Sport

Gradac je postao pravi ljetni vaterpolo centar u Dalmaciji

Grački klub nastavio s nizom odlično organiziranih međunarodnih turnira i premašio brojku ostvarenih noćenja od 23.400 u zadnjih 15 ljeta!

Nakon dva mjeseca rada u Gradcu je završena još jedna uspješna vaterpolska sezona na popularnom plivalištu Soline. Intenzitet plivačko- vaterpolskih aktivnosti odvijao se u jutarnjim, popodnevnim, ali i večernjim satima. Preko 65 polaznika djece i mladeži oba spola, od 6-21 godine, starosti marljivo je treniralo u Školi za plivanje i Školi za vaterpolo, u četiri uzrasne kategorije. Sve ljetne aktivnosti bile su pod stručnim nadzorom šefa stručnog štaba Nevena Špoljarića, kojem su u ovoljetnom ljetu pomagali slovak prof. Milan Brišš, Stipe Baćilo te jednim dijelom početkom srpnja i krajem kolovoza Dino Sinovčić. Hvalevrijedna Škola za neplivače s početnicima za plivačko znanje te s djecom s posebnim potrebama je radila u jutarnjim satima jednom dnevno. Najbrojnija grupa polaznika u sklopu rada Škole vaterpola bila je ona u kategorijama nada i mlađih kadeta, koje su radili skoro kroz cijeli mjesec srpanj dva puta dnevno. Posebno sve u klubu raduje, da je grački klub privukao već lani, a ove godine čak i povećao broj ženske populacije na cijelom Makarskom primorju. Veći broj njih već je sa svojim vršnjacima igrao ovog ljeta igrao brojne različite utakmice i stjecao potrebno igračko iskustvo.

Veliki broj utakmica, preko 60 u tri uzrasne kategorije, odigrao je VK Gradac, od čega je 10 susreta bilo tijekom tri domaćinska turnira, uz dvije utakmice na turniru u Okrugu Gornjem kod Trogira, gdje su nastupili po prvi put i mlađi kadeti (rođeni 2005. i mlađi). Grački mladi i nadareni igrači/ce osvojili su treće mjesto na turniru u Čiovu, prvo su poraženi u polufinalu od iskusnijih i čvrstih domaćina VK Okruk (6:13), potom su pobijedili u borbi za treće mjesto Podgoru (9:4). Prilika da pobijede i Omiš od kojeg su svakako bolji u više segmenata igre, nije bilo jer se natjecanje nije igralo po bod sustavu u tri odigrana kola, pa je kapetanici gračke ekipe Tini Sesar izmaklo osvajanje priželjkivanog drugog mjesta.


Na prvom ovoljetnom turniru za mlađe juniore i juniore, koji se igrao od 1 do 3. kolovoza pod nazivom „10.Vaterpolo Turbo Cup Cro Gradac 2018“, u iznimno jakoj konkurenciji klubova iz Španjolske, Ukrajine (reprezentacija U-16) te hrvatskih renomiranih 1B-ligaša „Galeb MR“ (Makarska), Bellevue (Dubrovnik) i Okruk (Okrug Gornji kod Trogira), gračka momčad sa svojim igračima, zauzela je šesto mjesto, nakon tri utakmice i tri poraza.

Drugi ovoljetni vaterpolo turnir za kadetske uzraste, koji se igrao od 14. do 17. kolovoza pod nazivom „17. Vaterpolo Cro Cup Gradac 2018“, donio je nakon četiri utakmice i četiri pobjede pobjedničko slavlje za VK Gradac.

Treći, ujedno i posljednji ovoljetni turnir za mlađe kadete i kadete, koji se igrao od 19. do 21. kolovoza pod nazivom „13. Vaterpolo Memorial Cup Cro Gradac 2018“, za VK Gradac također je bio uspješan, osvojeno je drugo mjesto, uz lijepi pehar i srebrne medalje, mladi grački igrači/ce u tri odigrane utakmice, zabilježili su dvije pobjede i jedan poraz, onaj u finalnom dvoboju protiv iskusnije i uigranije ekipe Okruka. Jednim dijelom nedostatatak sportske sreće u važnim trenutcima treće četvrtine kada se utakmica prelamala, pogođene tri stative i jedna prečka, kada balun jednostavno nije htio u gol i gosti su u kontrama bili neumoljivi te riješili pitanje pobjednika utakmice, a ujedno i pobjednika turnira i prije posljednje četvrte četvrtine posve zasluženo.

Sva tri naša domaća turnira s međunarodnim predznakom, na kojima smo podijelili 49 pehara i 164 medalje, smo položili po pitanju organizacije na vrlo visokom nivou. I ovog ljeta u Gradcu je boravilo više ekipa iz Slovačke (klubovi iz Bratislave, Žiline, Topolčana), Slovenije (drugu godinu zaredom Branik- Maribor), Španjolske (po prvi put dolazak CN Granollers iz Barcelone) te po prvi put dolazak u Gradac kluba iz Poljske (LSTW Lodz) te Ukrajine (reprezentacija U-16).

U posljednjih 15 godina, počevši od ljeta 2004. godine, računajući i ovo ljeto 2018. (ovo ljeto brojka noćenja bila je oko 1.690) ostvarili smo impozantnu brojku od čak 23.400 noćenja. Sva ta noćenja, bila su isključivo zbog dolazaka vaterpolo ekipa iz Europe i svijeta, kako na naše vaterpolo turnire, tako i njihove vaterpolo kampove, koje njihovi klubovi organiziraju u Gradcu na našem plivalištu.

U tu fascinantnu brojku za naše mjesto, a posebno važnu za našu TZO Gradac i Općinu Gradac, jer dovoditi klubove u Gradac organizirano, pronaći im dobar smještaj, dobre restorane za hranu, pojedinim od njih osiguravati i autobusne prijevoze sa aerodroma, na izlete nije mala stvar i veliki je to posao koji se treba još više vrednovati i prepoznati kao turistički brend kroz vaterpolo događanja. Sve navedeno je trebalo urediti na vrlo visokom nivou da se poslože sve kockice u mozaiku, a u tu brojku ulaze kako igrači/ce, treneri, članovi uprave klubova, roditelji i druga rodbina, koji su pratili svoj klub sa boravkom u Gradcu. I svi oni uredno su platili svoj smještaj i hranu, kupovali suvenire u mjestu, sokove, sladolede, išli na izlete brodom, autobusom u obližnje poznate naše turističke destinacije poput Splita, Dubrovnika, Korčule, ali i posjete poznatom svetištu u Međugorju u susjednoj BIH.

Postavili smo uoči početka službene vaterpolo sezone uz centralno plivalište sa reflektorima, gdje se igraju sve turnirske i ine utakmice i pomoćno plivalište s dvije branke, koje je umnogome pomoglo u vježbanju, rasplivavanju i pripremama klubovima uoči početka važnih utakmica. S time smo napravili važan iskorak više u osiguranju potrebnih uvjeta za poboljšanje vrlo važnih segmenata za međunarodna vaterpolska natjecanja, samo je još potrebno pred iduće ljeto bagerom na plivalištu pridubiti dubinu plivališta, od betonskog platoa u dubinu od neka tri metra i u dužini oko 25 metara, jer zadnji radovi na plivalištu i čišćenja bili su točno prije 10 godina. Nanosi morskih strujanja s jakim jugom, nanijeli su žalo i postoji plićina, koja se treba očistiti, jer ugrožava normalne uvjete igranja, a predstavlja i na neki način i opasnost kod skakanja u more mladih igrača/ica, a za to očekujemo pomoć i radove u angažiranju bagera i dampera za odvoz žala, od Općine Gradac i načelnika gosp. Matka Burića.

Važno nam je tu istaknuti da je VK Gradac bio i ostao nositelj svih ljetnih sportskih događanja kako u samom mjestu, tako i u cijeloj Općini Gradac, a koji jedini od svih ostalih udruga i klubova intenzivno radi s djecom i mladeži oba spola cijelo ljeto. Uz manji broj naših malih i hvalevrijednih vjernih sponzora i donatora, poput poznate španjolske sportske tvrtke Turbo, najviše nam pomaže Općina Gradac i TZO Gradac-kazao je predsjednik ŠD Gradac, Ranko Trutina“.

Tekst i fotografije: Darko Šutić