Sport

Danko Radaljac na info tribini udruge Naš Hajduk

danko radaljac via slobodnadalmacija.hr

Večeras je u kinodvorani poljudskog stadiona održana info tribina u organizaciji Udruge Naš Hajduk. Prva je to u nizu, ističu organizatori, a sudeći prema dojmovima, sigurno neće biti posljednja.

Puno su pitanja u rukavu imali posjetitelji, kojih se skupilo 70-ak. Dvosatna tribina protekla je u konstruktivnom tonu, na trenutke je rasprava bila i žustra, bilo je i protivnih mišljenja.

No, tome ovakvi skupovi i služe – iznošenju argumentiranih stavova, donošenju zajedničkih zaključaka i traženju odgovora na pitanja.


U ime našeg Hajduka na pitanja su odgovarali tajnik Ivan Rilov, član Upravnog odbora Josip Tadinac i član Danko Radaljac. Kasnije im se pridružio Romano Kolendić, također član Upravnog odbora.

Rilov je kratko prezentirao rad Udruge uz naglasak na tri glavne točke. To su izmjene i dopune Zakona o sportu, zatim nastavak borbe za koncesiju na 25 godina na upravljačka prava za udio u klubu te otkup dionica u korist navijača. Rilov je rekao kako o predsjedniku Sabora Josipu Leki ovisi kada će se glasovati o izmjeni Zakona, dok je Radaljac dodao kako to mora biti do kraja ovog saziva, dakle do kraja svibnja.

Posjetitelje je zanimao stav Našeg Hajduka o razgovoru čelništva Hajduka s Damirom Vrbanovićem.

– Na onom skupu na Rivi Branka Ramljak je bila u histeriji, a sada im kuha kavu – kazao je jedan član iz publike.

– Mi ne odustajemo od naših zahtjeva! Moramo razgovarati sa svakim, što ne znači da ćemo prihvatiti sve što netko traži od nas. Pričalo se i o istupanju iz lige, ali ovo je naša liga. Netko ju je otuđio, ukrao. Mi je želimo vratiti – kazao je Rilov.

Jednu od žustrijih rasprava s trijom za stolom vodio je mali dioničar Srđan Marinić, koji smatra kako se klub ne pridržava točaka iz Kodeksa koje se tiču definiranja sportskih i poslovnih ciljeva. Buru je digao i Ivo Skejić:

– Vi stvarate elitistički a ne narodski klub! Otuđili ste se od Torcide – kazao je Skejić na negodovanje većeg dijela publike.

Što se samih izbora za Nadzorni odbor tiče (4. srpnja 2015.), najviše se govorilo o terminu izbora te o tome zašto se postrožio uvjet iskustva kandidata s pet na deset godina rada u struci.

– Izbori su trebali biti u svibnju, ali čekali smo potvrdu natječaja od strane splitskog Gradskog vijeća. Oni su se sastali tek prošli tjedan, a 4. srpnja bio je prvi mogući datum – rekao je Radaljac.

Rilov nije mogao vjerovati da će promjena s pet na deset godina toliko uzburkati duhove, a čak se morao i braniti od optužbi da se time otvaraju vrata određenim ljudima iz Udruge. Kandidati će se medijski prezentirati te će morati odgovoriti na 20-30 pitanja, poručili su iz Udruge. Bit će važan emotivni dio, ali ne koliko stručni.

– Važnije je da čovjek zna, jer da se živi samo od ljubavi, Hajduk bi bio bogat – poentirao je Radaljac.

Na puno pitanja Rilov, Tadinac i Radaljac nisu mogli odgovoriti jer su se ona ticala strukovnog dijela. Neki su u kinodvorani rekli kako je sramota što tribini nije prisustvovao nitko iz Hajduka, na što je Rilov kazao kako se predsjednik Uprave Marin Brbić ponudio da dođe, ali su mu rekli kako nema potrebe.

Na tribinu su između ostalih došli i Hajdukova legenda Ivo Bego te general Luka Džanko. Bego je u jednom trenutku uzeo riječ, pobravši usput topao pljesak svih prisutnih.

– Da nismo morali prodavati mlade igrače, sada bismo bili prvaci! – uskliknuo je Bego.

Tekst i fotografije: V. Babić
www.slobodnadalmacija.hr