Sport

A sad nešto potpuno drugačije: Svjetski prvak, nogometaš, glazbar, političar – DRAGAN ČUPIĆ ŽUNA!

Prije nešto više od mjesec dana, na Uskrsni ponedjeljak, u našem gradu je održano 6. Svjetsko prvenstvo u gađanju jaja kovanicama. Pobjednik i prvak postao je Dragan Čupić Žuna, svi ga, manje više, znate. Odavno, meni je nekako najbliži sa sportskih borilišta, točnije nogometnih terena, što velikih što malih. Došao sam u posjed tri slike, šteta što ih nisam imao prije šest godina kada sam započeo pisati Nostalgiju, momčadi nogometnih klubova iz naše Doline i na sve tri Žuna. Tri različita kluba, a vremensko razdoblje u kojem su nastale slike vrlo kratko, skoro godina za godinom. Pa se vratiš malo u ta vremena, prebireš po glavi i ustvrdiš tko to bješe nogometna ptica selica.

Dugo je trajala njegova nogometna karijera, igrao je od Međuopćinske lige (Ploče-Metković-Vrgorac) do prvoligaške konkurencije (BiH- Stolac, Brotnjo). Radno mjesto napadač, nadavao se golova među ostalim i za naše neretvanske ligaše Gusar, Jadran, Neretvanac i Neretva. Počeli smo sa zadnjim, onim naslova svjetskog prvaka pa prešli na ono u čemu je najviše trajao, nogometom. Međutim, Žuna nije samo to. Pa da ne duljimo, idemo brzinski po sjećanju, možda je nešto ne baš skroz točno ili preskočeno nenamjerno. Znamo svi da je žuna ptica iz porodice djetlića, je li spada u ptice pjevice nisam siguran, ali sam siguran da je naš Žuna glazbar i pjevač. Godinama je bio član kominske limene glazbe, pjevač nekoliko klapa i sudionik Omiškog festivala dalmatinskih klapa. Ne smije se preskočiti politička karijera, koliko me pamćenje služi bio je član dvije stranke, a bio je i predsjednik Gradskog vijeća Ploča. Informatičar, jesam li što zaboravio, mislim da i nije bitno za ovih nekoliko crtica. Vratimo se mi onim slikama i nogometu.

 


SLIKA 1 – NK GUSAR, slikano u Vela Luci, godina 1987. Sezonu prije Kominjani su bili prvaci Međuopćinske lige Ploče-Metković-Vrgorac. Odlična momčad, za prisjećanje nekima koji su zaboravili na svoje nogometne dane provedene u Gusaru.
GORNJI RED: Dragan Čupić, Renato Ćopo, Joško Jerković Piro, Stipe Žderić, Mate Dugandžić, Dragan Žuljević.
DONJI RED: Željko Dugandžić, Feliks Jerković Felo, Mladen Tomašić Tomas, Goran Oršulić Goranče, Vedran Šetka.

SLIKA 2 – NK JADRAN, sezona 1988/89, slikano u Žrnovnici protiv Mosora, te sezone u prvoj momčadi debitirali su juniori Boris Malić Šure, Darko Cvijanović Cvija i Leo Krstičević Mrva, kasnije prvoligaški igrači. Koliko je samo kvalitete i znanju u svakog od ovih sa slike. Mada je teško uspoređivati različita vremenska razdoblja čini mi se da je ovo ako ne najbolja a ono, u užem krugu, jedna od najboljih momčadi u povijesti Jadrana. Da ih je moguće sada sastaviti u njihovim najboljim izdanjima, Prva HNL bez problema.
GORNJI RED: Boris Krstičević, Dinko Terkeš, Dragan Čupić, Mišo Krstičević, Stipe Žderić, Boris Malić, Ante Ajduk Duka (Trener), Rade Vučurević.
DONJI RED: Marinko Pehar, Darko Cvijanović, Ivan Herceg, Stipe Šalinović, Leo Krstičević.
Svatko od njih imao je svoje pravo mjesto u momčadi, a baš su svi, svatko na svoj način, ispisali lijepu nogometnu priču.

SLIKA 3 – NK NERETVANAC, sezona 1990/91, slikano na Podvornici. Iznimno jaka momčad Opuzenaca, tada vrh dalmatinskog nogometa. Sama imena i postava kazuju o kakvoj se kvaliteti radi, od prvog do jedanaestog. Svi su ostavili dubok trag u nastupima za Neretvanac, svakome od njih naklon do poda. Teško je u nekoliko rečenica opisati pojedinačnu vrijednost međutim redom su bili prepoznatljivi po nekim posebnostima.
GORNJI RED: Mario Oršulić, Božo Sršen, Nikola Bošković, Goran Proleta, Dragan Čupić, Čoko.
DONJI RED: Ruđelo Bošković, Igor Sršen, Roman Zdovc, Nino Šešelj, Ante Crnčević.

 

Tekst i fotografije: Jurica Vukojević