Regija

“Zakup državnih parcela u dolini Neretve opstruiraju Opuzen i Kula Norinska”

Ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženka Mičević u razgovoru za “Slobodnu Dalmaciju” otvoreno je, bez dlake na jeziku, progovorila o problemima zakupa državnih parcela u dolini Neretve. To pitanje intrigira mnoge, a posebno zainteresirane za zakup i ulaganje u zemljište, koje im u pravilu izdašno uzvraća.


Što je s državnim poljoprivrednim zemljištem na predjelu Luke između grada Opuzena i općine Kula Norinska?

– Agencija za poljoprivredno zemljište zaprimila je do 17. travnja 2014. zahtjeve za raspisivanje javnog poziva za Kulu Norinsku (10,4 hektara), Opuzen (27,46 ha) i Ploče (709,55 ha). Nakon 17. travnja 2014. zahtjeve za raspisivanje javnog poziva dostavili su Lastovo (4,3 ha), Metković (125,66 ha), Blato (24,855 ha) i Korčula (1,456 ha). S obzirom na datum zaprimanja zahtjeva, a prema Pravilniku o dostavi dokumentacije potrebne za raspisivanje javnog poziva zaprimljene do tog 17. travnja, obavezni su sudjelovati općine i gradovi. Od Kule Norinske i Opuzena do danas nismo dobili potrebnu dokumentaciju iako smo ih u nekoliko navrata o tome obavijestili. S druge strane, suradnja s Gradom Pločama vrlo je korektna i za svaku je pohvalu. Kod njih imamo prvenstveno probleme zbog starih katastarskih planova i neusklađenog imovinsko-pravnog stanja, ali i to u suradnji s njima rješavamo i pokušavamo pronaći najbolji model po kojem bismo raspisali javni poziv.

Javni pozivi do konca rujna

Što je Agencija učinila u pogledu raspodjele (zakupa) državnih parcela u Lukama, a riječ je o oko 80 hektara?

– I mi smo u postupcima prikupljanja svih informacija potrebnih za raspisivanje javnih poziva. Postoje određene prepreke, koje s ostalim institucijama zajedno rješavamo. Javne pozive raspisujemo svakodnevno i uskoro će i Dubrovačko-neretvanska županija biti na redu.

Zbog čega Agencija nije raspisala natječaj za zakup pojedinih parcela, unatoč interesu poljoprivrednika koji su višekratno tražili da na tim državnim parcelama organiziraju poljoprivrednu proizvodnju, na temelju članka 28 Zakona o državnom zemljištu?

– Naš je primarni posao stavljanje državnog poljoprivrednog zemljišta u funkciju poljoprivredne proizvodnje raspolaganjem, a ne organiziranje poljoprivredne proizvodnje. U tom smislu odgovor se upravo krije u činjenici da lokalna uprava ne dostavlja potrebnu dokumentaciju. Budući da od Grada nismo dobili sve potrebne informacije, sada krećemo samostalno. Javnost mora znati da i načelnici i gradonačelnici, zbog nama nepoznatih razloga, ponekad ne žele sudjelovati u ovim postupcima. Naša profesionalnost u radu nalagala nam je prvenstveno suradnju s njima.

Nezadovoljni poljoprivrednici ističu da se Agencija oglušila na njihove zahtjeve za zakupom. Možete li to prokomentirati?

– Ponavljam, nije Agencija do sada bila jedina u ovom postupku. Ne znamo kakve informacije poljoprivrednici dobivaju od svojih načelnika i gradonačelnika, ali informacije koje dobivaju iz Agencije sigurno su ove koje sam do sada iznijela. Raspisivanje javnih poziva mogu očekivati do kraja mjeseca.

Pitanje pastira Bezera u nadležnosti DORH-a

Grad Opuzen uvrstio je 2006. godine prostor Luka u program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, ali zakupoprimci nikada nisu uvedeni u posjed. Zapravo, 2009. godine fiktivno su uvedeni u posjed, ali zemlju ne obrađuju jer to područje koristi lokalni stočar Drago Bezer za ispašu svoje stoke, koja poljoprivrednicima nanosi veliku štetu. Što Agencija namjerava učiniti u vezi s tim?

– Rješavanje ovog pitanja u nadležnosti je DORH-a.

Zbog neobrađivanja zemlje u Lukama na gubitku su i poljoprivrednici i država. Poljoprivrednici ostaju bez prihoda, a država također bez plaćenog PDV-a. Hoće li se to promijeniti?

– Vjerujemo da hoće, jer i radimo na uspostavi takvog sustava. Svaki dan raspisujemo javne pozive za zakup, dajemo obavijesti o prodaji državnog poljoprivrednog zemljišta i provodimo mjere zemljišne politike. Uspostava transparentnog informacijskog sustava, koji smo predstavili početkom ovoga mjeseca, već daje dobre rezultate i tako planiramo raditi i dalje.

Problemi koji se odnose na provedbu zemljišne politike nisu nastali preko noći pa se ni ne mogu tako brzo riješiti. Ali smatram vrlo važnim reći da imamo rješenje za sve probleme na koje nailazimo, pa tako i za Luke.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Franka Veža

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za