Regija

ŽUPANIJA: Nema novozaraženih, još jedna osoba ozdravila

– Situacija je još uvijek stabilna čak u nekoj mjeri i dobra. Imali smo 145 uzoraka koji su u zadnja dva navrata išli u Zagreb na analizu i niti jedan nije pozitivan. To je poaebno važno što je unutar tih uzoraka onaj broj uzoraka koji smo uzeli iz Doma Josipovac od svih zaposlenika i štićenika i isto tako korisnika i zaposlenika Doma u Metkoviću.

Svjesni smo da je to najranjivija kategorija koju najviše štitimo ali nažalost u ova dva slučaja nismo uspjeli do kraja, u slučaju doma u Pločama i Doma Dubrovnik. U Domu Dubrovnik imamo stabilnu situaciju nadajmo se da će tako i ostati.

Istaknuo bih da smo s novim pristupom da se testiraju zaposlenici domova koji trebaju preuzeti smjenu da su oni sigurni kad uđu u dom jer su mogući prijenosnici zaraze a to se pokazalo i u slučaju doma u Metkoviću gdje smo otkrili da su neki zaposlenici koji su trebali ići raditi pozitivni i takav slučaj smo imali u Josipovcu – kazao je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te dodao kako se treba pridržavati svih mjera jer situacija je stabilna i ozbiljna.


Izrazio je sućut obitelji preminule korisnice Doma za starije u Pločama.

Načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo istaknuo je kako je na području DNŽ šest preminulih od Covid infekcije, prema Zagrebu je upućeno 1344 uzorka i nemamo novih pozitivnih osoba. U protekla 24 sata imamo još jednu izliječenu osobu, ukupno 16.

– Stožer CZ DNŽ je na jutros održanoj sjednici donio prijedlog koji je upućen prema NAcionalnom stožeru o podjeli Županije na tri područja: Dubrovnik i općine Konavle, Župa i Dubrovačko primorje potom područje doline Neretve te otoci i polutook Pelješac. I dalje će se za odlazak na otok trebati tražiti posebna propusnica jedinice lokalne samouprave u koju se ide jer imamo dosta dobru epidemiološku situaciju na otocima i želimo da takva i ostane – kazao je Cebalo.

Izrazivši sućut obitelji preminule pacijentice iz Doma za starije u Pločama stare 92 godine ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić naglasio je kako je i kod prethodnih šest preminulih imala određeni broj komorbiditeta.

– Znamo da se radi o dosta ugroženoj skupini i to je nažalost četvrta osoba koja je bila Covid pozitivna hospitalizirana u OBD koja je bila iz doma umirovljenika od toga treća iz Doma umrovljenika u Pločama. Ukupni broj pacijenata pozitivnik na Covid 19 je 28. 19 ljudi je u prostorima Opće bolnice na zaraznom odjelu, jedna osoba u jedinici intenzivnog liječenja koja još nije intubirana te osam u Studentskom domu.

Jedna osoba je dosta teškog stanja na Križinama u Splitu koja nije trenutno intubirana. Što se tiče djelatnika bolnice osim medicinske sestre koja je već neko vrijeme na bolovanju od jučer imamo jednog liječnika na bolovanju te jednu medicinsku sestru u sasmoizolaciji. Radi se o kontaktu koji nije ostvaren u bolnici. Bolnica normalno funkcionira obzirom na uvjete u kojima se nalazi – kazao je Bekić.

dubrovački.hr