Sport

Gusari Komin: Tražimo odgovore!

Čestitamo svim ekipama i svakom veslaču koji je izveslao ovaj Maraton po vrlo teškim uvjetima. Čestitamo i zahvaljujemo predstavnicima svih medija što su pratili ovaj Maraton, zahvaljujemo svim navijačima i posjetiteljima i svima koji su doprinijeli da se održi i ovaj, 19. Maraton lađa na Neretvi. Međutim, Udruzi lađara Neretve ne možemo čestitati jer su, kao organizatori Maratona lađa, napravili niz propusta.

Najveći propust na ovom Maratonu lađa napravili su suci. Naime, na ključnoj točci, na prolazu ispod uskog mosta na Čeveljuši, gdje može samo jedna lađa proći, nije bio postavljen niti jedan sudac, a suci koji su bili u blizini u gliserima nisu reagirali. Na spomenuti prolaz vodeće ekipe dolaze skupa, a u tom trenutku trećeplasirana ekipa zaostaje nekoliko dužina lađe. Ako dvije ekipe dođu skupa na prolaz u Čeveljuši pravilo je da se jedna ekipa pusti i onda se nakon prolaza sačeka druga ekipa i skupa nastave veslati dalje. To su upravo napravile dvije vodeće ekipe i dok se to odvijalo trećeplasirana ekipa je sustigla vodeće. Za ovaj propust, naravno, krivi su suci. No, propust je to Upravnog odbora i Direktora Maratona lađa jer nisu sucima dali jasne upute na što, gdje i kada treba posebno paziti.

Trebali su ih uputiti da osobitu pozornost obrate na pošteno natjecanje, na fair play, da, na primjer, pri prolasku kroz uska grla u Crnoj rici osiguraju da poredak i razmaci lađa prije i poslije prolaska ispod mosta budu isti, jer organizator nije i ne može osigurati neometan prolaz za dvije lađe ispod spomenutih “tumbina” tako da vodeće ekipe nisu izgubile prednost svojom greškom, nego nemogućnošću veslanja. Ovo se nije dogodilo prvi put, stalno slušamo obećanja o sucima na “tumbinima” i suci tamo uporno ne dolaze. Nitko ih nije uputio. Ne znamo tko bi na kraju bio prvi, ali to bi bilo pošteno i bilo bi u sportskom duhu, ovako je, nažalost, sve palo u drugi plan. Nimalo za to nije kriva pobjednička ekipa, nego Udruga lađara Neretve.


Također, prije starta Maratona, upozorili smo organizatore na nepravilnost sa zastavama. U Pravilniku (Članak 18) jasno se navodi koje dimenzije zastave trebaju biti i kako će se kažnjavati ekipe koje ne budu imale propisane zastave. Naravno da na kraju niti jedna ekipa nije kažnjena radi zastava.Tražimo odgovore od sudaca i organizatora zašto se na cilju nisu kaznile ekipe koje nisu imale odgovarajuće zastave kako je to propisano Člankom 18 Pravilnika. I dok lađari treniraju, veslaju, pripremaju se i mukotrpno rade za Maraton, nažalost, Udruga lađara Neretve to ne prati sa svojom organizacijom.

Osim problema sa zastavom također tražimo tko je odgovoran za mnogobrojne ostale propuste. Na sastanku sa sucima u sklopu Noći lađara o svemu se govorilo osim o signalima koje suci daju na vodi, što dovodi do nerazumijevanja između veslača i sudaca i doprinosi kaotičnosti. Nadalje, cilj u Pločama opet nije bio jasno označen, nije bilo laserskog mjerenja vremena a svjesni smo da je sve vise posada koje su natjecateljski pripremljene, a najveći je apsurd što se još uvijek ne zna službeni poredak s 19. Maratona lada. Tražimo i odgovor zašto dvije ekipe ne mogu podijeliti prvo mjesto, a naknadno nam je ponuđeno da podijelimo drugo mjesto. Možemo samo nagađati da se time žele pokriti propusti organizatora. Kroz povijest Maratona lađa bilo je situacija u kojima su pojedine ekipe dijelile pobjedničko postolje i zanima nas zašo u ovom slučaju to ne bi bilo moguće. Toliko se pričalo o vrlo skupoj doping kontroli, a organizator nije bio u stanju osigurati ni minimalne uvjete za regularan cilj.

Od dužnosnika iz Udruge lađara Neretve tražimo odgovor tko je odgovoran za propuste u Crnoj rici. Radi se o tome da su u Crnu riku opet ušle razne brodice u kojima nisu bile službene osobe ni mediji, već razni navijači koji su smetali ekipama. Gdje su tu suci, policija i ostale službene osobe koje trebaju regulirati ulazak i promet u Crnoj rici. Na raznim snimkama se vidi da navijači u Crnu riku ulaze bez ikakve kontrole. Tko je za to odgovoran?! Nakon svega navedenog pitamo se bi li dužnosnici Udruge lađara morali svoje mandate staviti na raspolaganje Skupštini Udruge.

Udruga lađara Gusari Komin puno je napravila za Maraton lađa, postojimo 19 godina i postojat ćemo i dalje. Na naše pobjede i naše rezultate I kad nismo pobjeđivali nikad nije bilo primjedbi. Sve nesporazume koji su koji put i mogli nastati u žaru sportskog nadmetanja rješavali smo prijateljski s našim sportskim prijateljima. Svi mi dolazimo i odlazimo, ali naši rezultati, osvojene medalje i štitovi ostaju. Iz svega ovog izaći ćemo jošjači i još ponosniji!

Udruga Lađara Gusari Komin