Regija

ZDRAVSTVENA SKRB Imamo sve, nemamo ništa. Dnevna bolnica u Metkoviću još na čekanju

Nije lako živjeti u malome gradu, ali je to, što bi se u narodu reklo, mila majka prema onome kako se živi u malom mjestu, selu ili na otoku.


Zdravstvene usluge koje se pružaju u Domovima zdravlja Dubrovačko-neretvanske županije uglavnom se oslanjaju na dubrovačku Opću bolnicu i hitni medicinski ili sanitetski prijevoz i baziraju se na dijagnostici, prenosimo priču Dubrovačkog vjesnika.

Ako ste nešto slomili, gips ćete dočekati tek u Dubrovniku do kojeg često ima puno sati ‘jahanja‘. Dubrovački Dom zdravlja opremljen je RTG snimanjem zuba te ultrazvukom u sklopu ginekoloških ordinacija, Dubrovčanima je bolnica blizu za rendgenske pretrage pa radiološku službu u Domu zdravlja ni nemaju u punom opsegu, no što je s dva korčulanska doma zdravlja, onim u Metkoviću i domom zdravlja u Pločama?

Usluga rendgenskih snimanja ili pak ultrazvuka, primjerice dojke ili abdomena na koje se u bolnici čeka preko godinu dana, u ovim domovima zdravlja postoje, kako stoji na njihovim web stranicama, radiološka usluga je u punom opsegu. No tu se obavlja dijagnostika, a za tretiranje bilo kakve traume vozi se u Dubrovnik ili Split. Jer nemaju traumatologa, često ni ortopeda. U nekima specijalisti dolaze par puta tjedno ili dva puta mjesečno, i svi redom trebali bi funkcionirati kao ‘bolnice u malome‘, upravo zbog velike udaljenosti od ‘prave‘ bolnice.

Obiteljska medicina, laboratorijska dijagnostika, kirurgija, pedijatrija, dentalna medicina, ginekologija, interna medicina, palijativa i patronažna služba ono su što moraju imati kako bi stanovnici dobili zdravstvenu uslugu, a potom, ako je potrebno, kreću dalje za Dubrovnik, nerijetko i Split ili pak što se dijela Neretvana tiče, u Mostar.

Tisuću smo puta pisali o geografskom položaju, razvedenosti županije, o statusu bolnice koja jest regionalna ali ipak ima tek status ‘opće‘, o nedostatku osoblja, uslugama koje moramo tražiti u Splitu ili Zagrebu… No što je s rasterećenjem bolnica ‘pojačavanjem‘ usluga Domova zdravlja, kako je Ministarstvo zdravlja najavljivalo kao ‘gotovu stvar‘ još 2015. godine?

„Po novom modelu koncesionari bi i dalje pružali postojeće usluge besplatno, a u domovima zdravlja bi se organiziralo niz specijalističkih usluga koje bi također bile besplatne za pacijente (oftalmolozi, otorinolaringolozi, neurolozi, kirurzi, internisti, dermatolozi i sl.).  Na taj način pacijenti na jednom mjestu dobivaju kompletnu uslugu te ne moraju ići u bolnice i čekati na preglede.

Istovremeno, bolnice se rasterećuju, čime im je ostavljena mogućnost za razvoj bolnica na složenijim zahvatima te se na taj način rade uštede u bolničkom sustavu.” – piše na stranicama Ministarstva 2015. godine. Otad pa do danas, malo se toga promijenilo. Hoće li, kad i na koji način Dubrovački je pitao osnivača Domova zdravlja Dubrovačko-neretvansku županiju. Odgovor još nisu dobili.

Radiološke pretrage u Domu zdravlja Metković funkcioniraju u punom opsegu, kažu u Metkoviću. Možete izvršiti rendgensko snimanje i ultrazvučno snimanje svih organa, također rade i ultrazvuk dojke, a u slučaju sumnjivog nalaza pacijent se šalje dalje za Dubrovnik ili Split na magnetnu rezonancu ili CT. Ultrazvučna i rendgenska dijagnostika kao i pedijatrija i ginekologija funkcioniraju na razini primarne zdravstvene zaštite. Imaju liječnika radiologa, nekoliko tehničara i jednog specijalizanta, no nemaju ortopeda, traumatologa ni psihijatra, a Dom zdravlja Metković pokriva grad Metković, grad Opuzen i četiri okolne općine, dok grad Ploče ima zaseban Dom zdravlja.

Pločani pak kažu kako su u tamošnjem Domu zdravlja gotovo svi liječnici napunili godine za mirovinu. Laboratorij, dodaju, ‘još nekim čudom radi‘, nema biokemičara pa se materijali nose u Dom zdravlja Metković. Ginekološka ambulanta radi, liječnik ima još nekih 5 godina do mirovine, a o specijalizacijama nitko ne govori. Rendgen postoji ali specijalistica radiologije je već ostvarila uvjete za mirovinu kao i rtg tehničar, ali će navodno raditi još godinu dana, navode stanovnici. A i nema ni jednog specijalista koji dolazi u Ploče, čak ni u Metković, a i od subote u 15 sati pa do ponedjeljka ujutro nemaju ni ljekarne.

Domovi zdravlja na Korčuli rade dijagnostiku, no vikendom ne rade, a i s otoka ih, baš kao i iz Neretve, za svaki lom ili naciklu kost šalju u Dubrovnik jer ni njih nema tko zagipsati.

Dom zdravlja dr. Ante Franulović pokriva Vela Luku, Blato, Čaru i Lastovo, otok koji je posebna priča po svemu, pa tako i po zdravstvenoj usluzi koju, nakon Korčule, Lastovci najčešće dalje traže u Splitu. I u ovom Domu zdravlja navedene su sve zdravstvene usluge, čak imaju i ortopeda tri puta tjedno, specijalista kojeg u južnim krajevima očito treba tražiti svijećom.

Dom zdravlja Korčula pokriva Korčulu, Smokvicu, Orebić, Kunu i Trpanj i na njihovim stranicama stoji puni opseg zdravstvenih usluga za dio otka i Pelješca, no ni tamo nema ortopeda ni traumatologa.

U svim domovima zdravlja postoje dežurstva za vikende i praznike, a za ozbiljnije stvari ipak treba do prve bolnice. I onda se opet vraćamo na lomove, traumatologe, rendgenska snimanja i gipsanje koje će vam obaviti samo u OB Dubrovnik. I naravno, sanitetski i hitni prijevoz bez kojeg bi bili u teškoj nevolji.

Imaju sve, a nemaju ništa, kažu stanovnici Metkovića, Korčule i Ploča, a bajke o tome da se može živjeti u malim sredinama, i da ne moraju svi baš seliti u veće gradove, ostaje i dalje bajka za neke predizborne kampanje.

Dnevna bolnica u Metkoviću

Dnevna bolnica u Metkoviću trebala bi biti ispostava dubrovačke bolnice i omogućiti pacijentima uslugu bolju nego su imali dosad kako za svaku sitnicu ne bi morali u Dubrovnik. Iako je službeni obilazak projekta odrađen u siječnju ove godine, još nije otvorena ni u funkciji. Metkovci tvrde da se tek oprema te da nije jasno kad će se i na koji način krenuti s radom.

Naime, za dnevnu bolnicu Metković trebali bi smjene odrađivati liječnici iz Dubrovnika, a znamo i predobro da nam ih i na Medarevu fali.

-Prolongiran je rok za početak rada, kasnila su nam sredstva. Pri kraju je opremanje namještajem, ali vjerujem da ćemo je službeno otvoriti 12. prosinca i početi s radom – kaže ravnatelj OB Dubrovnik dr. Marijo Bekić.

-Što se tiče liječnika, točno je da će dubrovački liječnici dolaziti na ispomoć, a otvorili smo kontakt i s Mostarom, pa vjerujem da će i to funkcionirati. Bit će tu kirurgija, ginekologija, pedijatrija, psihijatrija i srodne djelatnosti – psihologija i logopedija, te interne djelatnosti. U sklopu kirurgije trebala bi djelovati i traumatologija i rendgenska dijagnostika, i ja ću ići nekoliko puta dole, no na tome se još uvijek radi” – govori dr. Bekić. Na pitanje znači li to da će se i dalje pacijenti iz Neretve zagipsati moći jedino u Dubrovniku odgovara: -”Rendgenska dijagnostika i aparati su jako skupi, a jako su potrebni i ovoj dnevnoj bolnici, ali da, nažalost zasad će se gipsati samo u Dubrovniku.”

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za