Regija

Započinje berba lubenica u dolini Neretve, poljoprivrednici zadovoljni urodom: “Samo da potraju vrućine”

Berba lubenica u dolini Neretve započinje ovaj tjedan. Stanje u dijelu gdje nije bilo tuče je dobro. Urod će biti prosječan-ističe agronom Željko Bjeliš.Na neretvanskim poljima ovog ljeta očekuje se urod od 10 do 12 tisuća tona lubenica u razdoblju od 01. srpnja pa do 15. kolovoza. Glavina berbe traje otprilike tri tjedna i traje negdje do blagdana Svetog Ilije 20. srpnja. Prema stanju u polju, kvaliteta lubenica je vrlo dobra.


Za razliku od prethodnih godina kada je već na početku berbe uvoz uništavao domaću proizvodnju ovog ljeta čini se da tako neće biti. Naime, urod lubenice u zemljama u okruženju iz kojih se tradicionalno u Hrvatsku uvozila lubenica je slabiji ili kasni zbog vremenskih neprilika pa takva lubenica neće biti nelojalna konkurencija domaćoj, neretvanskoj. Trenutačno je osjetan nedostatak lubenice na tržištu, tako da se ne očekujemo probleme u plasmanu. Na dobru prodaju i potrošnju najveći utjecaj ima lijepo i toplo, vruće vrijeme. Tada prodaja ide dobro i nema zastoja, rekao nam je Bjeliš.

Na poljima se sadila se uglavnom kalemljena (cijepljena) lubenica sorte “senzacija”, koja nedvojbeno daje veći ukupan urod, a veći su i pojedinačni primjerci, koji mogu biti i od dvadesetak kilograma težine. Zanimljivo je da su neretvanska lubenica pune likopena-antioksidansa, koji se upotrebljava i kao eliksir mladosti, jer se pretpostavlja da su lubenice dozrele na slankastom neretvanskom tlu iznimno bogate likopenom, što je svjetski trend u konzumaciji ovoga voća.

Piše: Stanislav Soldo/Dubrovački vjesnik

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za