Sport

“Bitka na Neretvi” – Kominski Gusari vs. Pelješki kapetani

Rukometašice Dalmatinke i malonogometaši Porto Tolera mirovat će ovaj uskrsni vikend, njihova drugoligaška natjecanja po običaju ne održavaju se u vrijeme Uskrsa. Zato će nogometa u prvoligaškoj konkurenciji naše županije biti u subotu i ponedjeljak, dva zaostala susreta prvog proljetnog kola (14. kolo) igrat će se u subotu a redovito 19. kolo na rasporedu je u ponedjeljak. Jedan susret 19. kola, i to jedan od dva velika derbija, onaj između Župe dubrovačke i Neretve dogovorom klubova je odgođen za 25. travnja (srijeda).

U subotnjim susretima Croatia i Jadran 1929 favoriti su na domaćem terenu protiv Metkovića i Grka i to prije svega zbog prikazane forme u prethodnim proljetnim nastupima. Od šest nadmetanja koji su na rasporedu u ponedjeljak najviše pozornosti privlači onaj koji se igra na kominskoj Pržini. Pravi je to derbi šeste proljetne dionice, susret starih sportskih suparnika i prijatelja. Lijepo bi bilo kada bi veteranske momčadi ovih klubova odigrali uvod, predigru derbiju. Naravno, skraćeno vremenski, a onda na treće i četvrto poluvrijeme, zajedno gledanje derbija pa na zajednički domjenak. Vratimo se mi onome što nas čeka na Pržini s početkom u 16 sati. Pelješki kapetani odlično su odradili pet proljetnih susreta, stigli su Neretvu na vrhu i sada su s njima bodovno poravnati. Njihov cilj je svakako ostati neporažen jer i osvojenim bodom barem bi za neko vrijeme preuzeli lidersku poziciju pošto je susret Neretve odgođen. U tom poravnanju s Neretvom Orebiću je u prošlom kolu pomogao baš Gusar remijem Iza Vage. A taj veliki i zaslužene bod iz Metkovića poticaj je momcima trenera Marija Oršulića uoči dolaska Orebića. Mršav je bodovni i golgeterski učinak Gusara u četiri nastupa, odgođen susret s Hajdukom 1932, samo jedan pogodak i dva boda pa se prva proljetna pobjeda čeka kao „ozeba sunca“. Sigurno je da Kominjani nisu zaboravili igrati, kvalitetu imaju i ukoliko ne bude prisutna psihološka kočnica u vidu nekakvog imperativa, a uz pomoć vjernih navijača možda ovaj derbi bude bodovna prekretnica i vraćanje na jesenske staze. Vjerujemo da će to biti pravi derbi, zanimljiv, napet i kvalitetan u kojem bi domaćini trebali biti kompletni s izuzetkom požutjelog Josipa Žderića.

Mladi, samozatajni i pouzdani 20-godišnjišnjak Marko Šunjić, kojeg trener Oršulić koristi na više mjesta, smiren je uoči ovog važnog nadmetanja:


– Orebić je dobra momčad, u naletu su, nosi ih rezultat i sigurno nas čeka teška utakmica. Nama će biti najvažnije dobro otvoriti susret, mirnom i staloženom igrom tražiti što kraći put prema njihovim vratima. Moramo biti strpljivi, uporni a valjda će nam i sreća konačno biti sklona. Naravno, ne smijemo zaboraviti obveze u obrani da ne bi bili kažnjeni. Što god sada kazao ipak će sve biti rečeno na terenu, svi u obranu i svi u napad ali pametno pa se nadam pobjedničkoj pjesmi na kraju.

U jesenskom nadmetanju na orebićkoj Trstenici bilo je 1:1, Stipe Nikolac doveo je gusare u vodstvo a domaćini su izjednačili iz jedanaesterca, strijelac mladi Ivano Čepo. Oba strijelca s tog susreta više nisu u rosterima Gusara i Orebića, Nikolac se vratio u Jadran LP, a Čepo traži afirmaciju kroz nogometnu školu braće Vučko.

RASPORED ODGOĐENIH SUSRETA 14. KOLA (subota u 15 sati): Croatia – Metković, Jadran 1929 – Grk.

RASPORED 19. KOLA (ponedjeljak, 02. travnja u 16 sati): Croatia – Maestral, Jadran 1929 – Hajduk 1932, Gusar – Orebić, Grk – Slaven, Metković – Žrnovo, Omladinac – Konavljanin. Župa dubrovačka – Neretva odgođeno za 25. travnja (srijeda) u 16,30 sati.

Uz derbi u Kominu zanimljivo i neizvjesno bi moglo biti u korčulanskom derbiju koji se igra u Smokvici gdje domaći Jadran 1929 dočekuje velolučki Hajduk 1932.

Tekst i foto: Jurica Vukojević