Regija

Župan Nikola Dobroslavić: Uvažit ćemo sve opravdane primjedbe građana i poštivati struku, ali brza cesta nema alternativu! Time jačamo kvalitetu življenja i turizam!

Dubrovačko-neretvanska županija, danas slavi svoj dan, a u kazalištu Marina Držića održana je u povodu 30. obljetnice osnivanja i svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj su dodijeljene nagrade Županije. Svečanoj sjednici nazočio je i premijer Andrej Plenković te članovi Vlade Branko Bačić i Marija Vučković te zastupnici u Saboru, te predstavnici gradova i općina i predstavnici drugih jedinica lokalne samouprave, piše Dubrovački vjesnik.


Župan Nikola Dobroslavić osvrnuo se na projekte Dubrovačko-neretvanske županije.

– Tridesetogodišnji je put bio zahtijevan i uspješan. Uspjehu su pridonijeli mnogi, prvo naši branitelji koji su nam omogućili život, tu su i naši poduzetnici, udruge lokalna samouprava, pojedinci. Zahvaljujem mojim prethodnicima koji su dali doprinos koji su utkali dio sebe u uspjehe Županije. Današnje županijsko vodstvo 14 godina služi našim sugrađanima, to radimo s velikom odgovornošću. Uvjereni smo kako su velike regije prijetnja nacionalnom jedinstvu, ovaj ustroj je onakav kakav trebamo u Hrvatskoj. Spojili smo dva dijela Hrvatske Pelješkim mostom. Ovaj izvanredni projekt nadmašuje očekivane učinke. Hvala Vladi koja je to prihvatila i realizirala ga, svima koji nisu odstupili od ovog projekta – kazao je župan Dobroslavić dodavši kako Županija radi na trećem prioritetu, a to je cjelovita cestovna mreža.

– Prometno povezivanje je presudno za kvalitetu života i naše gospodarstvo, razvoj Županije, ali i sigurnost. Županija je među najuspješnijima u korištenju EU fondova, među tri je najuspješnije županije, druga smo županija prema demografskoj slici, najbolji smo u gospodarenju pomorskim dobrom, zaustavljanja projekata istraživanja ugljikovodika u moru, zračne luke Trebinje, projekta Gornjih horizonata. Prva smo crta obrane od nasrtaja na hrvatsku baštinu i svojatanja njezinih velikana. Županija je prepoznata u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Želimo i dalje biti mjesto ugodnog življenja, gospodarstva, kulture i regija u kojoj su ukorijenjene hrvatske vrednote – poručio je župan Dobroslavić čestitavši svima blagdan Županije.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković posebno se osvrnuo na gradnju Pelješkog mosta. Zahvalio je svima koji su njegovom realizacijom dokazali da se sinergijom mogu ostvariti veliki projekti. Okupljenima se obratio čestitkom i župan brodsko posavske županije Danijel Marušić ispred Zajednice županija.

Premijer Andrej Plenković također se uz čestitke osvrnuo na Pelješki most čime je zaključeno cestovno povezivanje juga Hrvatske, životni projekt cijele generacije žitelja kao i ključnih političara koji brinu o boljitku Hrvatske. – U vremenu najvećih globalnih kriza pandemije i brutalne agresije na Ukrajinu, pokazali smo kao društvo i država žilavost i otpornost na inflatorne pritiske i ostale prijetnje kojima smo tako spriječili ugrozu građana. Ogromnim paketima smo pomogli građanima, gospodarstvu, vrtićima školama, bolnicama, kulturnim institucijama da im cijena energenata ostane nepromijenjena. Pokazali smo da imamo snage i sposobnosti munjevito se vratiti u rast. Sad dodatno radimo na povećanju plaća, ali ne na štetu građana niti lokalne samouprave. Naša politika ima konzistentne linije koje dovode do dobrih rezultata za sve – istaknuo je premijer Plenković o porezima te dodao kako je siguran da će planovi razvoja za 2030. trebati revidirati i učiniti ambicioznijima.

– U ovoj Županiji ostalo je još nekoliko prometnih projekata, nadam se kako ćete naći konsenzus oko brze ceste prema Zračnoj luci, gradit ćemo i pelješku infrastrukturu, spojiti Metković s autocestom i nastaviti gradnju autoceste od Stona prema Dubrovniku. Želim vam puno uspjeha u svemu tome, tu smo da podržimo dobre projekte – rekao je premijer Plenković na svečanosti u povodu Dana Dubrovačko-neretvanske županije.

PIŠE: MAJA RILOVIĆ KOPRIVEC/Dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za