Regija

Započela akcija “Mir i Dobro”

Kao i proteklih godina, policija će i ove godine, u doba božićnih i novogodišnjih blagdana, provoditi operativnu akciju „Mir i dobro“ čiji je cilj održavanje povoljnog stanja sigurnosti i sprječavanje nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava, a samim time i stradavanja osoba, naročito djece

Foto: Ilustracija

Akcija je započela danas, 15. prosinca i trajati će do 9. siječnja 2022. g., kroz koji period će policija posebnu pozornost posvetiti pojačanoj kontroli prodaje pirotehničkih sredstava, sprječavanju zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice, zatim suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza te sigurnosti prometa na cestama i što boljoj protočnosti prometa.

Također, u navedenom razdoblju povećati će se prisutnost policije na javnim mjestima gdje se okuplja veći broj građana, a naročito na ulicama, trgovima i u zonama ugostiteljskih objekata za vrijeme organiziranja adventskih okupljanja i manifestacija u sklopu zimskog festivala. Naglasak je na prevenciji svakog oblika narušavanja javnog reda i mira i činjenja kaznenih djela.


Poznato je kako neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima  može izazvati teške posljedice i zato ponavljamo apel građanima da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, a posebno da ne koriste improvizirana pirotehnička sredstva kućne izrade kako ne bi došlo do ozljeđivanja.

Iz analize sigurnosnih pokazatelja i poduzetih mjera tijekom prošlogodišnje Operativne akcije „Mir i dobro“ zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava na području RH ozlijeđeno je 17 osoba, od kojih je sedam zadobilo teške tjelesne ozljede. Ozlijeđeno je osmero djece, od kojih jedno teško.

Radi nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava oduzeta su 64 komada raznog oružja, 2.869 komada streljiva raznog kalibra, 33 komada raznih eksplozivnih sredstava (bombe i sl.), te 1.857 komada pirotehničkih sredstava.

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava

Uvjeti obavljanja prometa, prodaje na malo i uporabe pirotehničkih sredstava propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Pirotehnička sredstva su sva sredstva koja sadrže eksplozivne tvari ili eksplozivnu smjesu tvari namijenjenih za stvaranje topline, svjetla, zvuka, plina ili dima ili kombinaciju takvih učinaka kroz samostalne egzotermne kemijske reakcije, a dijele se na kategorije F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2. Pirotehnička sredstva razvrstana su u navedene kategorije s obzirom na njihovu namjenu,  rizik same uporabe te razinu buke koju proizvode.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 (bengalske šibice, male petarde, konfete – bombice, žabice, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i sl.) mogu se prodavati tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina te je i uporaba tih sredstava dozvoljena osobama starijima od 14 godina, i to tijekom cijele godine. Ističemo da, unatoč uvriježenom mišljenju kako su pirotehnička sredstva ove kategorije dječja pirotehnika, ona to nisu i nikako ih ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina.

Za roditelje i skrbnike djece koja koriste pirotehnička sredstva propisana je novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna, dok pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti kažnjeni od 10.000 do 30.000 kuna.

Sukladno izmjenama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja od 2. siječnja 2021. godine više nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi  i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Dakle, zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina od 15. prosinca do 1. siječnja u ovlaštenim prodavaonicama, a njihova uporaba dozvoljena je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Radi se o raketama i boxovima – kutijama sa vatrometom koje ulaze u razred F2 i F3. Navedena sredstva nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima  i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

Novčanom kaznom od 5.000 do 15.000 kuna kaznit će se fizička osoba  koja uporabljuje pirotehnička sredstva F2 F3 kategorije, a mlađa je od 18 godina ili je starija od 18 godina, a uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju kada to nije dozvoljeno.

Pirotehnička sredstva dozvoljeno je prodavati u prodavaonicama oružja i streljiva i u prodavaonicama pirotehničkih sredstava koje posjeduju odobrenje MUP-a, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1 koja se, osim u navedenim prodavaonicama, mogu prodavati u maloprodaji u drugim prodavaonicama te na kioscima.

Građane upozoravamo na opasnost zlouporabe oružja, eksploziva, pirotehničkih sredstava, a posebno od improviziranih sredstava kućne izrade. Apeliramo na roditelje da ne poklanjaju djeci petarde, jer petarde nisu igračke.

Policijska uprava dubrovačko – neretvanska

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za