Regija

Zimsko prebrojavanje ptica močvarica u Neretvi

brkata sjenica by dubrovački.hr

Djelatnice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Ornitološkim društvom „Brkata sjenica“ iz Metkovića sudjelovale su u tradicionalnom zimskom prebrojavanju ptica močvarica prebrojavanja ptica močvarica u dolini Neretve.
Prebrojavanje se provodilo uz stručno vodstvo Bariše Ilića, predsjednika Ornitološkog društva „Brkata sjenica“, i to u području delte Neretve – međunarodno važnom području za ptice u sklopu obuhvata ekološke mreže Natura 2000.
Cilj akcije je prebrojavanjem obuhvatiti što veće područje i što veći broj lokaliteta. U svrhu popularizacije i zaštite prirode na mnogim lokacijama, ovaj događaj organizira se svake godine u zimskom razdoblju jer su tada sve ptice močvarice stigle na svoja zimovališta.
Ovogodišnje prebrojavanje odvijalo se na nekoliko lokacija u području doline Neretve: posebni rezervat – ornitološki Pod Gredom, područje ekološke mreže Natura 2000 Delta Neretve, značajni krajobraz Modro oko i jezero Desne te jezero Kuti.
Prema prikupljenim podacima ovogodišnjeg prebrojavanja ptica, u jutarnjem preletu preko Metkovića najbrojnije su bile čavke, riječni galebovi, zatim na području ornitološkog rezervata Pod Gredom eja močvarica i bukavci. U području ušća zabilježeno je dosta patki zviždara i kržulja, velikih vranaca, velikih podzviždača i žalara kao i riječnih galebova, koji također obitavaju u naselju Desne. Osim riječnih galebova, u području naselja Desne zabilježeni su škanjci i bukavci. U području jezera Kuti najviše je zabilježeno eja močvarica, velikih vranaca i škanjaca.
U ovom tradicionalnom prebrojavanju u Hrvatskoj sudjeluju deseci promatrača svake godine, a broj prebrojanih ptica prelazi stotinjak tisuća. Prebrojavaju se i ptice i promatrači, dok se europskog koordinatora izvještava putem nacionalnih koordinatora.


 

Tekst i foto: Dubrovacki vjesnik
www.dubrovacki.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za