Sport

Australski nogomet: Hrvatska prvak, svoj debi imao i Pločanin Hrvoje Kežić

U portugalskom Lisabonu, pod pokroviteljstvom krovne organizacije AFL EUROPE, odigran je 12. Europski kup Australskog nogometa (devet na devet) pod nazivom “Euro Cup 2016 Portugal”, na kojem je uz seniorsku reprezentaciju Hrvatske “Croatian Knights” (“Vitezovi”) sudjelovalo još 14 najboljih reprezentacija starog kontinenta.

Najbolja Hrvatska vrsta po drugi put se okitila zlatom, nakon 2010. godine i Milana, kada je i naš savez proglašen najbrže rastućim savezom Australskog nogometa.

Ovoga puta do zlata kockasti su došli pobjedama protiv 5 reprezentacija koje su im se našle na putu za osvajanje najsjajnijeg odličja. Igrajući u skupini A prvo su pobijedili ITALIJU sa 60:2, onda WALES 40:28, AUSTRIJU 53:1, zatim u polufinalu NJEMAČKU 41:12 te u finalu IRSKU nakon produžetaka 53:39. U regularnom vremenu utakmica je završila neodlučeno 35:35.


Za zlatnu Hrvatsku reprezentaciju imao je i svoj debi mladi i nadareni Hrvoje Kežić-Đigi, inače igrač kluba Australskog nogometa PLOČE EAGLES, koji je ujedno ne samo prezentirao Ploče, već i Dubrovačko-neretvansku županiju, Dalmaciju i Istru jer bio je jedini igrač u reprezentaciji na potezu od Prevlake do Istre. Svojim znanjem i vještinom mnogo je doprinijeo uspjehu reprezentacije, nije poentirao, ali je imao 14 asistencija, koje su reprezentaciju dovele do samog vrha Europe u Australskom nogometu. Na kraju turnira proglašen je i najmlađim igračem Europe.

Vrijedno je spomenuti da je Hrvatska reprezentacija do sada bila i organizator Euro Cupa, 2009. godine u Samoboru te 2015. u Umagu.

Na istom Kupu igrale su i žene, gdje se prijavilo 7 reprezentacija, a Hrvatske djevojke osvojile su 3. mjesto.

Tekst: Sana
Slike: Sana i arhiv CRO reprezentacije