Regija

ZIMA SPREMA NEVJEROJATAN OBRAT Ništa od bijelog Božića, stižu li se rekordi?

Dosadašnji dio prosinca bio je prohladan uz dosta oborina u prvom dijelu mjeseca. Tek što su se vremenske prilike na neko vrijeme konačno stabilizirale, od jučer jača utjecaj nove ciklone koja donosi bitnu promjenu vremena sljedećih dana.

Prema svim prognostičkim modelima, od danas se na duže vrijeme u Dalmaciji opraštamo od hladnih, ali i stabilnih dana. Iz dana u dan bit će sve toplije, a pravu toplinu osjetit ćemo od Božića. No u danima nakon Božića zbog pritjecanja sve toplije zračne mase s jugozapada, temperature će još malo porasti pa nije isključena mogućnost da se do Nove godine, ali i nakon nje, ponegdje izmjere rekordno visoke temperature zraka za dio godine, prognozira Dalmacija danas.

Petak (Badnjak) donosi pretežno oblačno vrijeme, povremeno uz slabu kišu. Jače kiše bit će u Podvelebitskom kanalu, ali i na južnim padinama Dinare. Jugo će jačati cijeli dan; ujutro će biti umjereno, a popodne i navečer pojačano s jakim udarima na moru. Minimalne temperature zraka u Zagori od 3 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 6°C ponegdje u Zagori do 15°C ponegdje na otocima.


Badnja noć bit će oblačna, tek ponegdje uz slabu kišu i jugo te osjetno toplija u odnosu na prethodne noći.

Subota (Božić) donosi oblačno vrijeme, povremeno iz kišu, a ponegdje i pljuskove s grmljavinom. Kiša će jača biti kasno popodne i navečer. Lokalno će pasti preko 40 litara kiše po kvadratnom metru. Puhat će jako jugo s vrlo jakim udarima, pa su mogući manji poremećaji u prometu morem. Od jutra osjetno toplije. Najviše dnevne temperature zraka od 9 ponegdje u Zagori do 16°C uz obalu i na otocima.

Oblačno će biti i u nedjelju. Iako će povremeno padati kiša, ona će biti manje česte nego u subotu. Ipak, u noći na ponedjeljak ponovno su mogući pljuskovi s grmljavinom. Puhat će umjereno do pojačano jugo. Bit će natprosječno toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 12 do 17°C.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, natprosječna toplina pratit će nas cijeli nadolazeći tjedan što znači da ćemo s neobičnom toplinom ući i u 2022. Neki modeli idu tako daleko da nije isključeno da na Staru godinu temperature ponegdje u Dalmaciji budu blizu rekordnih 20 stupnjeva.

Hoćemo li Novu godinu dočekati u kratkim rukavima bit će jasnije kroz nekoliko dana…

Rade Popadić/Dalmacija danas