Sport

BATA, NJEGOVI RATNICI I NJIHOVI PRETHODNICI

Prije nekoliko dana svjedočili smo velikom uspjehu vratara pločanskog trećeligaša Marija Batinovića Bate na petom izdanju specifičnog, po mnogočemu, turnira pod nazivom Rat vratara. Ovaj dvodnevni turnir održao se u Stobreču, humanitarnog je karaktera, a Bata je obranio naslov pobjednika od godinu prije u seniorskoj konkurenciji. Uz to, s odličjima s ovog natjecanja vratila su se još tri mala jadranaša, vratari mlađih uzrasta i učenici Bate. Ukupno, vratarsku delegaciju Jadrana LP činilo je 11 natjecatelja plus Marko Čagalj, uz Batu, vratar Pločana i trener njihovih nasljednika. Srebro su osvojili Mario Vukanović (2004.godište) i Josip Batinović (2008.godište) a broncu je zaslužio Luka Puljan (2008.).

Gotovo 200 vratara iz brojnih klubova Hrvatske, BiH i Srbije, u 11 kategorija, borilo se za titulu najboljih u zanimljivom natjecanju u kojem vratari u tri minute moraju pokazati sve ono što ih čini posebnim, od igre s loptom, preko brzih reakcija… A Bata je baš u tim elementima car, sjetimo se samo njegovih izdanja s malo i veliko nogometnih terena. Zato i ne čudi njegov ponovni trijumf, uz veliki pobjednički pehar zaslužio je i posebnu nagradu za tehničko taktičku izvedbu. Svaka čast!   Vratar je vrlo bitan u nogometu zato ovakva natjecanja imaju svoj bitni smisao a mi vam donosimo i Pravila natjecanja kako bi barem donkle dočarali o čemu se radi.


Naravno, nekoliko rečenica i o ostalim pločanskim nositeljima odličja iz Rata vratara. Srebrni Mario Vukanović za dlaku je ostao bez zlata, pad koncentracije u završnom susretu odnio mu je prvo mjesto koje je pripalo Sregeju Bjelici iz Sarajeva. Bata će za Vukanovića naglasiti kako se radi o velikom radniku, pomalo povučenom koji je strašno napredovao, visokom momku pred kojim bi mogla biti lijepa vratarska budućnost. Dvojac nagrađenih u kategoriji 2008.godište druoplasirani Josip Batinović i trećeplasirani Luka Puljan članovi su selekcije koju vodi Ante Marinović, Puljan je vratar a Batinović igra u obrambenom redu i još dvoji igrač ili vratar, mlad je i ima vremna za konačnu odluku, u svakom slučaju u Stobreču je pokazao kako ima i golmanskog mota. U ovoj kategoriji pobijedio je Luka Miočić  član NK Zadar a za njega Bata kaže kako je mali daleko, daleko najbolji mali vratar što je vidio u zadnje vrijeme. Vrijedi zapamtiti to ime.

Luka Vidojević, Tomislav Krešić, Ivan Roso, Ante Kujundžić, Vedran Kaleb, Marko Bošnjak i kao gost Josip Jelavić uz već gore spomenute činili su vratarsku koloniju jadranaša u Stobreču. Ovoga puta bez plasmana na pobjedničko postolje, međutim pred njima je još mnogo rada, natjecanja i prigoda za dokazivanje i nagrade.

Pišući ovaj tekst pali su mi na pamet, prisjetio sam se nekih vratara iz 60-godišnje povijesti Jadrana LP.  Naravno, nisu tu svi koji su nosili jedinicu Pločana ali evo onih koje sam zapamtio. Kao dijetetu iz Splitske barake bilo mi je blizu igralište koje se nalazilo na prostoru današnje Obale broj 5 Luke Ploče, dresovi plavo bijele boje a iz tog vremena koliko me sjećanje služi na golu kako kada bili su Nikola Grgurinović Šamija, Hinko Medak, Ante Lovrić i Grgo Laura. Čini mi se da se tu radilo kako o momčadi Jadrana tako i o momčadi Luke Ploče.

Kasnije, početkom 70-ih baletan na vratima, efektnim obranama i paradama u sjećanju mi je ostao Nedo Karamatić, na žalost prerano preminuo. Društvo su mu činili njegov kum Mate Kaleb i Ivan Margeta. Iz tih vremena sjećam se Opuzenca Velibora Šimovića, prznice među vratnicama i Uzeira Srne, smirenog gospodina u rukavicama iz Metkovića. I on nije više među nama, inače otac donedavnog kapetana Vatrenih Darija. Sredinom 70-ih prvoj momčadi priključeni su juniori Tomislav Dabić i Tonći Barbir.

Legendarnog Tomosa posebno pamtim s Močvare i malog nogometa, što je taj sve obranio 1977.godine na Lučkim igrama i odveo svoju momčad do zlata. Iako su branke bile 5 metara, za Tomosove protivnike bile su zaključane. Tonći je i danas aktivan u veteranskoj konkurenciji, pobjednik zadnje Kutije šibica. Rade Vučurević, Zoran Pulić, Dinko Terkeš, Mario Šetka, Darko Mizdrak Bare, Velolučanin Gorjan Stipković pa sve do aktualnih Marija Batinovića i Marka Čaglja. Rade je bio potencijal zanimljiv i Hajduku a Terka je Terka, neponovljiv u svakom pogledu, još uvijek tražen za individualni rad s vratarima.

Eto tako, to je to, od Rata vratara do brzopoteznog nabrajanja jadranovih golmana kroz povijest, onako na prvu po sjećanju.

Jurica Vukojević