova Upravnog odbora Udruge lađara Neretve: pranje ruku od svake odgovornosti za propuste na 19. Maratonu lađa na Neretvi dugačko tri stranice, ton i rječnik tog očitovanja ostavljaju dojam da nije trebalo prati ruke, već savjest članova Upravnog odbora. Manira je dobro poznata već sedamdeset godina na ovim prostorima: ocrnite onoga tko govori ili piše, time ćete obezvrijediti ono što piše.

Izgleda da članove Upravnog odbora izrazito smeta poziv da stave mandate na raspolaganje Skupštini. Podsjećamo da je ovaj Upravni odbor došao na čelo ULN na Izvanrednoj izbornoj Skupštini ULN nakon ostavke velike većine članova Upravnog odbora prošlog saziva. Jedan dio članova tog UO ponovo se kandidirao i dobio povjerenje Skupštine. Sad je jasno zašto su se kandidirali: oni, a izgleda i čitav UO smatraju da nisu načinili nikakve propuste u organizaciji. Izgleda da su samo oni koji se više nisu kandidirali bili krivi za prijašnje propuste u organizaciji. Što ste onda vi ostali bili radili u UO? Ništa?

Antidopinška kontrola najavljivana je i od strane prijašnjih Upravnih odbora i nikad nije provedena. Navodno negodovanje zbog najavljene kontrole na 19. Maratonu lađa iskazali smo upozoravajući na probleme organiziranja provođenja antidopinške kontrole. Koga smo pritiskivali? Gdje su modrice? U očitovanju UO ULN insinuira se da UL Gusari Komin novac sponzora troši na nedozvoljena sredstva. Odmah da to razriješimo: ne, ne trošimo novac na doping veslača. Novac smo uložili u stvaranje uvjeta i nabavku opreme za treniranje, na opremu, na putovanja na druga lađarska natjecanja, na druženja naših veslača. Samo zlonamjerna osoba može insinuirati da bismo svoje susjede, svoju djecu, svoje prijatelje trovali zbog pobjede na „lokalnom seoskom derneku“. Pozivamo ovim putem UO da počne raditi i organizira antidopinšku kontrolu već na sljedećem Maratonu lađa. Želimo, međutim, da to bude organizirano kako treba: da se organizira predavanje o štetnosti nedozvoljenih sredstava, o načinu provedbe kontrole te da se svima učini dostupna lista nedozvoljenih sredstava, lista sastojaka, jer smo svjedoci da i sportaši u službenim sportovima često budu kažnjeni, a samo su uzimali lijek po receptu izdanom od strane liječnika. Želimo da se kontrola provodi s jednakim otklonom prema svima, a ne samo pojedinim ekipama. Ne želimo da bez ozbiljnog razloga na stup srama dospije bilo koji veslač ili udruga. Uostalom, u radijskim emisijama u kojima smo prije ovog maratona sudjelovali, podržavali smo ideju o uvođenju kontrole, što je lako provjerljivom preslušavanjem snimki. Nadamo se da su ovaj poziv uz „vidljivo olakšanje i likovanje“ dočekali svi članovi Upravnog odbora. Čvrsto vjerujemo da je upravo zbog toga većina članova UO – osim onih koji su kao natjecatelji sudjelovali u utrci – i bila na Zapovjednom brodu, ne bi li s nekim od uglednih gostiju dogovorila suradnju i pomoć u organizaciji antidopinške kontrole. Usput, koliko vas je pratilo utrku koju ste tako „dobro“ organizirali kad ste za sve detalje morali pregledati „na internetu dostupne snimke“?


Kad smo već kod sponzora i zapovjednog broda, bi li Upravni odbor bio ljubazan podastrijeti podatke o troškovima Zapovjednog broda prijašnjih i ove godine? Kako ćete vi sponzorima objasniti razliku? Kako ćete vi sponzorima objasniti da je prijašnjih godina u ciljnoj ravnini precizno mjereno vrijeme i sniman prolazak kroz cilj, a ove godine nije? Ili, na što je utrošen novac koji je bio rezerviran za kontrolu? Na održavanje preko milijun kuna vrijednih lađa zasigurno nije. Ne bi, inače, UL Gusari Komin dan prije natjecanja morala popravljati lađu Udruge lađara Neretve koja joj je dodijeljena za natjecanje, kao ni lađu u kojoj je nastupila ekipa Peračkog Blata. K tome, UL Gusari Komin za pripreme svojih dviju posada rabila je lađe br. 2 i 11, osposobila ih za plovidbu, te prije vraćanja Udruzi pregledala, izvršila popravke, obojila i ispravne vratila. UL Gusari Komin pripremila je za natjecanje 4 lađe. Koliko je lađa za natjecanje pripremljeno u organizaciji Upravnog odbora ULN? Nije samo tu iskazana nebriga o imovini ULN, o kojoj UO po Statutu skrbi. Što se dogodilo s bovama kojima se obilježava natjecateljski prostor na Neretvi? Zašto je UO ULN posuđivala plastične spremnike za tekuće terete, hajde, bidone, od Neretvana, ne bi li obilježila stazu? Jeste li sačuvali i vratili tuđu imovinu, kad već niste imovinu Udruge? Gdje su bove kojima je prije dvije godine bila obilježena cijela staza, a ove godine samo trećina? Tražite li i vi sponzore diljem Hrvatske? To što su naši sponzori iz svakog dijela Republike Hrvatske znak je da je rad naše Udruge prepoznat. Kad bi Udruga lađara Neretve izgubila obilno financiranje sredstvima jedinica lokalne i područne samouprave (ne sporimo da je opravdano) gdje bi bila? Što bi ostalo od Udruge i Maratona?

Teško se tu uklapa usporedba – iako laska – „lokalnog seoskog derneka“ i Formule 1. Između ostalog i jer je nakon izlaska sigurnosnog vozila sa staze, u Formuli 1 do ulaska u startno ciljnu ravninu nakon izlaska sigurnosnog vozila zabranjeno je pretjecanje čime se daje mogućnost zadržavanja određene prednosti ostvarene prije nužne intervencije organizatora.

Udruga lađara Gusari Komin i ranije je prigovarala zbog sličnih organizacijskih propusta a ako se u budućnosti dogode, opet će. Jednako kao što smo i prije, a i opet ćemo, davali prijedloge za izmjene Pravilnika. Evo, predlažemo uvođenje kaznenog vremena od 1 minute za prekršaje iz Članka 18. Pravilnika. Predlažemo Upravnom odboru podizanje kredita pri nekoj komercijalnoj banci ne bi li se sucima nabavila mjerna sredstva kojima se za mjerenje protežnosti zastava mogu primijeniti mjerne metode sofisticiranije od ovogodišnjih odokativnih metoda. Upravni odbor pozivamo i da na osnovu prigovora na koja su se Očitovanjem obrušili izrade prijedlog izmjena Pravilnika kako bi „lokalni seoski dernek“ usporediv s utrkama Formule 1 kojemu je pokrovitelj Predsjednica Republike Hrvatske a glavni suorganizator Dubrovačko neretvanska-županija bio „regularniji“ iako je to, po Statutu, kulturno-sportsko-turistička manifestacija a ne službeno sportsko natjecanje sa strogo definiranim pravilima. Kad se iščupate iz ove logičke zavrzlame Upravnog odbora, nastavite s čitanjem.

Osim na želju natjecateljske posade Gusara da u natjecanju i pobijedi (nevjerojatno – natječu se da bi pobijedili, sigurno su drogirani) UO krivnju za neregularnosti svaljuje na suce. Kao dokaz da se UL Gusari Komin nema pravo žaliti na neregularnosti, kao dokaz da je pet uzastopnih pobjeda Gusara upitno, navode da je prijašnje maratone pratio samo po jedan sudac. Dobro, možemo razumjeti da sadašnji Predsjednik ULN o tome nema pojma kad već ne zna je li Predsjednik dvije ili tri godine, ali da bivši-sadašnji članovi UO ne znaju da je i prijašnje Maratone pratilo više sudaca govori o tome koliko su prije (a i sada) bili uključeni u organizaciju Maratona. Da su više pozornosti i vremena posvetili radu sa sucima, bilo bi manje prigovora.

UL Gusari Komin svojim će sponzorima lako objasniti zašto treću godinu zaredom nisu prvi. Ove godine prije Gusara u cilj u Pločama stigla je SU Argo iz Bjelovara, na čemu im od srca čestitamo. Ovdje da istaknemo i da se nismo namjeravali sudariti s Bjelovarskom ekipom u Pločama. Dokaz? Prošli su pored nas, a nismo ih udarili, ni lađom, ni veslom, ni grubom riječju. Naglo odvajanje od stablinske lađe izvedeno je da bi se spriječila optužba o odmaranju veslača u slučaju postupnog odvajanju. Prošle godine bili smo drugi, o čemu postoji mjerenje i zapis ciljnih sudaca, pretprošle godine dijelili smo drugo i treće mjesto s Udrugom lađara Stablina, o čemu, također, postoji mjerenje i zapis ciljnih sudaca. Pokažite nam ovogodišnji takav zapis kako bismo znali jesmo li drugi, treći, osmi i jesmo li uopće bili u Pločama. Nema ga? Čija je to pogreška? Ciljnih sudaca? Kojih? A tek podjela drugog i trećeg mjesta! Ako je SU Argo prva prošla ciljem, a drugi zajedno ušli Stablina i Gusari, tko je treći? Tri lađe već su u cilju, sljedeći može biti samo četvrti! Kome dati brončane, dakle, medalje? Parićaru, četvrtom i petom veslaču? Dok je Predsjednik Udruge lađara Neretve izričito u radijskim emisijama tvrdio da podjele 1., 19. ni 30. mjesta neće biti, opirući se mjernoj nesigurnosti, kladionice su nudile opklade na poredak prvih 6 ekipa.

Kladionice izračunavaju koeficijente na temelju dostupnih podataka, uvijek nastojeći izbjeći gubitak. Da smo mi UO ULN tekst bi dalje glasio:

„Jesu li suci svojim ponašanjem i odlukama pogodovali kladioničkim interesima članova UO? Jesu li članovi UO namjestili rezultat ovogodišnjeg maratona kako bi sebi priskrbili novčanu korist kladeći se na baš ovakav ishod?“

Ne pada nam na pamet spuštati se na razinu komunikacijskih stručnjaka iz UO i time uniziti pobjedu naših sportskih prijatelja iz Bjelovara, mi se nećemo služiti niskim, prljavim insinuacijama, blaćenjem, podmetanjima, lažima, mi smo Gusari iz Komina, nismo ovaj UO ULN.

Što se tiče brodica s navijačima Gusara i Stabline, teško je veslačima spriječiti njihov ulazak u Crnu riku. To bi trebao učiniti organizator. Na Noći lađara navodno je naš član nasrnuo na člana UO. U stvari, član o čijem se nasrtaju insinuira, da ne napišemo laže, cinično je čestitao na “uzornom radu” kroz proteklu godinu i na stanju lađa. Član UO ULN, koji je otprije poznat po svojim ispadima na događanjima vezanim uz Maraton lađa, našao se uvrijeđen riječima “Bravo, bravo”! Vjerujući da ga je naš član opsovao na Klingonskom, član UO nazvao je našeg člana kretenom. Klingonac, a ne kreten! Upravni odbor navodi kako su ovog člana Gusara trebali doživotno diskvalificirati iz Maratona a za ovu godinu i cijelu ekipu! Zbog iznošenja mišljenja da UO loše radi? Kad smo već kod kažnjavanja, prošle godine posada Gusara kažnjena je dodatnom minutom na postignuto vrijeme zbog „nepropisnog ulaska u Crnu rijeku“!? Kako bismo vam skratili vrijeme traženja snimke, učinit ćemo je dostupnom na našem Facebook profilu. Zapitajte se, nakon pregleda snimke, je li posada Gusara kažnjena zbog ulaska u Crnu rijeku ili nepredviđeno ranog ulaska u cilj? Ovaj Upravni odbor nema snage donositi teške odluke, a ne želi ni odstupiti. Uvjereni u svoju nepogrešivost, krivnju nalaze u svima drugima.

Tako su nadošli na ideju oblatiti UL Gusari Komin tvrdnjom da mislimo kako smo iznad drugih lađarskih ekipa, iznad Maratona. Insinuiraju da smo vrijeđali pobjednika Maratona lađa u Pločama. Ogleda li se to možda u tome što smo u izjavi za TV kuće na samom cilju čestitali pobjedniku, ili što smo čestitali pobjedniku s bine, ili što smo čestitali pobjedniku na novinskoj konferenciji u sjedištu naše Udruge? Ogleda li se to u tome što smo ovogodišnjem pobjedniku prije brzinskih utrka posudili lađu za vježbanje a potom ih ugostili na večeri? Ogleda li se to u tome što smo uvijek posuđivali dijelove opreme svima koji su nas to tražili ili što smo i veslača posudili ekipi na utrci u Zagrebu jer se njihov bio ozlijedio i ne bi bili mogli nastupiti? Ogleda li se naša nadmenost i glad za novcem u tome što smo prihod zadnjih dviju noći prvaka dali u humanitarne svrhe, jednom kroz pomoć našim sumještanima slabijeg imovinskog stanja a drugi put Udruzi „Radost“ iz Ploča? Ogleda li se naša bahatost u tome što smo sudjelovali na svim lađarskim utrkama – od Korčule, Neuma, Krvavca, Peračkog Blata, Zagreba, Makarske do Vida, kad god smo bili pozvani? Ne izdižemo mi sebe iznad drugih, naprotiv! Članovi ovog Upravnog odbora nisu se u stanju izdići iznad svoje sujete i uvidjeti da je njihov nerad uzrok nereda, a ne ponašanje lađara i članova temeljnih udruga.

Nijedan član Udruge lađara Gusari Komin, ni veslač ni bilo tko s članskom iskaznicom ili akreditacijom nije sudjelovao ni u kakvom neredu, naguravanju ili prepirci u Pločama. Ukoliko su navijači prouzročili kakve nerede u Pločama, ukoliko je bilo obračuna, ukoliko je bilo narušavanja javnog reda i mira, došlo je do intervencije za to ovlaštenih pripadnika MUP-a. Vijest bi o tome jako brzo bila prenesena putem medija. Kojih? Kad je kakva vijest o neredima objavljena i gdje? Neredi na cilju u Pločama najveća su bojazan svakog Upravnog odbora? Koliko je desetaka minuta nakon ulaska prve lađe, lađe SU Argo iz Bjelovara, u cilj u Pločama došao prvi član Upravnog odbora? Pad broja sudionika izrazit je u posljednje dvije godine, kao i drastičan pad broja gledatelja u posljednje dvije godine, te pad broja ženskih posada na Maratonu za žene u posljednje dvije godine. Mediji nisu pokazali pad zanimanja za Maraton. UL Gusari Komin nastupila je na svih 19 Maratona. Ova uprava ovdje je dvije godine. Uz koji od zadnja tri čimbenika (kad već proglašavate Gusare krivcima) možemo logički povezati pad pokazatelja na Maratonu. Umjesto da pokušava uniziti bilo kojeg sudionika, UO ULN trebao bi preispitati svoj nerad a ne tuđi rad.

ULN nije udruzi Gusari Komin ukrala zlato, u tome se možemo složiti. Udruga lađara Gusari Komin na cilj u Pločama stizala je i prva i trideseta, ali je stizala svih 19 do sada održanih Maratona i svaki smo put bili ponosni na to što sudjelujemo u ovom veličajnom događanju. Svaki smo put bili ponosni na svoj plasman i svaki put smo željeli sljedeće godine biti bolji. Sudeći po tome što su na Maratonu pobjeđivale i druge ekipe, očito dijelimo ciljeve i želje s ostalim sudionicima Maratona. Odgojeni smo tako da se u zlu ne unizimo niti da se u dobru uzvisimo i tako se i ponašamo. Točno je da postoji razlika između gusarstva i viteštva, no gledajući na povijesne okolnosti u kojima su Neretvani bili gusari, ta razlika bila je dosta mala. No razlika između rada i nerada, između istine i laži i onda i sada jednako je velika. Mutna je voda kojom članovi UO ULN peru ruke od odgovornosti za propuste, mutna i plitka. Očito je Upravni odbor posvetio više vremena pisanju Očitovanja nego organizaciji 19. Maratona lađa na Neretvi. Mi vam u svakom trenutku stojimo na raspolaganju za javno sučeljavanje putem radija ili čak i televizije. Ne, nismo prepotentni, no mi znamo da postoje i lokalne televizije kojima bi ova tema značila nenadani porast gledanosti kako u Neretvi tako i u drugim krajevima Hrvatske. Možda bi gledanost, na primjer brzinske utrke, bila i veća da je brzinska utrka organizirana srijedom kao i do sada, tako da i posade iz udaljenijih krajeva mogu doći uz trošak jednog putovanja natjecati se na obje utrke i sa sobom povesti svoje navijače.

Mi, Udruga lađara Gusari Komin, ovime zaključujemo dopisnu raspravu s Upravnim odborom Udruge lađara Neretve o 19. Maratonu lađa na Neretvi. Mi smo na ovom Maratonu sudjelovali. Iz gore navedenog razvidno je kako je teško ustanoviti je li na njemu sudjelovao Upravni odbor ULN. Mi ćemo sudjelovati i na 20. Maratonu lađa na Neretvi. Za njega smo se počeli pripremati i na njemu želimo pobijediti, za pobjedu ćemo se pripremati, vježbajući i veslajući… Veselimo se što se za pobjedu namjeravaju pripremati i naši sportski suparnici, pozivamo ih da dođu što spremniji. Hoće li Upravni odbor biti spreman? Za 20. Maraton lađa na Neretvi.