Regija

Zahvaljujući skupini mladih pjevača, Pelješki most dobio divnu pjesmu s prelijepim video spotom

Najvažniji hrvatski infrastrukturni projekt – Pelješki most – krajem mjeseca će dočekati svečano otvaranje. I prije svečanosti, na YouTubeu je objavljena pjesma i video spot “Pelješki most” posvećena upravo ovom ljepotanu arhitekture.

Stihove pjesnika Ante Nadomira Tadića Šutre uglazbio je hercegovački svećenik don Dragan Filipović, u čijem se skladateljskom radu ističe i opera Diva Grabovčeva, donosi Narod.hr.

Djelo je snimila skupina mladih pjevača koji su članovi ili suradnici Akademskoga zbora Pro musica iz Mostara. Instrumentalnu pratnju pružio je Tamburaški orkestar Mostar, pod vodstvom Davora Kožula. Na snimanju i izradi spota radili su Mario Beljo, Matea Beljo i Toni Nikolić.


Posebna zahvala pri realizaciji ovog projekta pripada gospodinu Ivici Graniću, inženjeru angažiranom na izgradnji Pelješkog mosta, koji je osobito pomogao oko pristupa mostu za potrebe snimanje spota.

– U mom životu, mostovi su uvijek bili nešto tajanstveno, iako u isto vrijeme vidljivi sa svojim početkom i završetkom, kao i opipljivi, bilo u hodu bilo u prometu. Mostovi spajaju obale rijeka, jezera, planina. Mostovi spajaju ljude. Ovaj Pelješki most spaja, povezuje, po prvi put u povijesti, jednu državu u jednu cjelinu. Ta država je Croatia – Republika Hrvatska. Preko tri godine, kad god sam imao priliku, rado sam svratio u Komarnu, gledao izgradnju od samog početka, zanimao se, čitao… U tom se vremenu u meni rodila i želja: napisati glazbu za otvaranje Pelješkog mosta. Znam, nije to Sueski kanal, ali za nas Hrvate, to je doista veliko, napisao je, između ostalog, Filipović.