Regija

Zanimljiva poslovna inicijativa: Poduzetnik Ante Zloić otkupljuje 50 vagona grožđa

Na području Pojezerja ostalo je oko 500 tona tržišnih viškova grožđa, koje vinogradari za sada ne mogu prodati. Ove jeseni loza je dobro rodila pa je i urod veći što je stvorilo probleme u plasmanu grožđa, piše Stanislav Soldo za Dubrovački vjesnik.

Kako bi se utržilo i preradilo takvo grožđe poduzetnik Ante Zloić, vlasnik tvrtke 3E Turizam postigao je dogovor sa lokalnim vinogradarima o otkupu viškova. Riječ je o zanimljivoj poslovnoj inicijativi do sada neviđenoj na ovim prostorima. Naime, nije riječ o klasičnom otkupu grožđa već o svojevrsnoj poslovnoj suradnji poduzetnika Zloića i lokalnih vinogradara. Vinogradari daju svoje grožđe na preradu u vino koju će voditi i organizirati tvrtka 3E Turizam. Nakon toga vino će se enološki klasificirati i tada će se vinogradarima isplatiti novčani iznosi za predano grožđe.

– Svakako ćemo vrednovati kvalitetu- kazao nam je poduzetnik Zloić, koji će na ovakav način surađivati sa 70 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sa područja Pojezerja.


Slijedeći korak je obilazak vinograda i analiza šećera i sortimenta grožđa-rekao je Zloić koji uskoro preuzima i vinariju Vrgorka iz Vrgorca koja je već nekoliko godina u stečaju i u njoj namjerava revitalizirati proizvodnju vina i otkup grožđa. Upravo je ova vinarija bila okosnica jezersko-vrgorskog vinogradarstva i otkako je završila u stečaju ovdašnji poljoprivrednici su se mučili sa plasmanom viškova grožđa, koje nisu mogli prodati na dalmatinskim tržnicama ili preraditi u vino u vlastitim podrumima.

Vinarija ima u Otrić-Seocima vinograde na više od 250 hektara koji će se obnoviti za ponovnu proizvodnju.

Tvrtka “3E Turizam”, je sa zagrebačkom adresom i specijalizirana je za projektiranje i izgradnju hotela. Vlasnik Ante Zloić podrijetlom je iz Pojezerja i ima emotivno-zavičajne veze sa ovim krajem pa ne čudi njegovo ulaganje u vinariju i pokretanje biznisa sa grožđem i vinom.

Načelnik općine Pojezerje, Boro Dominiković zadovoljan je sa postignutim dogovorom o suradnji vinogradara i poduzetnika Zloića. To će po njegovim riječima biti dodatni poticaj razvoju vinarstva i vinogradarstva u Pojezerju, koje slovi za najveće dalmatinsko vinogorje, piše Dubrovački vjesnik.

 

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za