Sport

Boćari Ploča prvaci 3. lige!

Boćarski klub Ploče osvojio je prvo mjesto u 3.Hrvatskoj boćarskoj ligi – Dubrovnik/Neretva. Nakon skoro deset mjeseci duge i teške sezone, došlo je do situacije da će prvaka odlučiti utakmica zadnjeg kola između Ploča i Umčana koji su imali jedan bod više na tablici i da će bolji iz tog susreta osigurati izravan plasman u 2.HBL – jug.

Obje ekipe su cijeli tjedan s nestrpljenjem čekale nedjelju i odigravanje utakmice. Ali, u nedjelju ujutro kiša lijeva kao iz kabla, teren je skoro cijeli natopljen i prema propozicijama natjecanja utakmica se, u tom slučaju, treba odigrat u dvorani u Metkoviću, a to su Pločani htjeli izbjeći jer ekipi Umčana više odgovaraju tereni u dvorani. Ipak, do 16 sati kiša je samo roskala, a pločanski igrači su uspjeli otkloniti vodu sa terena i pripremiti ga za igru.

Prve četiri discipline – bližanje i izbijanje u krug pripadaju Pločanima, ali teže nego što govore rezultati. Jedini tko je imao lagan posao je Antonio Kraljević koji je lakše od očekivanog pobijedio svog protivnika Matu Gašpara. Maksim Giljević i Željko Klinac su vodili veliku borbu „punat za punat“, da bi se u šestom krugu iskusniji Maksim rezultatski odvojio i na kraju pobijedio.
Tonći Bulat igrao je protiv Ivana Rešetara, najboljeg igrača Umčana i uspio pobijediti u igri sa puno preokreta. Oba igrača su nekoliko puta pogodili buline, stalno okretali rezultat u svoju korist, da bi na kraju Bulat pogodio dvije boće za pobjedu.
Mladen Kežić se sastao sa našim Pločaninom Marijom Gašparom. U zadnje bacanje ušli su izjednačeno, Mladen je uspio uvaljati tri boće, a Mario je pogodio samo dvije.


Rezultat nakon prvih disciplina – 8:0 za Ploče. Nitko nije očekivao takav rezultat jer je prije utakmice prevladavalo mišljenje da Umčani mogu uzet jedan ili dva kruga, ali Pločani dobro igrom to nisu dopustili.
Ono što su izgubili u krugovima, Umčani su nadoknadili u brzinskim disciplinama. Prvo je Mario Gašpar pobijedio Antonija Kraljevića u brzincu, Željko Klinac pobjeđuje Bulata u preciznom izbijanju, a štafeta Mario Gašpar i Ivan Rešetar pobjeđuju Mladena Kežića i Marina Nikolca. Prije posljednjih disciplina rezultat glasi 8-6 za Ploče koji moraju pobijediti još dvije igre za ukupnu pobjedu na utakmici.

Lakše od očekivanog Pločani su dobili tri zadnje discipline. Tonći Bulat donosi bodove u pojedincu, parovi Maksim Giljević i Stipe Kraljević, te Mladen Kežić i Stipe Marević također pobjeđuju svoje protivnike. Jedini poraz (12:11) doživjela je trojka u sastavu Nebojša Marinović, Marin Nikolac i Luka Gašpar, iako je moglo završiti neriješeno da se u zadnjem bacanju uspjela uvaljati još samo jedna boća.

Na kraju velika pobjeda od 14:8 za Ploče, koji su osvojili prvo mjesto i direktan plasman u 2.Hrvatsku boćarsku ligu – jug. Od samog početka sezone vidjelo se da je BK Ploče najbolja ekipa u ligi, a svoju nadmoć su pokazali upravo u posljednjem kolu.

Ali, što nam donosi 2.liga? Igrački puno kvalitetnija od treće, ali i financijski puno skuplja. Ovo je već treći put zaredom da Ploče osvaja treću ligu, ali isto tako dva puta zaredom ispadaju iz druge lige nakon samo jedne sezone provedene u njoj.
Pitanje je možemo li sljedeće sezone osigurati ostanak u drugoj ligi ili ćemo nastaviti crni niz ispadanja. Nekoliko mladih igrača (vrlo kvalitetnih juniorskih reprezentativaca) iz susjednih gradova nam je ponudilo svoje usluge igranja besplatno i to u brzinskom i štafetnom izbijanju, disciplinama gdje smo najslabiji.
Izgleda da ćemo na takav način riješiti igrački kadar, ali veće je pitanje kako riješiti financije. Grad Ploče, odnosno Zajednica sportskih udruga svake godine sve manje novca izdvaja za boćanje. Klub ima obveze prema savezu (kotizacije), prema sucima i druge troškove  koje sadašnji prihod od Grada jednostavno ne može pokriti.
Klub ne traži neke velike iznose, već samo onoliko koliko je potrebno da se pokriju troškovi igranja u 2.ligi. Kroz sljedećih nekoliko dana vidjet ćemo hoće li nam Grad Ploče novčano pomoći ili će pustiti da se klub financijski raspadne i da se tako ugasi tradicija igranja sporta naših pradjedova. Neke tradicije u mjestu su već nestale. Mi boćari vjerujemo da se to neće dogoditi i nama.

I na kraju, boćarski klub Ploče se zahvaljuje svim našim navijačima koji su napunili tribine oko boćališta na Močvari i bodrili nas do zadnje boće !
Nadamo se da će tako biti i najesen u 2.ligi !

BK Ploče

b2

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci