Sport

GORAN PROLETA – trener koji piše povijest pločanskog nogometa

Iz nogometnog kluba Jadran LP su se, nakon svih objavljenih članaka na službenoj facebook stranici, odlučili dotaknuti najvažnije teme i podijeliti je s nama:

Svima je poznato kako je Jadran LP drugu godinu zaredom pobjednik Županijskog kupa. Dva puta zaredom kanta došla u Ploče! I ako nekoga treba posebno izdvojiti, nekoga posebno spomenuti, kako god okreneš, jedno ime se stalno vrti – Goran Proleta.

Da, upravo on. Kažu svi i istina je da bez dobrog kolektiva nema uspjeha, te da kolektiv izbaci pojedinca. Ima nekoliko igrača koje bi mogli nabrojiti ovdje, koji su zaslužili sve pohvale, no svi će se složiti da u ovom slučaju treba spomenuti trenera. Opuzenca koji je došao i pokazao Pločanima kako se osvajaju trofeji.


Čudno zvuči, ali tako je.

Goran Proleta je rođen 12.05.1974. godine u Metkoviću. Nogomet ga je počeo zanimati od malih nogu, a prvi seniorski nastup upisao je davne 1990. godine u Neretvancu. Osim za Neretvanac, igrao je za Primorac iz Stobreča u 2. i 1.HNL, Junak, Neretvu i Stolac.

Nakon nogometne karijere, 1998. godine se počinje baviti suđenjem, brzo napreduje, pa već 2007. biva uvršten na listu sudaca 1.HNL da bi godinu nakon sudio svoju prvu utakmicu u istoj ligi.

Godine 2012. nakon neugodne ozljede prestaje sa suđenjem, ostaje u nogometu, ovog puta kao trener. Od tada radi u kao trener u mlađim uzrastima Neretvanca, a 2014. godine postaje trener seniora. Godine 2016. osvaja Županijski kup i iste godine postaje jesenski prvak 3.HNL Jug.

U zimu 2017. godine preuzima našeg Jadrana LP. U prvom dijelu te sezone Jadranaši su završili pretposljednji, a kako je ispadalo 5 klubova iz 3.HNL Jug, najmanje šanse za ostanak smo imali mi. No, pod vodstvom Prolete odličnim igrama na proljeće vrlo brzo se izlazi iz ugrožene zone te 4-5 kola prije kraja osiguravamo ostanak. Čudo!

U sezoni 2017/2018 slijedi nastavak dobrih igara te sezonu završavamo na petom mjestu, a nakon 18 godina Jadran LP je pobjednik Županijskog kupa čime se stječe pravo igranja u Hrvatskom kupu. U jesen 2018. Proleta sa svojim igračima ispisuje povijest kluba, u Hrvatskom kupu ih zaustavlja Vinogradar, pazite, u osmini finala. Među 16 najboljih u državi!

Ove sezone također Jadran igra dobro, bilježi dobre rezultate, trenutno smo 6. na tablici i vjerujemo da ćemo u tom krugu ostati, a što je najvažnije opet osvajamo Županijski kup! Malo klubova je to uspjelo.

Iako smo u ovom periodu prolazili neke manje krize, raduje nas što ova uprava uvijek stoji iza svog trenera, što smo i nekoliko puta pokazali. Bez odlučne uprave koja prati trenera i momčad, nema uspjeha. Nije ovaj uspjeh slučajan, Proleta je već 2 i pol godine neprekidno trener seniora, što se u zadnjih 15-tak godina nije dogodilo. Od odlaska Miše Krstičevića niti jedan trener nije spojio 2 i pol sezone u klubu.

No, ovdje nije kraj, želimo nastavak dobrih izdanja Jadranaša pod vodstvom Prolete i narednih godina. Jadran LP je postao sinonim za uspjeh. Imamo novu šansu na jesen opet pokušati napraviti dobar rezultat u Hrvatskom kupu i u 3.HNL.

Hvala Gorane Proleta i idemo dalje još jače!