Regija

Zahuktava se izgradnja na Koridoru Vc: Evo koji nas projekti očekuju u ovoj godini

Poduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine u ovoj godini namjerava dinamizirati gradnju autoceste na Koridoru Vc. Iako je na sjeveru prvenstveno zbog nepristupačnog terena gradnja usporena, na jugu, odnosno u Hercegovini, izgradnja se tek zahuktava.

Autoceste FBiH namjeravaju krenuti u izgradnju dionica: tunel Prenj (dužina 12,4 km), Ovčari – Prenj i Prenj – Mostar Sjever (koje treba definirati). Tenderi za ove ugovore očekuju se 31. ožujka, a tender za tunel Prenj u prvoj polovici 2020. godine.

Poduzeće Autoceste FBiH iskoristit će sredstva kredita EBRD-a u iznosu od 97,2 milijuna eura te kredita od Europske investicijske banke u istom iznosu.


Ukupan projekat izgradnje za spomenute tri dionice iznosi 540 milijuna eura.

Osim toga, očekuje se da će 16. ožujka 2020. godine biti raspisan tender za dionicu Mostar sjever – Mostar jug dužine 15 kilometara.

Financiranje ove dionice predviđeno je kreditom Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 60 milijuna eura, te kreditima komercijalnih banaka u iznosu od 137,2 milijuna eura, pa ukupni procijenjeni trošak radova i usluga nadzora iznosi 197,2 milijuna eura.

Svakako da je jedan od najvažnijih projekata za Autoceste FBiH probijanje tunela Prenj. Radi se o vrlo zahtjevnom projektu, a tender za probijanje tunela je završen u prosincu. Dužina cjelokupnog tunela Prenj iznosi više od 10 kilometara, što ga čini najdužim u regiji.

Što se tiče radova na sjeveru, odnosno radova oko Zenice, nedavno je završeno probijanje jednog dijela tunela Hum.

Svakako da je najvažniji projekt u ovoj godini i probijanje tunela Zenica, koji bi trebao skratiti put od Zenice do Žepča za pet kilometara, piše Radio Sarajevo.

Uz njega, planirano je i izgradnja potputnjaka te jednog hidrotehničkog centra za regulaciju potoka Ponirak.

(www.jabuka.tv)