Regija

ŽUPANIJA: Danas nema novooboljelih, ali broj će rasti; troje prekršilo samoizolaciju!

Trenutno je u Hrvatskoj 361 zaraženi od koronavirusa, šest ih je na respiratoru. Danas je potvrđeno 46 novih slučajeva zaraze. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 22 su osobe oboljele od koronavirusa. Od sveukupnog broja izliječeno je pet, a u našoj županiji još nitko. Prosjek godina bolesnika je 49 godina. Obavljeno je više od 3000 testiranja, 56 posto su muškarci, a 44 posto žene. Nema napuštanja mjesta prebivališta, jer je cilj suzbiti pandemiju u najkraćem roku.

Dubrovačka televizija u svojim izvanrednim vijestima prenosi konferenciju za medije Civilnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije. Kod nas je više oboljelih žena – 13, te 9 muškaraca.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je da danas nema novooboljelih, potvrđena su 22 slučaja, 7 je hospitalizirano. Na analizu je poslano 137 uzoraka, za 11 se čekaju rezultati, znat će se popodne.


– No, situacija je ozbiljna, stručnjaci očekuju da će broj rasti. Imamo nova tri slučaja kršenja samoizolacije – mogu poručiti tim maloumnim ljudima – prestanite to raditi, ubijate ljude, Bog će vas kazniti, osim što će vas zakon kazniti – istaknuo je župan, te zahvalio na odličnom radu Stožeru, posebno zdravstvenm osoblju Zavoda za javno zdravstvo, Opće bolnice, Zavoda za hitnu medicinu Domova zdravlja, policiji, vatrogascima, inspektorima koji rade težak i odgovoran posao.

Odgodit će naplatu korištenja inkubatora te odgodu plaćanja korisnicima pomorskog dobra, ali tu odluku ne mogu donijeti sami jer su korisnici tih sredstava država, Županija i Grad. Ako se slože, idu s tom mjerom, najavio je župan.

Načelnik Stožera Joško Cebalo ponovio je brojke koje je iznio župan, te apelirao na sve sugrađane da ostanu doma. Što se tiče karantenskog smještaja, jučer ga je napustilo dvoje američkih državljana, u suradnji s američkom ambasadom i hrvatskom policijom, te je u karanteni ostalo pet osoba.

Marijo Bekić je istaknuo da je hospitalizirano sedam pacijenata i svi su dobrog općeg stanja.

– U ovom trenutku se vade uzorci za još jedan broj vanjskih pacijenata, obrađeni su svi osim 11, za koje očekuju rezultate popodne. Što se tiče njihovih djelatnika, jedan je liječnik pozitivan i dobro se osjeća, a u samoizolaciji je 14 liječnika i 21 medicinska sestra. Svi su pacijenti bili povezani sa Zračnom lukom, osim onog koji je bio u Bugarskoj i nekoliko pomoraca.
Studentski dom će biti spreman za prihvat pacijenata do kraja ovog tjedna, već imamo pacijenata koji bi mogli biti prebačeni tamo – rekao je Bekić.

Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, govorio je o dobnim skupinama oboljelih te odakle dolaze.

– Radi se o 9 muškaraca i 13 žena, najmlađa osoba ima 24, a najstarija 73. Prosječna dob oboljelih je 50 godna, s time da je između 50 i 60 godina njih 13 oboljelih. njih 10 dolazi iz Konavala, 9 iz Dubrovnika, 3 iz Župe dubrovačke i 1 s otoka Korčule. Dosad smo obradili preko 200-tinjak kontakata koji su dobili upute o ponašanju. Mnogi se ponašaju izuzetno odgovorno, a a raspolaganje su se stavile i neke privatne osobe, videt ćemo kako ih uključiti kao logistiku. Pohvalio bih i neke privatne zdravstvene kuće, kao što je Poliklinika Glavić, doktor Joško Glavić stavio se još prije neki dan na raspolaganje, i opremu i ljude te sudjeluje s nama u razradi planova.

Zašto nema više testiranja, pitali su novinari Lakića.

– Normalno je da se ne testira više ljudi. Postoje ograničenja u testovima i brisevima. Sad se u Hrvatskoj ne može nabaviti novih briseva, rekao je Lakić. Onaj tko ima blažu sliku, stoji doma, kako u nas, tako i u svijetu. Ima puno onih koji nemaju simptome, a prenositelji su, zato je važno da svi stoje doma, ili obave kupnju u što kraćem roku. Nema u medicini ništa sto posto. Onaj kome se pogorša, bit će zbrinut u bolnici. Većina ljudi prođe ovu bolest ‘bez ogrebotine’ – naglasio je Lakić.

dubrovacki.hr