Sport

BRZINSKE UTRKE: Lađari Stabilne po četvrti put odnose kup Slobodne Dalmacije!

Kup Slobodne Dalmacije na brzinskim utrkama lađa u Opuzenu pripao je lađarskoj ekipi Stabline. Zanimljivo je da je ovo četvrta pobjeda ekipe Stabline, čije lađarske vitrine krase četiri pokala Slobodne.

Drugi su bili lađari iz Zagreba, a treći su lađari Crni put Metković. Oni su najbrže izveslali lađarsku rutu od Mosta do Brane na Maloj Neretvi pa su tako imali privilegij izabrati najbolje startne pozicije na subotnjem 24. maratonu lađa, piše Slobodna Dalmacija.

Konačni poredak i odabir startnih pozicija…


Brzinske utrke u Opuzenu pokazale su prvo odmjerevanje snaga među neretvanskim lađarima pa bi se tako i ukupni pobjednik spektakla mogao tražiti između ove tri ekipe.

I ove godine zapjenila je Mala Neretva u Opuzenu pod udarcima vesala neretvanskih gusara koji su vozili brzinske utrke za startne pozicije na 24. Maratonu lađa. Brzinske utrke svojevrsni neretvanski “pole position“ odveslale su lađarske ekipe kako bi izborile što bolje pozicije na startu maratona lađa.

Ova lađarska manifestacija koja je uvod u veliko sveneretvansko lađarsko natjecanje tradicionalno se vozi za kup ‘Slobodne Dalmacije’. Na stazi dugoj oko 120 metara s okretom oko bove i povratkom natrag na mjesto gdje se startalo lađari su pokazali svoju spretnost i uvježbanost. Vrijeme je mjereno pomoću preciznog lasera pa tako nije bilo nikakve greške.

Ništa, pa ni epidemija korona virusa, nije moglo pokolebati neretvanske lađare, pojačane ekipama iz kontinentalne Hrvatske, te somborskim salašarima iz Vojvodine, koji su se prihvatili vesla na Maloj Neretvi znajući da od plasmana na brzinskim utrkama ovisi startno mjesto ispod lučkog mosta u Metkoviću.

Prema propozicijama natjecanja u lađi je deset veslača, kormilar i bubnjar, koji “udara” ritam veslanja. Prvo odmjeravanje snaga neretvanskih lađara u Opuzenu, nagovijestilo je veliki spektakl i grčevitu borbu za mjesto pobjednika u subotu na 24. Maratonu lađa. Neretvani sa kojima smo razgovarali vjeruju da štit kneza Domagoja ostaje u Neretvi i da će pobijediti neka od uvježbanih domaćih lađarskih posada…

Predsjednik udruge lađara Neretve, koja je glavni organizator Maratona Lađa, Luka Oršulić ističe da je ove godine prijavljeno čak 36 lađarskih ekipa što je svojevrstan rekord u 24 godine održavanja maratona. Prijavljeno je više od 500 veslača koji će veslati na stazi dugoj 22,5 kilometara od Metkovića do Ploča. Maraton ima i međunarodni karakter jer veslaju ekipe iz BIH i Vojvodine.

Dakle, na maratonu lađa nikad više ekipa i nikad žešća konkurencija, piše Slobodna Dalmacija.

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci