Sport

GUSAR: ČETVRTO MJESTO USPJEH ILI NEUSPJEH!?

Minimalnom pobjedom u posljednjem kolu protiv Sokola (2:1) kominski žuti zaključili su sezonu na četvrtom mjestu. Ispred Gusara su redom Croatia, Župa dubrovačka i Slaven, stepenicu niže s istim brojem bodova je Metković.

Gusari su na svom kontu skupili 39 bodova uz razliku pogodaka 47:25. Ostvarili su 12 pobjeda, 3 remija i 7 poraza, znatno učinkovitiji bili su u jesenskoj polusezoni kada im je u posljednjem kolu izmakla titula prvaka prvog dijela. Nakon polusezone Gusar je bio drugi s 2 boda manje od Croatije, na kraju je zaostao velikih 9.

Jesenski učinak Žute podmornice bio je 8 pobjeda, 1 remi i 2 poraza, 25 bodova uz razliku pogodaka 34:12. U proljetnom nastavku osvojeno je 14 bodova, 4 pobjede, 2 remija i čak 5 poraza uz 13:13 omjer datih i primljenih pogodaka. Dakle, 9 bodova manje je učinak u drugom dijelu što je i konačni zaostatak za zasluženim prvakom Croatijom. Zanimljivo je da u međusobnim susretima Gusar bolje stoji od Croatije, pobjeda Gusara na Pržini i remi u gostima.


Je li četvrto mjesto uspjeh ili neuspjeh? Kada se gleda učinak i plasman unatrag četiri sezone, redovito brončani treći, u sezoni 2012/13 prvaci, onda je neuspjeh. Posebno kada su nakon 11 jesenskih nastupa bili drugi s dobrim izgledima da u nastavku naprave još i više. Uspjeh, odnosno bolje rečeno ovo je dobar rezultat ako se sagledaju sve okolnosti koje su pratile nastupe u nastavku. Brojne ozljede i izostanci s treninga glavno su obilježje drugog dijela, na gostovanja se znalo ići sa samo 12-13 igrača. Pohvalno je svakako što su mladi momci (Ante Medak, Tino Karamatić, Martin Šuman, Luka Benić) pokazali da mogu i s pravom se od njih očekuje da postanu nositelji igre sljedeće sezone.

Prvi dio sezone gusare je s klupe vodio Mario Oršulić, 8 pobjeda, 1 remi i 2 poraza. Pavo Mustapić je poveo žute u nastavak, 2 pobjede, 2 remija i 3 poraza i nakon domaćeg neodlučnog rezultata protiv Hajduka 1932 podnio je ostavku. Preostala četiri susreta odradio je dvojac Anđelko Oršulić – Josip Parmać, 2 pobjede i 2 poraza, Anđelko je bio na klupi, a Parma je pomogao ponovnim igranjem.

Gusar je sa 47 postignutih pogodaka drugi po efikasnosti među županijskim prvoligašima, odmah iza prvaka Croatije (49). Za žute je pogađalo 14 igrača: Ivan Medak 8, Drago Jelavić, Darko i Tomislav Dodig po 5, Nedjeljko Kaleb, Nedo Vlahović i Martin Šuman po 4, Stanko Vlahović 2, Tino Karamatić, Domagoj Laura, Ante Medak, Jure Vladimir, Josip Žderić i Nikola Medak po 1. To je 43 pogotka, treba dodati 1 autogol Hajduka 1932 te 3:0 bb protiv ŠD Smokvice zbog napuštanja terena pri rezultatu 5:3 za Gusara.

Uz iznesene brojke i slova kratak zaključak: i ove sezone kominski žuti potvrdili su da pripadaju samom vrhu županijske prvoligaške konkurencije, u svakom pogledu, i organizacijski i igrački.

Tekst i foto: Jurica Vukojević