Sport

Dalmatinka i Jadran klubovi od posebnog interesa za Grad Ploče

Gradsko vijeće Ploča proglasilo je Rukometni klub Dalmatinku i Nogometni klub Jadran klubovima od posebnog interesa za Grad Ploče. U obrazloženju odluke stoji da je RK Dalmatinka opet, nakon jednogodišnjega izbivanja, član Prve lige u kojoj je već nastupala u dva navrata, dok će druga ekipa nastupati u II hrvatskoj rukometnoj ligi jug. Od osnutka kluba do današnjih dana više igračica poniklih u Pločama nosilo je reprezentativni dres raznih državnih selekcija igrajući za Dalmatinku ili za druge hrvatske ili inozemne klubove. Trenutačno, iz kluba potječu tri juniorske, dvije kadetske i dvije seniorske reprezentativke, obje vratarke Jelčić i Žderić. Osim toga, klub je nositelj kvalitetnog športa, kroz njega je prošao veliki broj djevojčica, pa se može reći da posebno gaji masovnost. Trenutačno u raznim selekcijama trenira stotinjak djevojčica.

NK Jadran Luka Ploče od svoga je osnutka rasadnik kvalitetnih nogometaša od kojih je više njih nastupalo ili nastupa u prvoligaškim i drugoligaškim klubovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Krstičević, Vejić, Bule, Blatnjak samo su neki koji su nosili dres splitskoga Hajduka, drugih poznatih klubova i reprezentacije bivše države i Hrvatske. Ove se godine, nakon kratkotrajnog zadržavanja u četvrtoj ligi, klub opet vratio u III Hrvatsku nogometnu ligu jug. NIK Jadran je, također, okupljalište djece i mladeži Ploča i okolnih mjesta. Svakodnevno kroz razne klupske selekcije na Jadranovu igralištu vježba do 150 mladih nogometaša.

Ovoj odluci prethodila je žestoka rasprava između vladajućih i većine oporbenih vijećnika. Raspravljalo se o kvaliteti rada Zajednice sportskih udruga, čiji su ova dva kluba članovi, smislu njezina djelovanja, razlozima proglašenja baš Dalmatinke i Jadrana klubovima od posebnoga interesa, karakteru odluke, vrijednosti pojedinih sportova, prebrojavali su se novci koje dobiju pojedini klubovi, analizirao se način njihova trošenja i sl. Rezultat glasovanja bio je 10 naprema četiri. Za odluku su glasovali: Davor Mihaljević, Zvonko Jerković, Tonka Lovrinov, Tomislav Batur, Tereza Čović, Stipe Barbir, Toni Grgurinović, Jurica Šetka, Viktor Markota i Božo Škarić. Protiv su bili: Zoran Bule, Toni Zmijarević, Nada Ivanković i Ante Ćopo.


 

Tekst: Ante Šunjić/dubrovacki.hr