Sport

Domagojevi gusari iz Vida ‘Naša lađa plovi Neretvom skoro pola stoljeća’

Nekad su bili najjača ekipa u gornjem dijelu Neretve, od Opuzena do Metkovića, osvajali prva mjesta na brzinskim utrkama u Opuzenu, drugi i treći na maratonu lađa, sudionici su filma “Rivalstvo što nas veže” o maratonu lađa. Riječ je o lađarskoj ekipi Domagojevi gusari iz Vida. Danas su tu da održe tradiciju vidonjskih gusara dugu već 48 godina o čemu pripremaju i monografiju.

Ove godine im je jubilarni 25.maraton lađa.Domagojevi gusari su iz Vida ime ponosno nose od otkrivanja spomenika Knezu Domagoju na vrhu brežuljka u Vidu 1997.godine. Kapetan ovogodišnje ekipe Leo Ilić.

O pripremama za maraton lađa, treninzima i očekivanjima kaže:– Domagojevi Gusari nisu nastupili samo na prvom maratonu lađa jer tada nisu imali lađu u plovnom stanju. Teško je bilo okupiti ekipu, omladina je uglavnom niz primorje na sezoni, al eto uspjeli smo.


U ekipi ima policajaca,vatrogasaca i poljoprivrednika i vrlo je teško uskladiti treninge da svi mogu doći i to je ono što nas koči. Ali bez obzira na sve, najbitnije je da se naša tradicija nastavi i da naša lađa ponovo zaplovi Neretvom s lađarima u prepoznatljivoj žutoj boji, rekao je Ilić.Domagojevi gusari iz Vida su najstarija lađarska ekipa.

Njihova povijest seže u daleku 1975 godinu skupina vidonjskih mladića veslajući u staroj neretvanskoj lađi krenula u “gusarenje” nizvodno Noriljom i Neretvom što je narednih godina postalo tradicija.

Za te prilike su kupili lađu izgrađenu 1895.godine koja im je služila za “pohode”. Iste godine osnovani su “potomci-čuvari tradicije neretvanskih gusara -gusari Vid”. Tradicija je održavana do Domovinskog rata kada je prekinuta a lađa potopljena radi konzervacije i čuvanja.

Prvi nastup na maratonu lađa imali smo 1999. godine a od 2002 godine Domagojevi gusari se izdvajaju u samostalnu udrugu te se registriraju kao Udruga lađara “Domagojevi gusari” Vid.

Piše: Stanislav Soldo/Dubrovački vjesnik

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci